Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Edwin van Zanten, voorbeeldgedrag

Zoals u misschien weet, of niet, ik ben een groot sportliefhebber. Probeer her en der zelf ook nog een balletje te schoppen of te slaan en/of een rondje te fietsen. Tussen de oren ben ik altijd beter dan de feiten laten zien. Uitzonderingen daargelaten. Bovenal probeer ik altijd van de sport te genieten. Dat gaat bij het zelf uitoefenen van de sport met ups en downs.

Op tijd moet ik me dan realiseren dat ik geen kwikzilverachtige acties kan maken, dat mijn leeftijd een rol gaat spelen en dat mijn fysiek (verrotte knieën en een paar kilootjes te veel) me parten gaat spelen. Overigens, kwikzilverachtige acties maakte ik nooit. Ik was een stoemper, buffelaar, schopper (zo u wilt) maar harde werker (als ik dat van mezelf mag zeggen) bij het voetballen. Zie daar ook het causale verband met verrotte knieën. Vooral de volgende dagen moet ik het bezuren dat ik weer over mijn eigen fysieke grenzen ben gegaan. Want tussen de oren wil en kan ik het nog ja….

Maar over dat genieten gesproken. Qua voetballen ebt dat steeds verder weg. Bij mezelf als voetballer maar de laatste tijd merk ik dat ook het kijken naar het voetbalspelletje verandert van genieten naar ronduit ergeren. Mijn genietmomentjes, of misschien beter gezegd mijn geluksmomentjes, met het voetballen haal ik maar uit een paar hele kleine dingen en korte momentjes. Een individuele actie, een mooie pass, een wereldgoal, een goede sliding en of een mooie redding. Ze zijn er zeker nog wel hoor, maar die momenten zijn er steeds minder. Schaars!

Misschien ben ik nu een doemdenker, maar als er niets gebeurt qua spelregels, gedrag of afspraken dan is het voetbal in mijn beleving verloren, kapot en keert de voetballiefhebber zich af van de voetbalsport. Het gaat verschuiven. Andere sporten. Andere voorkeuren. Andere vrijetijdsbesteding!

Let wel hè; je kijkt voetbal of voetbalt zelf voor je plezier! Alle plannen van de KNVB bij de jeugd ten spijt. Zal ik wat zaken noemen? De wedstrijd tussen Ajax en PSV. Je zou zeggen daar gaan we even lekker voor zitten. Mooi affiche. Er staat wat op het spel. Nou wat een ergernis was deze wedstrijd. Schwalbes, rottige overtredingen, gezeur bij de scheidsrechter. En nog meer gezeur bij de scheids en nog veel meer gezeur…. Maaaannnn wat een ergernis. Niks aan! Ik schaam me bijna als voetballiefhebber.

Nog zo’n wedstrijd? Sevilla – AS Roma. Man man man wat een draak van een wedstrijd. Dat gezeik tegen de scheidsrechter. Dat gematenaai. Dat irritante gedoe. In en in slechte overtredingen, tijd rekken en vervelende geniepigheden. Elkaar het bloed onder de nagels vandaan halen. En niet alleen bij elkaar maar ook bij mij. Voetballiefhebber. Het is gruwelijk. Het is verschrikkelijk. En dan na afloop die coach. Hoe die te keer gaat tegen de scheids in de parkeergarage. Supporters doen het vervolgens dunnetjes over op het vliegveld. Voorbeeldgedrag? NOT!! Kopieergedrag? Echt wel dus! Die gast moeten ze flink schorsen! Arrogante sjap is het gewoon. Ook aan de zijlijn.

En weet u wat het is. Ik zie het niet alleen bij deze wedstrijden. Ik zie het bij elke wedstrijd. Echt! Een klein tikkie en ze gaan liggen alsof ze de zwaarste blessure ter wereld hebben opgelopen. AAAAAAAAARGH! Terugrollen het veld in….. bleh! Misselijkmakend! En alles verschuift van gedrag van wereldvoetballers op internationaal niveau, naar spelers in de Eredivisie, naar het amateurvoetbal en daarmee ook naar de jeugd.

