Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Robin en Boukje over In het Zicht Optiek Uithuizen, een optiek met meerwaarde!

Robin en Boukje, kunnen jullie jezelf in het kort even voorstellen?

Robin: ‘Ik ben 29 jaar, trotse vader van een jonge dochter en een gedreven persoon met veel passie voor oogzorg. Vroeger was ik vaak op het voetbalveld van Corenos te vinden maar door studie en werk is dat later een stuk minder geworden. Maar ik probeer, wanneer het maar mogelijk is, af en toe een wedstrijd bij te wonen. Ik ben opgegroeid in Uithuizermeeden en na een paar jaar Uithuizen wonen we sinds januari van dit jaar in Roodeschool.’

Boukje: ‘Ik ben met mijn 27 jaar iets jonger dan Robin en een geboren en getogen ‘Kaanster’. Ik heb ongeveer tot mijn 19e in Kantens gewoond en ben toen op kamers gaan wonen tijdens mijn studie. Ook ik ben een trotse ouder van dochter Mieke van bijna drie jaar oud. En uiteraard meeverhuisd met Robin naar Roodeschool, wat mij betreft een mooie overgang qua woongenot.’

Jij werd al vroeg getriggerd door het oog Robin?

Dat klopt en dit heeft een bijzondere reden. Mijn moeder is namelijk kraamverzorgster geweest bij onze voorgangsters Hans en Petra in ’t Veen. Zij vertelde mij toen in mijn kinderjaren dat wanneer ik niet wist wat te worden, dat ik dan voor het vak van opticien moest gaan. Die opmerking is blijkbaar altijd blijven hangen.

De snuffelstage tijdens het VMBO bracht ik bij hen door en later tijdens de vierjarige MBO-opleiding optiek ging ik er stage lopen en had ik er een bijbaan. Mijn volgende opleiding tot optometrist bracht mij voor vier jaar naar Utrecht en ik nam met spijt afscheid van de zaak waar ik tijdens schoolvakanties nog wel vaak te vinden was.

Spijt van mijn keuze voor de oogzorg heb ik nooit gehad. Het oog is een complex onderdeel van ons lichaam waar je de staat van je lichamelijke gezondheid heel goed in af kunt lezen. Als ik niet de oogzorg in was gegaan, had ik wel een andere studie in de zorg uitgekozen.

Zoveel optometristen kent onze omgeving toch niet?

In het Zicht Optiek is de enige optometrist in het Hogeland die dagelijks optometrie uitvoert. Gelukkig voor ons zijn er steeds meer huisartsen, inmiddels zeven, in de directe omgeving die hun patiënten met oogklachten naar ons doorverwijzen. Inmiddels doen we ook diabetesonderzoek en hetzelfde geldt voor oogonderzoek voor het verlengen van een rijbewijs.

En volgens mij had jij qua studie eerst andere toekomstplannen Boukje?

Ik heb inderdaad de opleiding Commerciële Economie gedaan op de Hanzehogeschool. Na twee jaar begon de twijfel toe te slaan maar ik heb de opleiding toch afgerond. Ik had een bijbaantje bij Hamminga Bouwmarkt in Uithuizen maar wilde in mijn laatste studiejaar toch meer werk hebben dat beter aansloot bij mijn studie.

En toen kwam Robin met de tip dat ze bij een optiekwinkel nog iemand zochten. Dat was niet helemaal wat ik in gedachten had maar ik ben het werk toch gaan doen en toen sloeg bij mij het optiekvirus toe. Mijn scriptie ter afronding van mijn studie heb ik vervolgens bij een contactlenzenleverancier gedaan.

Maar inmiddels ben je een op en top opticien?

Ik had er zo veel schik in dat ik de driejarige opticienopleiding in Zwolle ben gaan volgen. Met mijn HBO-diploma op zak, kon ik deze versneld in twee jaar afronden. Ik was het studeren nog niet beu en na een pauze van twee jaar plakte ik er een contactlenzenstudie van twee jaar achteraan. Deze heb ik nu bijna afgerond.

En dat allemaal naast mijn werk als opticien bij In het Zicht Optiek waar ik veel plezier aan beleef. Ook ik heb dus absoluut geen spijt gehad van mijn keus. Naast het werk als opticien, moeder zijn en mijn studie, ben ik nog enige uren in de week met de administratie bezig.

Maar het team In het Zicht Optiek is nog groter toch?

Jantine Weessies uit Uithuizen is onze styliste/verkoopmedewerkster. Ze werkt met veel passie in de winkel waar ze met haar stijladvies voor ieder gezicht een passende bril vindt. Binnenkort hopen we een goede vervanger voor Meike Nepperus aan te trekken. Dan zijn we weer met ons vieren en is het team compleet. Daarmee moeten we het op korte termijn wel zien te rooien.

Voor de oogzorg kunnen jullie gebruik maken van de modernste apparatuur?

Bij ons vind je hetzelfde apparatuur die je ook tegenkomt op het spreekuur bij de oogarts. Hierin hebben wij in 2021 behoorlijk geïnvesteerd. Maar de investering blijkt rendabel te zijn zeker door het feit dat we hiermee meerwaarde voor In het Zicht Optiek hebben weten te creëren.

