Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Ernst, Judith en Vincent over hoe nu verder met de Vereniging Voor Volksvermaken Middelstum?!

Kunnen jullie jezelf eerst in het kort even voorstellen?

Foto: Jannes Klaassen

‘Ik vind het prima dat je met de enige dame in dit gezelschap begint hoor. Judith van der Laan is de naam, 39 jaar en trotse moeder van twee meiden. Geboren in Hoorn, lange tijd in Middelstum gewoond en sinds twee jaar neergestreken in Westerwijtwerd waar het Jan en mij prima bevalt. Ik werk in het onderwijs en ben sinds 2016 bestuurslid van de VVVM waar ik het secretariaat beheer.’

‘Vincent Kamphuis is de naam, 47 jaar, geboren in Dedemsvaart en tegenwoordig in Warffum wonend. Vader van drie zoons en ik ben sinds vorig jaar conciërge op het HHC in Warffum. Sinds 2015 zit ik als algemeen bestuurslid in het VVVM-bestuur.’

‘En tot slot zit je met Ernst Hulsebos aan tafel. Ik ben 38 jaar geleden in Winsum geboren en woon inmiddels al weer vele jaren in Middelstum. Net als de andere bestuursleden heb ik ook twee kinderen en in mijn geval gaat het om een dochter en een zoon. Ik ben werkzaam in de ICT-detachering. Sinds 2015 lid van het VVVM-bestuur en tijdens onze laatste ledenvergadering in 2019 tot voorzitter verkozen.’

‘Net als Judith en Vincent destijds ben ik ongeveer in dezelfde tijd in het bestuur gestapt met als motivatie om iets voor het dorp en onze kinderen te organiseren. Toen was het al vijf voor twaalf en ik wilde het niet op mijn geweten hebben dat de kermis er niet meer zou zijn in het dorp. Sill Grommers en Jacco Klaassen zijn de overige twee (onofficiële omdat ze nog niet door de ledenvergadering zijn benoemd) bestuursleden.’

De Vereniging Voor Volksvermaken Middelstum bestaat in 2023 honderd jaar?!

Honderd jaar geleden is op 6 maart 1923 inderdaad de VVVM ontstaan. En wat is er in honderd jaar veel veranderd! We kennen vanuit de ledenvergaderingen de verhalen van uitstapjes waar, door de vele aanmeldingen, met de touringcar heen gegaan werd.

Via mooie en grote feesten in de bovenzaal van Vita Nova en thema-avonden in het Hippolytushoes, waar jaarlijks visserskoor Zielrietzangers optraden, hebben we nu alleen nog de kermis en de braderie.

Maar toch is er niet bepaald reden voor een feestje toch?

Dat klopt helaas. We hebben nog geen jubileumfeest georganiseerd om dit op zich toch wel heuglijk feit te vieren en die zal er ook niet komen wat ons betreft. Corona heeft onze vereniging een flinke knauw gegeven en we stoppen nu al onze energie in een doorstart in een andere vorm om dit vrijwilligerswerk werk- en houdbaar te houden.

Het wordt steeds moeilijker om evenementen en (jaar)vergaderingen te organiseren?

In 2019 organiseerden we onze laatste feestavond in Vita Nova. Dit was op speciaal verzoek van enige van onze leden die een feest voor de oudere garde miste. Die avond was het best gezellig maar de opkomst viel wat tegen. En als er op een jaarvergadering een keer twintig leden afkwamen, dan was dat veel. Nog geen 10% van alle leden dus want we hebben qua ledenbestand met meer dan 300 leden best wel een grote vereniging. En dat motiveert niet echt wanneer er dan zo weinig op een ledenvergadering afkomen.

Daarbij wordt het steeds lastiger om iets te organiseren. Er komt door de strengere wet- en regelgeving steeds meer op ons af. Niets ten nadele hoor qua vergunningoverleg want de samen- en medewerking van de gemeente Eemsdelta is prima te noemen. Maar als je dan de tijd die je er insteekt afzet tegen de opkomst dan hebben we niet het idee dat de VVVM echt leeft in het dorp.

Vandaar dat jullie broeden op het idee om de vereniging om te zetten in een stichting?

Kijk, het is voor ons als bestuur heel eenvoudig. Of we leggen het bijltje erbij neer of we heffen de vereniging op en gaan door als een stichting. Om die stap te zetten, hebben we reeds informatie ingewonnen bij de notaris. Alleen moet het opheffen van de VVVM wel tijdens een officiële ledenvergadering gebeuren. De vergadering moet dus zijn akkoord geven op ons voorstel.

Deze beslissing is absoluut niet in een opwelling genomen hoor, mochten mensen dat denken. We worstelen al veel langer met dit dilemma maar zien geen andere oplossing. Zoals eerder aangegeven zat de VVVM in 2015 al in een heel lastig pakket. Maar je gooit natuurlijk niet zomaar 100 jaar historie weg.

Dat geeft eventueel binnenkort ruimte voor nieuwe ideeën en concepten?

We hebben inderdaad een lange lijst met leuke activiteiten die we voor het dorp zouden kunnen organiseren of waar we qua organisatie aan mee zouden kunnen werken. Je wilt wat voorbeelden? Beachvoet- of volleybal, lasergamen in het Asinga-park (dit is tijdens een lichtweek al eens succesvol georganiseerd), vrachtwagen trekken of iets van ‘De sterkste man of vrouw van Middelstum’ neerzetten. Of Fiets ‘m der in bij Herberg ‘In de Valk’ of een grote playbackshow organiseren. Aan ideeën geen gebrek.

