Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Greet Dijkstra, van winkelier tot Greet Dijkstra schilderijen

Kunt u zich heel kort even voorstellen?

Mijn naam is Greet Dijkstra-Smit. Ik ben geboren op negen april 1947 in Appingedam. Als middelste van drie kinderen uit een ondernemersgezin. Mijn ouders hadden vroeger een winkel in Appingedam. Mijn vader is helaas veel te vroeg overleden en dat geldt ook voor mijn oudere broer. Mijn jongere zus woont net als ik in Appingedam.

Ik heb mijn hele leven met veel plezier in deze stad gewoond. We wonen nu tijdelijk op een mooie plek aan de Dijkstraat met uitzicht op de hangende keukens en het Damsterdiep, omdat ons huis aan de Kniestraat onderdeel uitmaakt van het versterkingsprogramma. Geen flauw idee hoe lang we hier moeten blijven maar het bevalt prima in het gezellige stadscentrum. Door deze mooie plek in de winkelstraat trekt de galerie meer bezoekers en dat bevordert uiteraard de verkoop van mijn schilderijen.

Wat is uw burgerlijke staat?

Ik ben in 1969 getrouwd met Henk Dijkstra. De man die ik bijna mijn hele leven al ken want we zaten bij elkaar op school. Hemelsbreed zijn we op ongeveer honderd meter van elkaar geboren in dezelfde straat. Toen ik een jaar of zeventien was, kregen we verkering.

Ons huwelijk heeft ons twee kinderen geschonken. Onze dochter is vijftig en woont in Assen. Onze zoon is 47 en woont sinds kort in Heerhugowaard. We zijn de trotse grootouders van een kleinzoon.

Wat is uw voormalig beroep?

Na de lagere school in Appingedam ging ik naar de ULO zonder precies te weten wat ik wilde. Ik was achttien jaar toen ik mijn diploma haalde. Mede ingegeven doordat ik bijvoorbeeld toneel spelen veel leuker vond dan het naar school gaan. Na de ULO heb ik nog één jaar de vormingsklas in Groningen gedaan en toen kon ik als secretaresse beginnen bij graanhandel Mulder in Appingedam, waar ik een paar jaar heb gewerkt.

Mijn schoonouders hadden een installatiebedrijf met een winkel en die hebben we in 1972 overgenomen. Dit was voor mij het begin van een veertigjarige loopbaan als ondernemer. De eerste 25 jaar verkochten we gaskachels, fornuizen, sanitair, koelkasten en wasmachines in onze winkel en daarna ging de winkel over in een kadoshop. De volgende vijftien jaar verkochten we kado – en interieurartikelen. Beide takken van sport vond ik even leuk om te doen want het mooiste van het verkoopvak waren de sociale contacten en met mensen omgaan.

Toen ik 62 jaar was, hebben we de hele boel verkocht. Eerder al, in 2000, ben ik aan een opleiding kunstgeschiedenis en tekenen begonnen. Dit omdat een aantal van mijn vriendinnen deze opleiding ook gingen volgen. We kregen les van de Groninger kunstenaar Wiebren Arema. Ik zei altijd dat ik niet kon tekenen en dat ik de opleiding volgde voor de geschiedenislessen. Ik heb zes jaar over de studie gedaan en diverse diploma’s behaald.

Toen we een keer een werkstuk in moesten leveren, besloot ik een groot schilderij te maken en daarbij gebruik te maken van veel kleuren omdat ik van kleuren hou. Dit was in 2005. Tot mijn en ieders verbazing was iedereen direct onder de indruk van hetgeen ik geschilderd had. Ik bleek er dus talent en aanleg voor te hebben en ging door met het maken van schilderijen waarbij kleuren gevangen worden in lijnen. Dat is ook de stijl geworden waarmee ik de laatste tien jaar bekend ben geworden. ‘Een spel van lijnen en contrasterende kleuren die gekenmerkt wordt door zowel eenvoud als complexiteit.’

Ik maak schilderijen ‘naar waarheid’ wat inhoudt dat mensen kunnen zien waar het over gaat. Inmiddels heb ik honderden schilderijen gemaakt. Soms doe ik een paar dagen over een schilderij maar ik heb ook wel werken gemaakt waar ik weken over gedaan heb. De laatste jaren werk ik, naast m’n vrije werk, ook veel in opdracht. Dan schilder ik bijvoorbeeld huizen of onderwerpen die veel herinneringen oproepen bij de opdrachtgevers. Ik maak hierbij gebruik van toegestuurde foto’s.

De Hangende Keukens, de Nicolaïkerk en de Martinitoren, zo maar wat voorbeelden van bekende gebouwen die ik geschilderd heb. Ik doe ook mee aan exposities. Zo hebben mijn werken bijvoorbeeld in de Domkerk in Utrecht gehangen. Daarnaast heb ik de galerie aan huis waar geïnteresseerden mijn werk kunnen zien en omdat deze galerie zich aan de Kniestraat in een gang bevindt heeft deze de naam Galerie de Gangerie meegekregen.

