Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Kantoor Vreugdenhil ‘viert’ Secretaressedag in De Groninger Zilverkamer in Appingedam

In 2023 bestaat Kantoor Vreugdenhil administratieve en secretariële dienstverlening in Uithuizermeeden twintig jaar. Reden genoeg om ook dit jaar weer een aantal lezingen te organiseren. Iets wat door hun klanten en relaties altijd zeer gewaardeerd wordt. En tijdens de rondgang in De Groninger Zilverkamer op donderdag 20 april ter ere van Secretaressedag was het voor Yvonne de Vries-Vreugdenhil dubbel feest want zij stond onlangs oog en oog met Sara.

Dit keer dus geen lezing op hun locatie aan de Hoofdweg in Uithuizermeeden maar een rondleiding in een mooi museum in de stad Appingedam. En daar werden we door locatiemanager en conservator Herma Grimmius opgewacht. Zij leidde ons, samen met vrijwilliger Menno, door het gebouw dat op de bovenverdieping twee zilverkamers en een tentoonstellingsruimte telt.

De Groninger Zilverkamer is een voortvloeisel van de in 1999 opgerichte Stichting SNS Fonds Eemsmond. Eén van hun oogmerken was om de historie en cultuur van Appingedam onder de aandacht te brengen. Door het bestuur werd destijds besloten om een collectie van antieken zilveren voorwerpen uit Appingedam en omgeving samen te stellen. Dit heeft geleid tot twee zilverkamers met daarin in meerdere vitrines 400 zilveren voorwerpen uitgestald die afkomstig zijn van de 17e tot en met de vroeg 20e eeuw. Het museum, gelegen in het fraaie stadscentrum, trekt jaarlijks duizenden bezoekers.

We vielen met de neus in de boter want Herma en Menno konden ons over tal van zilverstukken fraaie anekdotes vertellen en deden dat met verve. Over een zilveren theebus bijvoorbeeld die aan de bovenkant afgesloten kan worden met een speciaal slotje. Dit omdat thee vroeger heel duur was en de angst bestond dat het personeel tussendoor een slokje zou nemen.

Ook tijdens uitgebreide diners met genodigden werden op tafel vaak diverse zilverstukken gebruikt want dit leidde altijd tot gespreksstof waardoor lange stiltes konden worden voorkomen. Een olielampje werd gebruikt om ’s nachts tijdens een toiletgang door de lange en donkere gangen te lopen en van een mooie zilveren gans draaide men de kop af zodat deze gebruikt kon worden om kruiden in op te slaan. Ook is er een ruimte met daarin zilverstukken uitgestald die door de kerken hier in de omgeving zijn uitgeleend. Wat voor hen weer als voordeel heeft dat deze dure objecten goed verzekerd en beveiligd zijn.

Ook de taxatiedagen in De Groninger Zilverkamer zijn altijd bijzonder. Dit jaar vinden deze plaats op 13 en 14 mei en Erik Boerma van de Boerma’s Antiekhoeve in Uithuizen is een van de taxateurs. Tijdens een eerdere taxatiedag kwam een oudere man op de fiets langs die uit zijn AH-tas een zilveren bierkan te voorschijn toverde. Dat dit voorwerp een waarde van tienduizenden euro’s vertegenwoordigde, scheen hem niet te deren. Hij was vooral geïnteresseerd in het antwoord op zijn vraag wie toch die personen waren die op de bierkan stonden afgebeeld en reageerde teleurgesteld toen men aangaf hierover niets te kunnen vertellen.

Elk half jaar vindt er in De Groninger Zilverkamer een tentoonstelling plaats. En dit half jaar zijn tot en met 25 augustus de kunst en privé objecten van de onlangs overleden kunstenaar Maya Wildevuur te bewonderen. De samenwerking met Maya is op een speciale manier tot stand gekomen, aldus Herma. De kunstenares had namelijk een zilveren bank die door het vuil zwart uitgeslagen was. Door deze met enige vrijwilligers weer blinkend schoon te poetsen, wist zij Wildevuur over te halen voor deze tentoonstelling.

Hiervoor stelde Wildevuur zoveel objecten beschikbaar dat deze in acht auto’s en vijf busjes vervoerd moesten worden. Aan Herma de eer om hieruit de mooiste schilderijen en kunstobjecten te kiezen. Hierover kon ze de gasten smakelijk vertellen. Verhalen over de kunstenaar haar bijzondere en kleurige kleding bijvoorbeeld en haar geschilderde laarzen. Ook een bronzen zeehond en lijsten van kamelenbeen leverden voer voor discussie op.

Na afloop kon door de aanwezigen onder het genot van een hapje en drankje nagepraat worden over de ‘mooie schatten’ die ze onderweg hadden gezien. Yvonne de Vries-Vreugdenhil bedankte vervolgens de mensen die voor een gastvrij onthaal hadden gezorgd. De volgende bijeenkomst is op woensdag 31 mei en vindt weer plaats in Uithuizermeeden. Dan is er een lezing over het ‘Omgaan met de Digitale Wereld’. De toegang is vrij en  belangstellenden zijn van harte welkom.

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69