Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Bij sporthalbeheerder Stephan Bolhuis loopt sport als een rode draad door het leven….

Silvio Belga en Wilhelm Dijk van Dijk & Belga Bedum komen regelmatig bij klanten over de vloer die ze op prachtige verhalen trakteren. ‘Daar moeten we wat mee doen’, zeiden ze tegen elkaar in de auto na weer bijzondere anekdotes aangehoord te hebben. Zo werd de reeks ‘Klant in Beeld’ in januari 2021 geboren.

Voor de derde editie van dit jaar bracht Wilhelm mij in contact met Stephan Bolhuis. Een oud-inwoner van Wehe-den Hoorn die zijn weg helemaal gevonden heeft in Bedum. Het actieve sporten zelf is wat naar de achtergrond verdwenen maar als sporthalbeheerder weet hij zich nu alle dagen omringd door sportende mensen en daar blijft hij zelf jong, én slank, bij!

Het bargebeuren bracht hem naar Bedum…

‘Jij wilt dit interview beginnen met een korte voorstelronde? Dat kan hoor! Ik ben 43 jaar geleden geboren in het ziekenhuis in Groningen om vervolgens mijn eerste dertig levensjaren in Wehe-den Hoorn door te brengen. De liefde bracht mij uiteindelijk dertien jaar geleden definitief naar Bedum. Voor die tijd werkte ik hier ook al vele jaren achter de bar in de sporthal.

En daar in de kantine heb ik Siemy Bolhuis-Smit leren kennen die na haar volleybaltrainingen regelmatig nog even wat kwam drinken. Uiteindelijk is tijdens een mooie buitenlandse trip naar Noorwegen de vonk tussen ons definitief overgeslagen. Samen hebben we twee zoons gekregen. Teun is net elf geworden en Gijs is acht. Ze zitten, net als ik vroeger, allebei op voetbal. Zelf heb ik van mijn vijfde tot mijn achtentwintigste bij FC Leo gevoetbald maar onze jongens spelen uiteraard bij sv Bedum.

Over mijn gevolgde opleidingen wil ik ook nog wel het een en ander kwijt. Eerst heb ik een jaartje fiscale economie gestudeerd aan de HEAO in Groningen maar dit was niet helemaal mijn ding. In een tussenjaar legde ik de basis voor mijn latere werkleven want ik werd barmedewerker in de sporthal in Leens. Na die ene barjaar heb ik nog drie jaar Sport, Gezondheid en Management aan de ALO in Groningen gestudeerd. Ik heb er dan wel geen diploma gehaald maar ontwikkelde mij daar vooral op sociaal gebied enorm. Spijt van die tijd heb ik dus zeker niet!’

Van barmedewerker tot sporthalbeheerder

Naast de studie, bleef Stephan als barmedewerker actief in Leens en omdat de sporthal in Bedum met Marcel Kluin dezelfde eigenaar kende, was hij ook steeds vaker achter de bar in de Bedumer sporthal te vinden. Naast het binnenbad is in het gebouw ook een grote sporthal en kantine aanwezig. Hij genoot van zijn tijd als barmedewerker en dan zeker van het sociale aspect. Vaak kwam hij later thuis dan gepland en dat kwam dan met name door de gezelligheid die er in de kantine heerste.

Stephan hierover: ‘Vaak was ik ’s avonds en in de weekenden in de sporthal te vinden. Ik heb er een fantastische tijd gehad, zeker in de nachtelijke uurtjes. Dat ging in mijn jonge jaren prima maar bij het klimmen der jaren breekt dit je wel steeds vaker op. Zeker wanneer je een eigen gezin krijgt met alle verantwoordelijkheden van dien. Ik wilde dit werk dus sowieso niet tot mijn 67e doen. Gelukkig deed zich dik drie jaar geleden een mooie kans op een werkswitch voor.’

Het toeval wilde namelijk dat Bolhuis zijn schoonvader als sporthalbeheerder in de sporthal werkte. De lijntjes waren kort en toen Hilco Smit zijn pensioengerechtigde leeftijd naderde, leek het ‘schoonzoonlief’ wel wat om zijn job over te nemen. Kort voor die tijd kwam er bij de gemeente Het Hogeland een vacature van 24 uur per week vrij voor dezelfde functie maar dan in wat kleinere zalen in het dorp. Hier deed Stephan reeds de nodige werkervaring op en dat was een pre om in 2020 door te schuiven naar de functie van sporthalbeheerder.

