Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Gretha, Lucia en Renate over het unieke Kleintje Woodstock-festival in Middelstum!

Dames, kunnen jullie jezelf in het kort even voorstellen?

Zie ons als een drietal al wat oudere jongedames, zo rond de zestig jaar jong, die altijd in zijn voor een feestje en de nodige gezelligheid en woonachtig zijn in Middelstum en Westerwijtwerd. We kennen elkaar al dik veertig jaar en die connectie stamt uit de tijd dat onze partners destijds alle drie in het eerste elftal van de vv Middelstum speelden.

In de jaren erna zijn we elkaar nooit uit het oog verloren. Zo hebben we bijvoorbeeld met zijn drieën op volleybal gezeten bij VVM waar wij jarenlang in het eerste damesteam volleybalden. Ook hebben wij diverse weekenden naar Schier georganiseerd en jarenlang het stratenvolleybal in Middelstum.

We zijn alle drie aanjagende types die elkaar later vaak weer vonden wanneer er iets georganiseerd moest worden. En waar Gretha tijdens de eerste editie de enige dame in de organisatie van Kleintje Woodstock was, doen we het dit jaar als dames zijnde met ons drieën!

Bij de organisatie van Kleintje Woodstock zijn nog meer personen/instanties betrokken toch?

Dat klopt helemaal en wanneer alles opgebouwd gaat worden, kunnen we nog veel meer hulptroepen inschakelen. Voor nu vergaderen we in de voorbereiding met zijn achten. Ernst Hulsebos schuift vanuit de Vereniging Voor Volksvermaken Middelstum aan, Jacob ten Berge vanuit Sunsation, Pieter Jan van der Laan is de afgevaardigde van De Schaats en dan is daar natuurlijk nog het duo Henk Medema en Harm Visser waarbij laatstgenoemde de vergaderingen voorzit.

Hoe is het evenement ook al weer ontstaan?

De eerste ideeën ontstonden toen in 2017 het kunstwerk van Paula Rinket in het Asingapark in Middelstum onthuld werd. Veel inwoners uit het dorp vinden dit een mooie plek en vaak hoorde je dat we daar als gemeenschap meer mee moeten zouden doen. In het verleden zijn er tijdens ‘Op Roakeldais’ wel eens optredens verzorgd door internationale dansgezelschappen die in ons dorp logeerden maar daar bleef het bij.

Henk Medema liep al langere tijd rond met het idee om een muziekfestival in het park te organiseren en toen het in 2019 vijftig jaar geleden was dat er in het Amerikaanse Woodstock een legendarisch muziekfestival werd georganiseerd was daar het lumineuze idee om hier in Middelstum met een Kleintje Woodstock op in te haken. In grote steden als Groningen en Amsterdam werd destijds ook van alles georganiseerd om dit jubileum te vieren maar volgens ons waren wij het enige dorp in de omgeving en misschien wel in de provincie die op dit bijzondere feit inhaakten.

Wat was het smullen geblazen tijdens de eerste editie?

Het was geweldig! Genieten met een grote G vanaf het eerste moment. Het enthousiasme van al die mensen die kwamen, waarvan veel verkleed in hippiekleding; ook die mensen waar je het niet van verwacht had, zorgde voor een ongekende sfeer in het Asingapark.

Het park dat met vele gekleurde lampjes in de bomen en allerlei versieringen prachtig ingericht was met daarbij natuurlijk een uniek uitzicht op de Hippolytuskerk. Het mooie weer aan het begin van de avond maakte het helemaal af en er hing een magische en relaxte sfeer op het festivalterrein.

Wat was er tijdens Kleintje Woodstock 2019 zoal te beleven?

De hoofdmoot bestond uit livemuziek met optredens van diverse artiesten. Zo traden The Outtakes, The Music Boys, oud-Middelstummers als Harrie Niehof en Van der Spek maar ook Take Five and the Greyhounds op. Peter Zuidhof zorgde voor het licht en het geluid en stond zelf te draaien samen met Thomas Visser.

Ook toen hadden we al een hippiemarkt en de inwendige mens werd door de inbreng van Mark Willem en Evelien Evenhuis, Esther Goedhart en natuurlijk de befaamde hamburgers van de jongens van De Schaats niet vergeten. Veel variatie dus tijdens deze zaterdag die om 17.00 uur begon.

Vast veel reacties gehoord in de trant van ‘Ik hoop dat er een vervolg op komt’?

Alleen maar eigenlijk maar mede door corona duurde het veel langer dan verwacht en gehoopt dat er een passend vervolg kon worden gepland. Maar dat er nogmaals een Kleintje Woodstock zou komen, stond als een paal boven water. Want onder de vierhonderd man publiek viel er de hele avond geen onvertogen woord te horen.

En dat is gelukt, zaterdag 9 september vindt de tweede editie plaats?

We zijn inderdaad druk in de weer om ook van de tweede editie een daverend succes te maken. We kwamen in december voor het eerst bij elkaar om te vergaderen en wel in de kantine van de Hippolytushal. We zijn begonnen met het aanvragen van subsidies bij de gemeente Eemsdelta, het SNS-fonds en Koor & Rinkel en ook het vergunningtraject werd opgestart.