Wij richten ons op kwaliteit qua verkoop van brillen, contactlenzen enz. maar proberen uiteraard iedereen die bij ons binnenstapt de juiste oogzorg te bieden, rekening houdend met het beschikbare budget.

Daarbij verkopen jullie een uitgebreid assortiment (design)brillen, monturen en contactlenzen?

Je vergeet nog de verkoop van de kinderbrillen te benoemen. Sinds onze dochter een bril heeft, hebben we dat assortiment behoorlijk uitgebreid. Voor €129,- kunnen wij een complete kinderbril leveren met alles er op en er aan voor elk kind dat nog naar de basisschool gaat. Zonnebrillen verkopen we veelal op sterkte maar ook zonder.

Onze collectie bestaat al met al uit zo’n 600 brillen, 200 zonnebrillen en 250 kinderbrillen. Meer dan 1.000 brillen dus en voor elk wat wils. En daarbij aanverwante oogproducten als oogdruppels, lenzenvloeistof, enz. enz..

Maar ook voor reparaties en rijbewijskeuringen zijn jullie te benaderen toch?

Sinds oktober 2021 doen wij de specifieke rijbewijskeuringen voor het oog in nauwe (digitale) samenwerking met de oogarts. Wij doen hier het onderzoek en de oogarts tekent uiteindelijk voor akkoord.

Ook voor brilreparaties kan men prima bij ons terecht. Kleine reparaties doen we zelf en die zijn vaak wel binnen een werkdag op te lossen. Anders sturen we ze ter reparatie op en kunnen onze klanten hun bril tussen drie en vijf werkdagen weer op halen. En dan komt het belang van een reservebril naar voren, ook prima via ons te verkrijgen.

Wat zijn jullie In het Zicht Optiek hoogte- en dieptepunten tot dusver?

Het absolute hoogtepunt dat we hebben mogen beleven is de ontwikkeling op oogzorggebied die we de afgelopen jaren hebben doorgemaakt en het groeiende aantal klanten. Onze eigen woning in Roodeschool is daarbij de kers op de taart.

Corona behoort wel tot de dieptepunten met veel minder mensen in de winkel dan te doen gebruikelijk. En de geboorte van Mieke was natuurlijk een absoluut hoogtepunt maar had ook een keerzijde. Boukje hierover: ‘De bevalling ging niet zonder slag of stoot waardoor ik langer uit de roulatie was dan verwacht.’ Robin vervolgt: ‘En de geboorte vond plaats net nadat de versoepelingmaatregelen waren ingegaan. Een enorme drukte in de winkel dus en daarbij was Boukje niet inzetbaar. Vaak was ik de nachtelijke uurtjes nog bezig om alles rond te krijgen. Maar we hebben het gered!’

Hebben jullie nog mooie werkanekdotes?

Het ondernemerschap levert regelmatig mooie aannames en verhalen op die een eigen leven gaan leiden. Zo zijn we ter oriëntatie een paar keer in de Gezondheidswinkel in het centrum van Uithuizen geweest en dan hoor je later in het dorp dat we daarheen zouden gaan verhuizen.

We zijn inderdaad onlangs verhuisd maar dat geldt natuurlijk niet voor onze zaak. Eerder was dat ook al het geval omdat we tijdelijk op De Blink een pop-up store hadden toen we op zoek waren naar een nieuwe naam. Maar al die smeuïge verhalen leveren ons vervolgens wel weer nieuwe klanten op. Niets mis mee, haha.

Wat zijn jullie hobby’s?

Boukje: ‘In de wintermaanden speel ik met veel plezier toneel bij Advendo in Kantens. Ik kan genieten van het samenspelen met mijn vader en de voorstellingen die we geven. Vroeger zwom ik wekelijks in Bedum maar dat schiet er tegenwoordig bij in. In mijn jongere jaren heb ik aan wedstrijden meegedaan.’

Robin: ‘Het zelf actief voetballen is door mijn werk niet meer mogelijk maar als het enigszins mogelijk is, sta ik bij Corenos langs de lijn. Tegenwoordig doe ik aan modelvliegen in Stitswerd. We zijn een mooie club van ongeveer dertig mensen maar wat mij betreft mogen daar nog meer (jonge) leden bijkomen. En tijdens de coronaperiode zat ik regelmatig achter de piano.’

Waar staan jullie met In het Zicht Optiek over 10 jaar?

Dan zitten we vast ergens in het centrum van Uithuizen als leverancier van brillen, contactlenzen, enz., enz.. Kortom voor alles wat met oogzorg te maken heeft voor de hele omgeving. Gekscherend zeggen we wel eens tegen elkaar dat ons ideaalbeeld is dat heel Noord-Groningen voor hun oogzorg naar Uithuizen komt.

Willen jullie verder nog iets kwijt?

Zoek je nog een leuke stageplek of heb je interesse in de oogzorg, loop dan gerust eens bij ons binnen. Er is veel vraag naar goed personeel. Hierbij nog even onze contactgegeven: 0595-431344 of info@inhetzichtoptiek.nl. Klik voor meer informatie gerust door naar www.inhetzichtoptiek.nl. Graag tot ziens in onze winkel, gelegen aan de Hoofdstraat West 38!

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69