Ik geniet van het schilderen, maar het is gelijktijdig ook wel een beetje een eenzaam beroep. Ik mis af en toe best wel de sociale contacten die ik in mijn winkeltijd natuurlijk wel veelvuldig had. Gelukkig heb ik Henk waar ik soms lekker tegenaan kan kletsen.

Hoe bevalt het gepensioneerd zijn?

Ik hoef mij absoluut niet te vervelen. Naast het schilderen mag ik graag fietsen. Als het weer wat beter wordt dan trek ik er met de fietsclub op uit voor prachtige tochten in de omgeving.  Ook het bestuurlijk werk, schuw ik niet. Ooit was ik het eerste vrouwelijke bestuurslid van de Handelsvereniging hier in Appingedam.

Daarnaast heb ik in het Rode Kruis-bestuur gezeten en maak sinds kort deel uit van het Cultuurplatform in onze nieuwe gemeente. Wat ik niet mag vergeten te vermelden is dat ik, samen met een vaste club vrijwilligers, 10 jaar lang de manifestatie “Kunst in de kerk” in Appingedam  heb mogen organiseren. Een prachtig evenement waarmee we Appingedam als “kunststad” een beetje op de kaart hebben gezet.

Af en toe jureer ik etalagewedstrijden en ik geef een enkele keer les op lagere scholen in de omgeving over mijn schilderkunst. En af en toe word ik door verenigingen uitgenodigd om een praatje te verzorgen over hoe het allemaal zo ontstaan is met het schilderwerk. Je merkt het al, ik ben niet van het stilzitten. Datzelfde geldt voor Henk die jarenlang raadslid in de oude gemeente Appingedam was en tegenwoordig ook in de nieuwe gemeente Eemsdelta, als raadslid van  Lokaal Belang Eemsdelta, actief is. Daarnaast vervult hij ook nog een aantal bestuursfuncties.

Wat zijn de hoogtepunten uit uw leven?

De geboorte van mijn beide kinderen en mijn kleinzoon. Ik hecht veel waarde aan onze fijne vriendenkring. En ik ben trots op mijn benoeming in 2015 tot “DamSTER”, voor de wijze waarop ik Appingedam promoot op het gebied van kunst en cultuur. Tot slot kan ik niet ontkennen dat de schilderkunst mij ook heel veel heeft gebracht.

En de dieptepunten?

Toen we drie maanden getrouwd waren, overleed m’n vader plotseling op 54-jarige leeftijd aan een hartaanval. Dit heeft een grote impact op de beginjaren van ons huwelijk gehad.

Heeft u nog anekdotes en mooie verhalen?

Toen ik een jaar of 17, 18 was, begon ik met toneelspelen bij een plaatselijke toneelvereniging. Jaarlijks traden we op in Het Wapen van Leiden en ik genoot van de komische rollen die ik doorgaans mocht spelen. Later heb ik ook nog in een andere toneelvereniging gespeeld. Ook zong ik jarenlang bij een smartlappenkoor van de muziekschool in Haren.

Met dat zingen was ik al op de ULO begonnen samen met een vriendin. Wij zongen vaak met zijn tweeën op schoolfeestjes waarbij mijn vriendin ook nog gitaar speelde. Wat dat betreft was ik al vroeg gewend om in de belangstelling te staan. Ik heb dat nooit als vervelend ervaren.

Wat zou u ooit nog willen doen in uw leven?

Gezond blijven! Ik ben niet zo van verre reizen. Naast vakanties in Europa, zijn we wel een paar keer op familiebezoek in Amerika geweest en dat was natuurlijk een prachtige ervaring. Maar naar een arm land reizen waar mensen in armoede leven, is niet mijn ding!

Waar heeft u spijt van gehad in uw leven?

Dat ik vroeger niet voor een bepaald beroep doorgeleerd heb al zou ik niet echt weten wat voor beroep dat zou moeten zijn. Ik heb onze kinderen wel gestimuleerd om te gaan studeren en dat hebben ze gedaan. Onze dochter is na haar studie HBO-V verpleegkundige geworden. Onze zoon studeerde Oost-Europese geschiedenis, maar werkt in de ICT-wereld. Misschien had ik destijds de kant van het maatschappelijk werk op moeten gaan. Maar uiteindelijk heb ik wel op latere leeftijd mijn passie gevonden.

Wat zou u uw leven voor een cijfer willen geven?

Ik ben heel tevreden, noteer gerust een acht. We hebben het goed met elkaar en tellen onze zegeningen.

Wilt u verder nog iets kwijt?

Dat ik dankbaar ben met wat we nu hebben. Dat is niet iedereen gegeven en iets waar ik elke dag wel even over nadenk. En voor de mensen die geïnteresseerd zijn in mijn werk, hierbij een linkje naar mijn website: www.greetdijkstra.nl. Van harte welkom om een keer langs te komen in mijn galerie.

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69