Ik ben trainer en kan er over meepraten en zie het echt wel gebeuren hoor. Bij mij gaan ze er uit. Geen geouwehoer. Ik accepteer dat niet en mijn medetrainer en coach ook niet. Gelukkig zie ik dat andere coaches ook doen. Bij het amateurvoetbal dan wel hè. Poeh, het zou wat zijn bij de profs……

Ze moeten hier echt van bovenaf ook tegen optreden hoor. Ze d.w.z. Uefa/Fifa/Knvb. Voetbal is de grootste sport ter wereld. Veel mensen en daarmee dus ook kinderen kijken deze wedstrijden. De voetballers zijn hun helden. Hun voorbeelden. Daar is niks in veranderd. Vroeger waren we ook die spelers als we op straat speelden. Nu zijn de kids die spelers bij Fifa op de spelcomputer (X-Box en Playstation). Met knopjes hun favoriete speler in hun team krijgen en acties laten doen.

Nu hoeven voetballers van mij echt geen padvinders te zijn hoor. Ik was (en ben) zelf ook niet roomser dan de paus. Maar voetballers moeten zich realiseren dat ze een voorbeeldfunctie hebben. Ze moeten zich realiseren dat de jeugd hen kopieert in gedrag. Ze kopen tegenwoordig niet alleen een voetbalshirtje met de naam van hun favoriete speler maar ze kopiëren ook gedrag. Hoe men zich buiten het veld gedraagt moet men zelf weten maar op het veld (bij wedstrijden op TV) moet men zich gedragen. Punt.

Ook over het gedrag van spelers buiten het veld vind ik wel wat voor de goede orde. Dat vreemde buitensporige gedrag. Kleding, horloges, auto’s. De exorbitante bedragen die spelers verdienen. Sjonge, sjonge, sjonge,  miljoenen per jaar, maand, week of dag…. Het is bie de wilde zwienen af! Ik denk dan altijd aan het verhaal van Berry van Aerle. Heeft gewoon altijd nog contributie betaald bij PSV en kreeg dan af en toe een tientje toegeschoven door de manager van PSV met de woorden: ‘mondje dicht tegen de anderen Berry’…..

Dus geld is een belangrijke oorzaak van de problemen. De belangen zijn te groot. Veels te groot! Men moet winnen, men moet in de Champions League komen want daar zijn de verdiensten het grootst! Hoe vaker je wint hoe meer je verdient. Men moet, moet, moet en alles moet daar kennelijk ook voor wijken. Gedrag en noem eigenlijk ook maar normen en waarden.

Naar mijn mening moeten de spelregels worden aangepast. Bijvoorbeeld, maak er maar netto speeltijd van. Net als andere sport; bal uit het veld/spel = tijd stil zetten, blessure en ligt het spel stil dan ook de klok stil. Dus ingooi, doeltrap, vrije bal? Tijd stil zetten. Tot het spel weer wordt hervat.

Een andere regel? Mekkeren bij de scheids mag niet meer. Grote mond, schelden of mopperen op de scheids, klagen bij de scheids? Geel of bij excessief (toneel)gedrag; rood. Moven! Net als bij rugby of basketbal. Moet je zien hoe snel het stopt. Schwalbes zijn lastiger te beoordelen. Eenmaal geconstateerd (met of zonder VAR) dan hard straffen, om mij part met rood.

En tenslotte laat scheidsrechters consequent zijn en niet gaan marchanderen. Hier wel straffen en daar niet straffen dat kan niet. Iemand die opzettelijk hands maakt (Messi tegen Nederland) gewoon een gele kaart geven ook al zou het zijn tweede zijn. Niet marchanderen!!

Ik weet zeker dat het kan! Wij doen het ook bij ons team (SV Bedum 19-2). Gewoon met Inzet, Passie en Beleving. Ik ben er van overtuigd dat het zo kan en zo moet. Mijn genieten is echt verschoven van voetbal op tv naar werken met jeugdspelers. Hun beter maken, plezier meegeven en  hun vertellen zich te gedragen. Ook zij zijn een voorbeeld voor andere spelers.

Hey? En weet je wat…. We zijn op deze manier ook nog eens kampioen geworden…. Dan GENIET ik helemaal. Ben sportliefhebber en weet dat het voetballen een opportunistisch wereldje is. Win je, dan is alles leuk en heb je vrienden en kun je enorm genieten. Je merkt dat ook wel aan mij hoor, zeg ik eerlijk.

Ik hoop dat u ook nog steeds kan genieten van sport of dat u weer gaat genieten van sport. Ik hou hoop! Winnen doet wonderen!

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69