‘En dat werk bevalt mij uitstekend. De werkomgeving is natuurlijk hetzelfde gebleven en dat geldt ook voor de mensen die hier komen. Al had ik in het begin wel de pech dat corona om de hoek kwam kijken waardoor het hier tijdelijk wel heel rustig werd. Maar gelukkig hebben we dat achter de rug en nu heb ik een fulltime functie waarbij het toezicht houden dat alles in het gebouw ordentelijk verloopt misschien wel het belangrijkste onderdeel is. Samen met mijn collega Henk Wolfard ben ik ook verantwoordelijk voor de schoonmaak, het BHV-gebeuren en de legionella-preventie. Zie ons als conciërges die mede zorgdragen voor alles wat er in en om het gebouw gebeurt. Waarbij ik erg kan genieten van de contacten met de sporters die hier komen.’

Naast voetballer was Bolhuis vroeger ook een actief hardloper. Wekelijks trok hij drie maal de sportschoenen aan om per keer zo’n tien tot vijftien kilometer te hardlopen. Hij nam zelfs deel aan halve marathons zoals die van Lauwersoog naar Ulrum.

Tegenwoordig is hij als toeschouwer meer een passief sporter geworden. Zo heeft hij een seizoenkaart van FC Groningen en is hij onlangs met wat sportvrienden naar Noord-Frankrijk afgereisd om de wielerklassieker Parijs-Roubaix te volgen. Op de terugweg kon mooi de nationale volleybalbekerfinale meegepikt worden. Tot hun grote vreugde werd die gewonnen door Lycurgus uit Groningen.

‘Tien jaar geleden heb ik mij samen met nog een paar vrijwilligers sterk gemaakt om Bedum Beach nieuw leven in te blazen. Aan de bar hoorde ik hier mensen regelmatig over praten, dat dit altijd zo’n mooi evenement was. Eerst op de ijsbaan en later in de manege. Het volleyballen in het mulle zand werd node gemist. Nadat het een paar jaar niet meer georganiseerd werd, hebben we de schouders eronder gezet en de lat direct wat hoger gelegd: we moeten sport naar de mensen brengen! Waar kan dat beter dan op het Versplein, midden in het dorp?

Mede dankzij de locatie, met meewerkende ondernemers en het winkelend publiek dat de sporters komt aanmoedigen, is het toernooi elk jaar weer groter en gezelliger geworden en mogen we dit jaar de 9e editie vieren. De verwachting is dat er weer zo’n 600 volleyballers in verschillende categorieën aan meedoen. We doen het nu als organisatie met zijn zevenen en uiteraard draagt de plaatselijke volleybalvereniging DIO ook zijn steentje bij om hier een groot succes van te maken!’

Dijk & Belga

Tot slot moeten we het uiteraard nog even over de relatie met Dijk & Belga hebben en dat de liefde voor de sport in het algemeen en het voetbal in het bijzonder hierin een belangrijke rol speelt, laat zich raden. ‘Wilhelm zat vroeger op zaalvoetbal en ik liep hem dus bijna wekelijks tegen het lijf. Ook doet hij jaarlijks mee met Bedum Beach. En Silvio zijn zoons zitten ook op voetbal dus hij kwam hier regelmatig binnen wippen.

Toen we in Bedum onze eerste woning kochten, waren de lijntjes kort en heeft Wilhelm ons geholpen met onze hypotheekaanvraag. Ik vind het sowieso goed om zulke dingen in het dorp te regelen. Zelf vind ik het interessant om mij van te voren in te lezen in diverse financiële vraagstukken en ik kan met hem altijd sparren over financiële zaken waar ik mee zit en dat bevalt prima. Maar ook voor mensen die helemaal niet thuis zijn in de hypotheekwereld heeft hij een prima uitleg.

Drie jaar geleden hebben we met Wilhelm een bouwdepot/hypotheekophoging geregeld, om een aanbouw aan de woning te plaatsen en daarnaast een groot aantal van onze kozijnen te vervangen voor kunststof met energiebesparend glas. Tijdens dit adviestraject heeft Wilhelm zich proactief voor ons ingezet, waardoor er uiteindelijk meer mogelijk was dan we op voorhand zelf ingeschat hadden. Daardoor hebben we zelfs alle kozijnen kunnen vervangen. Iets waar we zeer content mee zijn.

Uiteraard hebben we destijds onderzocht of we qua verzekeringen naar hen over zouden kunnen stappen maar ik waardeer enorm dat ze aangaven dat we met onze huidige verzekeringen goed zitten en dat overstappen niet echt lonend is. Van die eerlijkheid kan ik wel genieten! Binnenkort gaan we weer met Wilhelm om tafel om ons huidig verzekeringpakket door te nemen om te kijken of hij iets voor ons kan betekenen. Ook in dit geval met de insteek van beide kanten dat het een verbetering moet zijn en dat we anders gewoon bij de huidige aanbieder blijven. Daar komen we vast wel uit.’

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69