Waar er in 2019 nog veel gepionierd en uitgezocht moest worden, lag er nu al een draaiboek klaar en dat werkt natuurlijk een stuk prettiger. Daarbij heeft ieder zijn eigen taak en dat wordt door iedereen volgens afspraak ingevuld. We werken met een activiteitenlijst waar elke vergadering de nodige actiepunten worden weggestreept maar waar ook telkens weer nieuwe punten bijkomen. De vergaderingen duren door de onderlinge gezelligheid steeds langer, dat zegt wel genoeg over de onderlinge sfeer toch?

Wat is er die dag zoal te doen in het Asingapark in Middelstum?

Allereerst is daar het vervolg op de Hippiemarkt en Lucia en Renate zijn al druk bezig om de invulling van ongeveer acht kraampjes op een gepaste wijze te organiseren want de te verkopen spullen moeten natuurlijk wel aansluiten bij de sfeer en het thema van het festijn. Er is een foodtruck en uiteraard mogen de broodjes hamburger van De Schaats niet ontbreken.

Op muzikaal gebied is er ook het nodige te zien natuurlijk met optredens van The Woodpeckers, The Family Tree en The Music Boys. En dan hebben we met Concours  Hippieque een unieke hoofdact gevonden die maar liefst vier uur optreedt inclusief een DJ en een VJ.

Concours Hippieque is een achtkoppige band uit Amersfoort die zowel qua kleding als muziek helemaal opgaan in de hippie- en Woodstocksferen. Met deze band maken we ‘een muzikale trip door de tijd van flower & power waarbij het accent op love, peace en hippieness ligt met een vette knipoog naar Woodstock’.

Binnenkort start de voorverkoop toch?

Dit verhaal komt woensdag 31 mei online toch? Dan start de voorverkoopdag morgen (1-6). De 450 kaarten zijn alleen bij Drogisterij Marja te koop en kosten €10,- per stuk. De vorige keer waren dat er nog 400 maar in het park was genoeg bewegingsruimte. Meer dan 450 kaarten mogen we vergunningtechnisch niet verkopen. We verwachten een stormloop inderdaad maar van te voren de tent opslaan in de Grachtstraat om daar te overnachten is verboden hoor, haha.

Moet er qua voorbereiding nog veel gebeuren?

We liggen prima op schema en er is al veel geregeld. We zijn nu druk aan het brainstormen over de aankleding van het park. Wij bedenken de plannen alleen hoor. Wanneer er daadwerkelijk opgebouwd moet worden kunnen we terugvallen op de vele vrijwilligers van De Schaats, de visclub en Sunsation. En daar zit zoveel knowhow, dat kan niet verkeerd gaan.

Als ik jullie vraag naar de hoogte- en dieptepunten van de 1e editie, wat is dan het antwoord?

Eigenlijk is het hele traject een groot hoogtepunt. Dat begint al in de voorbereidingsweek waarbij je met een grote ploeg vrijwilligers bezig bent in het Asingapark. Overal is een oplossing voor. Dat waren altijd gezellige en eensgezinde uurtjes en deze avonden werden steevast afgesloten met een hapje en een drankje. En de avond zelf had iets magisch natuurlijk. De sfeer, het dansen in het gras en op het monument en het helemaal los gaan op de muziek, geweldig!

Het dieptepunt was natuurlijk het noodweer dat rond tienen uitbrak inclusief grote hoosbuien met onweer waardoor we genoodzaakt waren het festival vroegtijdig te beëindigen. Hoofdact The Outtakes had er net twee nummers opzitten, dat was ook voor hen een enorme domper.

Hebben jullie nog mooie Kleintje Woodstock-anekdotes?

In de vergunning stond vermeld dat de organisatoren in geval van calamiteiten zichtbaar moesten zijn door het dragen van gele hesjes. Henk Medema was onze Hoofd Calamiteiten en liep tijdens het festival continue met een plastic tasje rond met daarin de hesjes. Want stel je voor dat er iets zou gebeuren….

Afijn, op het moment dat het onweer uitbrak, liep Henk niet meer met zijn plastic tasje en waren de hesjes zoek. Toen uiteindelijk iedereen weg was, lag op het monument in het park een eenzaam tasje met daarin natuurlijk die gele ongebruikte hesjes…..

Wordt het een jaarlijks gebeuren?

Waarschijnlijk niet, we vermoeden dat het een tweejaarlijks festival wordt. Organisatorisch komt er natuurlijk wel het een en ander bij kijken. Maar zeg nooit nooit natuurlijk. Je zou tussendoor ook van thema kunnen wisselen. Een Tiroler- of cowboyachtige invulling bijvoorbeeld. Of een avond met optredens van bands die alleen in het Gronings zingen. Ideeën genoeg in elk geval.

Willen jullie verder nog iets kwijt?

We zouden maar wat graag zien dat iedereen met een goed humeur binnenschuift en de nodige gezelligheid meebrengt. En dat de weergoden ons deze editie wel tot het eind goedgezind zijn. En dat iedereen verkleed komt natuurlijk want ‘gewoon is uit de toon’. We hebben er enorm veel zin in om er een fantastisch en uitverkocht festival van te maken. Graag tot 9 september dus!

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69