Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Petra Makkes: ‘Voorzitter zijn voelt vertrouwd en als een voorrecht!’

‘Of ik in 2022 zenuwachtig was voor mijn debuut als voorzitter in aanloop naar de zomereditie van het Bedrijvenvoetbal? Ik noem het liever een gezonde wedstrijdspanning! Spreken voor een groot publiek is iets wat ik doorgaans nooit doe en wat ook niet mijn grootste hobby is. Gelukkig vond ik collega-bestuurslid Peter van Dijken vaak aan mijn zijde tijdens de speeches en samen hebben we ons er prima doorheen geslagen. Na de eerste aftrap op de vrijdagavond valt er wel iets van je af. En op de zondagmorgen wanneer je op een prachtig weekend terugblikt, dan heb je toch wel zoiets van ‘wauw, dat hebben we toch maar mooi even met elkaar geflikt!’

Ze werd in 2019 tijdens de sponsoravond naar voren geschoven als nieuwe voorzitter. Eerst had ze uiteraard ruggespraak gehouden met haar gezin en die vonden haar geknipt voor die rol. En ze kon mooi in de schaduw van Rob van der Werf nog even meekijken wat het voorzitterschap allemaal wel niet inhoudt. ‘En dat bleek veel te zijn maar als ik zie hoeveel taken andere bestuursleden op hun bordje hebben en hoe zo veel vrijwilligers zich met hart en ziel inzetten voor dit prachtig evenement, dan voelt het voorzitterschap als een bevoorrechte positie hoor!’

Maar het is absoluut niet zo dat ze niets te doen heeft tijdens het toernooi zelf. ‘Ik heb mijzelf twee keer vier uurtjes slaap gegund maar voor de rest was het sportpark mijn thuisbasis. Want je bent als voorzitter toch een beetje het uithangbord en dat betekent het nodige praat- en regelwerk. Dan maak je een praatje met een vrijwilliger om te kijken hoe het gaat, dan ontvang je weer een sponsor of andere prominent uit de omgeving of uit het voetbalwereldje en voordat je het weet neem je deel aan het feestgedruis dat zich vorig jaar in sporthal De Beemden afspeelde.’

Blijven doorontwikkelen

Twee weken na haar debuut volgde al een stevige evaluatie waarin vele positieve punten werden opgesomd maar uiteraard ook verbeterpuntjes. ‘Want we staan nooit stil, het toernooi blijft zich doorontwikkelen. Zo hebben we vorig jaar voor het eerst gebruik gemaakt van muntenverkoopapparaten. Dat gaf eerst wat aanloopproblemen maar de tweede dag verliep dit vlekkeloos. En dit jaar voeren we een digitaliseringslag in de wedstrijdprogrammering door waarbij de uitslagen en de standen automatisch verwerkt worden. Ook dat zal eerst kinderziektes geven maar daarna hebben we hier weer volop profijt van. En we zijn al met Lijfering Drankengroothandel in gesprek over hoe we de plastic afvalstroom kunnen reduceren.’

Laat Petra maar schuiven dus. Al is ze de enige vrouw in het bestuur, ze voelt zich gehoord en als een vis in het water. Vorig jaar is ze in het Bedrijvenvoetbalmagazine uitgebreid voorgesteld. We weten dus dat ze 52 jaar is, geboren in de stad Groningen maar op haar zesde in Bedum komen wonen. Ze heeft een eigen praktijk op het gebied voor mondhygiëne, is getrouwd met de trainer van het tweede elftal van SV Bedum – Jan Venhuizen – en moeder van zoon Arvid (22) en dochter Maiken (19) die beiden bij de club voetballen. Zelf is Petra meer van het fietsen en hardlopen en vroeger heeft ze gehandbald.

‘Dit jaar wil ik graag wat meer de focus op mijn collega’s leggen want ik ben niet het enig nieuw bestuurslid. Ook secretaris Joop Reisiger, penningmeester Willem van der Ark en commerciële man Jan Geenhuizen zijn met mij in het bestuur gekomen. Samen hebben we ons prima door de zomer- en wintereditie van 2022 heengeslagen. Maar wat wil je ook als je ondersteund wordt door ‘oudgedienden’ als Peter van Dijken (verantwoordelijk voor de communicatie naar buiten), Kor Noorlag (regelt het horecagebeuren) en Hans Gras (manusje van alles). In deze samenstelling zie ik de 2023-editie met veel vertrouwen tegemoet!’

Gerard Joling

Wat goed is moet goed blijven. Vorig jaar werd door ruimtegebrek noodgedwongen overgeschakeld naar het 7×7 voetbal op zes halve veldjes en dat is toen zo goed bevallen dat ook dit jaar weer volgens dit principe gespeeld wordt. ‘Minder kans op blessures, mooi compact omdat de wedstrijden dichtbij elkaar gespeeld worden en het is makkelijker om de teamsamenstelling te regelen’, somt de voorzitter moeiteloos de voordelen op. Ook de scheidsrechters en verreweg het grootste gros van de deelnemers reageerden positief op de nieuwe ontwikkelingen.

‘Al met al doen er zo’n 45 teams mee, waaronder 10 dames- en 10 35+ -herenteams, en dan heb je het dus al over zo’n 450 voetballers die actief zijn op ons sportcomplex. Voeg daarbij ook nog een kleine 150 vrijwilligers en dan nog al die toeschouwers die op dit evenement afkomen. Je begrijpt dat we ons op 30 juni en 1 juli weer schrap zetten om alles in goede banen te leiden. Dan heb je de feestavonden nog waarbij ik mijzelf persoonlijk erg verheug op het optreden van Gerard Joling tijdens de Hollandse Avond. Laat maar komen hoor, voor ons is het aftellen begonnen!’

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69