Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Nieuws van Daan, glasvezelloog DELTA Netwerk – deel IV

Beste lezer, aangenaam!

Ik ben Daan en actief als glasvezelloog bij DELTA Netwerk. Ik heb goed nieuws. Net als de andere inwoners van Appingedam, Delfzijl en Farmsum kunnen ook de inwoners van Borgsweer, Meedhuizen, Termunten, Termunterzijl, Wagenborgen, Woldendorp, Bierum, Godlinze, Holwierde, Krewerd, Losdorp, Spijk, Eenum, Garrelsweer, Garsthuizen, Huizinge, Leermens, Middelstum, Oosterwijtwerd, Startenhuizen, Stedum, Toornwerd, Westerwijtwerd, Wirdum, Zeerijp, Zijldijk en Westeremden straks gebruik maken van gigasnel en stabiel internet via glasvezel.

Zo zijn straks ook deze dorpen klaar voor de toekomst. Mijn collega’s van DELTA Netwerk leggen dit supersnelle netwerk kosteloos aan naar jouw woning en nee: er zijn geen verplichtingen aan verbonden. In deze 3-wekelijkse column beantwoord ik graag jouw vragen. Heb je een vraag? Mail deze dan naar gemeente-eemsdelta@deltafiber.nl.

Waarom duurt het soms lang voor de aanleg begint?

Voordat de aanleg start, is de aannemer achter de schermen druk bezig met de voorbereidingen voor de aanleg. Misschien merk je er niets van, maar zij maken tijdens de voorbereidende fase een technisch ontwerp en gaan in gesprek met vergunningverleners, zoals gemeenten en waterschap. Meestal nemen de voorbereidingen 3 tot 6 maanden in beslag.

De planning van de aanleg van het glasvezelnetwerk in Groningen is ingewikkeld en duurt langer dan we hadden verwacht. Zorgvuldig onderzoek naar de juiste graafdiepte is daarom noodzakelijk om het netwerk goed en veilig aan te leggen. Zodra de uitkomsten van dit onderzoek bekend zijn, maken we een passend plan van aanpak en houden we u op de hoogte van het vervolg.

Ik wil wel een aansluiting maar mijn huidige diensten blijven gebruiken. Kan dat?
Ja, dat kan. De glasvezelaansluiting wordt naast je huidige aansluiting op bijvoorbeeld kabel of koper geplaatst. Je kunt je oude verbinding gewoon blijven gebruiken. Met een glasvezelaansluiting in je meterkast kun je wel overstappen op glasvezel wanneer je dat wilt.

Ik ben al wat ouder en gebruik nauwelijks of geen internet. Heeft glasvezel ook voordelen voor mij?
Ook als u niet dagelijks actief bent, biedt een snelle en stabiele internetverbinding veel plezier. Bijvoorbeeld bij het videobellen met familie of bij het TV kijken. Ook biedt glasvezel veel mogelijkheden voor zorg en beveiliging op afstand. Er komen steeds meer toepassingen, waardoor ouderen langer zelfstandig thuis kunnen blijven wonen.

Slimme apparaten, die in verbinding staan met de thuiszorg, andere instanties of familie, kunnen een oogje in het zeil houden. Een verpleegkundige informeert u bijvoorbeeld via een iPad, camera of TV over uw medicatie. Omdat er visueel contact is met de verpleegkundige, kan hij of zij een betere inschatting maken van de benodigde zorg.

Deze toepassingen vragen veel capaciteit (ook wel bandbreedte genoemd). Glasvezel biedt deze capaciteit, nu en in de toekomst en is daarmee uitermate geschikt voor dergelijke toepassingen. Een snelle glasvezelverbinding draagt bovendien bij aan de waarde van de woning. Een fijne gedachte wanneer u uw woning in de toekomst wilt verkopen.

Gaat provider Delta haar diensten leveren via het netwerk van ViberQ?
Delta is een telecomaanbieder van DELTA Fiber Nederland en deze provider levert haar diensten alleen op het eigen DELTA Netwerk waar naast DELTA nog andere aanbieders aanwezig zijn. Omdat DELTA Netwerk een open netwerk is zijn andere telecomaanbieders ook welkom om op ons netwerk hun diensten te leveren.

Welke kleur glasvezelkabel gebruik Delta Netwerk?
Onze glasvezelkabels zijn groen van kleur.

Hoe blijf ik op de hoogte van de voortgang van de aanleg?
Via de postcodecheck op www.deltanetwerk.nl vind je de laatste stand van zaken. Meld je hier ook aan voor onze digitale nieuwsbrief. Je ontvangt dan regelmatig een update over de voortgang van glasvezel in je omgeving.

Heb je een andere vraag?
Ook ben je welkom bij ons Glasvezel Informatiepunt aan de Landstraat 16 in Delfzijl van woensdag tot en met vrijdag van 11.00 tot 18.00 uur en op zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur. Onze glasvezeladviseurs André en Raymond verwelkomen je graag met koffie of thee! Natuurlijk kun je ook kijken op deltanetwerk.nl. Check voor meer informatie https://www.deltanetwerk.nl/eemsdelta-noord-west

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69