Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Help Amber en Jacqueline aan een spraakcomputer!

Onlangs werd ik via Facebook Messenger benaderd door Aster van der Lijke uit Den Andel. Haar dochter Amber woont namelijk in Smilde in een verzorgingstehuis en heeft dringend een nieuwe spraakcomputer nodig. Hetzelfde geldt voor haar huisgenoot Jacqueline. Aster was graag bereid om wat aanvullende informatie door te sturen:

‘Het Joyce-House is een kleine WLZ-instelling waar mijn dochter Amber woont. Zij zijn een crowd-funding begonnen, voor 2 spraakcomputers. Amber van der Lijke en haar huisgenootje Jacqueline hebben een nieuwe spraakcomputer nodig. Deze worden helaas niet vergoed, omdat zij niet meer thuis wonen. De spraakcomputer van Amber kost 26.000 euro en die van Jacqueline 13.000 euro. De dames zijn volledig verlamd en gebruiken de spraakcomputer om te kunnen communiceren met hun omgeving en familie. Amber bestuurt de computer met haar ogen. Ze kan hierdoor praten, appen, Facebooken, het licht aan en uit doen en haar stoel van houding veranderen.

Het zijn twee jonge vrouwen die door een geboortetrauma volledig verlamd zijn geraakt. Hun brein werkt volop en hun verlangen om deel te nemen aan de wereld om hen heen is groot. Spraakcomputers geven hen letterlijk een stem en eigen regie op hun communicatie. Amber kan met haar ogen via de computer typen wat ze met ons wil delen. De computer spreekt het voor haar uit. Via de computer is zij in staat om met haar familie te appen en te mailen.

Ze is actief op Facebook met haar pagina spasmes en ze is de deejay van de woongroep. Haar huidige spraakcomputer is 7 jaar oud en nodig aan vervanging toe. Repareren is niet meer mogelijk. Als de spraakcomputer het begeeft heeft Amber geen stem meer. Dit is haar grootste nachtmerrie. Amber over haar spraakcomputer: ‘Het is mijn alles, ik kan niks zonder mijn Tobii, ook niet roepen. Het is mijn stem.’

De spraakcomputer van Jacqueline is verouderd en kapot. Zij heeft geen wifi/internet nodig omdat ze de computer alleen gebruikt voor de directe communicatie met haar familie en de medewerkers. Zij is nu afhankelijk van haar ogen met ‘ja en nee’ op gesloten vragen. Zielsgraag wil zij ook zelf weer aan het woord komen.

Daarom starten we deze crowdfunding want zonder een spraakcomputer hebben Amber en Jacqueline geen stem, geen toegang tot internet, geen mogelijkheid te appen of mailen met ouders of bijvoorbeeld muziek te luisteren. Dan blijven alleen de ogen over om te communiceren en te ‘antwoorden’ op gesloten vragen: ‘Ja’ is met de ogen van boven naar beneden bewegen en ‘nee’ van links naar rechts. U begrijpt: dat kan heel frustrerend zijn en is ook zeer vermoeiend voor de ogen.

Normaalgesproken wordt een spraakcomputer vergoed door de zorgverzekering, met de restrictie dat iemand thuis moet wonen. Als je in een zorginstelling woont, vervalt helaas de vergoeding. Het is voor een zorginstelling onbetaalbaar om uit eigen middelen de spraakcomputers te financieren. We weten dat het bedrag van €40.000 voor twee computers een enorm bedrag is. We zetten alles op alles dit bedrag met verschillende acties op te halen. Via onze website en social media delen wij de voortgang. Helpt u ook mee dit bedrag bij elkaar te brengen in het belang van deze twee mooie mensen? Want de spraakcomputer biedt hen de mogelijkheid voor een volwaardig leven.’

Hartelijk dank Aster voor deze aanvullende informatie en hopelijk weten jullie het benodigde bedrag snel bij elkaar te krijgen!

Wilt u een donatie doen? Klik dan even op dit linkje: https://www.gofundme.com/f/twee-spraakcomputers/

Voor aanvullende informatie, bijvoorbeeld over hoe een spraakcomputer werkt, even op het linkje van Mijn Hogeland klikken: https://mijnhogeland.nl/2023/05/07/85232/

Warm aanbevolen wat mij betreft!

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69