Maar mochten andere mensen de VVVM in de huidige vorm door willen zetten dan kan dat?

Daar staan we uiteraard voor open en tijdens de ingelaste ledenvergadering is dat zeker één van de agendapunten. Dus mochten er mensen zijn die het niet eens zijn met het feit dat de VVVM opgedoekt wordt en hem graag in de huidige vorm voort willen zetten, meld dit dan gerust bij ons en geef je op als potentieel nieuw bestuurslid. Voor ons als huidig bestuur is het echter geen optie om op dezelfde voet verder te gaan.

Jullie blijven de kermis organiseren en zijn ook betrokken bij bijvoorbeeld Kleintje Woodstock?

De kermis is toch een beetje ons kindje geworden en zullen we zeker blijven organiseren. We hebben ook prima contacten met de huidige kermisexploitant. Woensdag 7 juni start de kermis en hij duurt als altijd tot en met zaterdag. Ook willen we, ondanks de geringe hoeveelheid kraampjes van vorig jaar, weer een braderie organiseren. Maar we willen dit combineren met een rommelmarkt en een ‘kofferbakverkoop’. Wat dat precies inhoudt zullen we later via onze Facebookpagina nader uitleggen.

Kleintje Woodstock is een voorbeeld van een evenement dat goed aangeeft hoe wij in de toekomst willen functioneren. Initiator Henk Medema liep al een tijdje met ideeën rond om een mooi evenement voor het dorp te organiseren en benaderde ons om dit samen te organiseren. Kleintje Woodstock was in 2019 een groot succes en wordt dit jaar wederom georganiseerd.

Hoe gaat het tijdpad eruit zien de komende tijd?

Als het aan ons ligt, luidt die als volgt. De kermis is er dus van 7 t/m 10 juni, de braderie in uitgebreidere vorm vindt op donderdag 8 juni plaats en wat ons betreft organiseren we aan het eind van dit jaar nog een laatste ledenvergadering. In 2024 willen we onze vrijwilligersenergie gebruiken om een nieuwe stichting op te zetten want daar gaat nog wel even wat voorbereidingstijd in zitten qua aan te leveren stukken.

Uiteindelijk willen jullie de verbinding zoeken en ondersteunend zijn richting andere organisaties in M’stum?

Niet alleen voor organisaties en verenigigen maar voor alles en iedereen in het dorp. Zie ons als een vraagbaak die kan helpen en ondersteunen om het evenement dat jij of jouw organisatie voor ogen heeft van de grond te krijgen. Ook kunnen wij qua aanvraag subsidies, gerichte sponsoring en entreebepaling meehelpen om de financiering rond te krijgen.

Als ik jullie vraag naar hoogte- en dieptepunten van 100 jaar VVVM, wat is dan het antwoord?

Dat is geen eenvoudige vraag om te beantwoorden omdat we zelf pas de laatste jaren actief hebben meegedraaid. Maar wat ons van die ledenvergaderingen is bijgebleven, is dat ons erelid Meindert Schollema altijd als laatste het woord nam en er met zijn warme woorden en anekdotes altijd voor zorgde dat iedereen met een warm gevoel naar huis ging. Het was altijd een ‘positieve preek’ met een kop d’r veur afsluiting. Ook wanneer dingen niet geheel vlekkeloos waren verlopen. ‘Jullie doen het toch maar wel even. Goed gedaan en bedankt hiervoor’.

Bij de dieptepunten moet je denken aan teleurstellingen in de vorm van afzeggingen voor bijvoorbeeld de braderie. Soms ook van standhouders waarmee je jarenlang een goede band hebt opgebouwd. Soms door een noodgedwongen bedrijfsbeëindiging maar soms ook door een gerichte keuze voor een andere braderie. Zelfs de jaarlijkse en traditionele start van de braderie, koffie met gebak bij Renate van Twinset-Fashion, zit er niet meer in helaas.

Waar staat VVVM over 5 a 10 jaar?

Als niemand het stokje van ons over wil nemen dan gaan we er vanuit dat er tegen die tijd een nieuwe stichting opgericht is die in een goede onderlinge harmonie veel leuke evenementen organiseert voor het dorp Middelstum.

En dat dus op een reactieve manier waarbij we mee willen werken aan ideeën die vanuit organisaties of van particulieren naar voren komen. We zouden eventueel ook prima verenigingen zelf kunnen benaderen om te polsen wat er zoal leeft en speelt en of wij nog een ondersteunende rol zouden kunnen spelen.

Willen jullie verder nog iets kwijt?

Mocht de VVVM overgaan in een stichting dan willen wij de inwoners van Middelstum hier natuurlijk graag bij betrekken qua naam- en vormgeving. Denk bij het laatste bijvoorbeeld aan een nieuw logo. Dit zou in de vorm van een prijsvraag kunnen gebeuren. We zullen zien wat dit jaar ons brengt.

Maar eerst richten we ons natuurlijk op de kermis, braderie en de voorbereidingen voor Kleintje Woodstock. Schiet ons tijdens een van deze evenementen gerust aan met tips, ideeën en suggesties! We zijn uiteraard via Facebook te volgen: https://www.facebook.com/vvvmiddelstum.

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69