Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

De 25 vluggertjes van Ronald de Haan

Naam: Ronald Lammert de Haan. Ik ben vernoemd naar mijn beide opa’s en de zoon van Anko en Aukje.

Adres, Woonplaats: Nassaustraat, Baflo. Ik ben een geboren en getogen Bavvelder/Rasquerder. 

Leeftijd: 48 jaar jong. 

Burgerlijke staat: Ik ben getrouwd met Linda de Haan-Freij. Daarnaast ben ik gezegend met drie dochters; Lotte, Robyn en Anne.   

Beroep: Jongerenwerker/mede-eigenaar jongerenwerk Barkema en de Haan (https://jongerenwerk.com/). Halverwege de jaren negentig leerde ik via het Regionaal Jeugd en JongerenWerk Teye Barkema kennen. In deze periode heb ik veel met hem samengewerkt. Toen mijn contract afliep, zeiden we tegen elkaar dat we in de toekomst vaker wilden samenwerken.

Toen ik hem een jaar later tegenkwam, wilden we dit nog steeds. In die tijd werd de markt in zorg en welzijn geopend en zijn we een eigen bedrijf gestart, Jongerenwerk Barkema en de Haan. Al meer dan 20 jaar helpen en ondersteunen we jongeren individueel, jongerengroepen, jeugdsozen en jongerencentra.

Hobby’s: Sport! Voetbal, tennis, fietsen, hardlopen, sportschool en skiën. In mijn jeugd heb ik veel gesport. Mijn ouders hebben me altijd gestimuleerd om te sporten. En daar heb ik nog steeds veel profijt van, ik heb een sterke basisconditie.

Voetballen heb ik in mijn jeugd altijd bij Marcia gedaan. Vanaf begin jaren 90 altijd in het eerste elftal gespeeld. Marcia was een legendarische voetbalclub met zijn vierkanten houten doelpalen en zijn eigen bijzondere cultuur. Sport en gezelligheid gingen daar goed samen. Ik heb nog 3 tot 4 jaar bij Rood Zwart Baflo gespeeld maar door een knieblessure heb ik de voetbalschoenen noodgedwongen aan de wilgen moeten hangen.

Tennis heb ik altijd bij de TCB gespeeld. Ooit vroeg een jeugdtrainer mij om mee te doen aan selectietrainingen maar dan moest ik voetbal gaan opgeven. Dit wilde ik niet. Tegenwoordig sla ik een balletje met Kris. Kris, oud collega, was vroeger tennistrainer en is dus een leuke sparringpartner voor mij.

Zomers fiets ik geregeld. Of het nou de racefiets of de mtb is, het maakt mij niet uit. Op de racefiets probeer ik mijn conditie op peil te houden en vind ik de echte uitdaging in de bergen. Zo heb ik meerdere malen de Mont Ventoux beklommen met mijn ouderwetse ijzeren ros.

Hardlopen zat er ook al vroeg in. Toen ik een jaar of 10 was, rende ik weleens met mijn vader mee om het ´watermolentje´. Wanneer er geen voetbal of tennis is, of ik heb geen zin in fietsen, dan ren ik tegenwoordig vaak een rondje dorp.

Sinds een aantal jaren ben ik ook veel in de sportschool te vinden. Aanleiding was de diagnose/ziekte Bechterew. Sinds 6 jaar weet ik dat ik deze vorm van reuma heb. Om deze ziekte te remmen moet ik specifieke oefeningen doen en dat lukt prima in de sportschool.

Skiën heb ik eigenlijk te laat ontdekt. Doordat mijn ouders zoveel jaar getrouwd waren, heb ik kennis mogen maken met deze sport. Ik was toen begin 20 maar pakte dit snel op. Tegenwoordig ga ik jaarlijks met mijn gezin, (schoon)familie en vrienden op skivakantie naar Oostenrijk/Haus. Een plek waar we al jaren komen en wat voelt als een tweede thuis.

Daarnaast ga ik eens in de zoveel jaar met mijn zwager naar het off-piste paradijs Chamonix. Daar skiën we over ongeprepareerde routes en gletsjers. De ‘Vallee Blanche’ is zo’n route die ik echt kan aanraden aan de avontuurlijke en ervaren skiër. Niet zonder risico’s maar het geeft een ongekende kick. Binnenkort ga ik weer heen.

Lievelingsgerecht: Oma de Haan haar Hachee. Hachee gemaakt van metvlees van slager Bos. Topgerecht! 

Mooiste film ooit gezien: Saving private Ryan. Samen met een paar vrienden heb ik deze film destijds in de ’Camera’-bioscoop gezien. Ik was helemaal onder de indruk. Oorlogen fascineren mij sowieso omdat dit ook heel veel vertelt over de geschiedenis van de mensheid. 

Mooiste sportmoment ooit: De EK-winst van Oranje in 1988. Ik was 12 jaar en kan me nog goed herinneren dat de halve finale de echte finale voor Nederland was. Maar ook de bekerwinst van FC Groningen in 2015 was indrukwekkend. Samen met mijn vader ga ik al sinds mijn jeugd naar de FC. Toen Ruznak de 2-0 scoorde, wisten we het zeker dat de beker mee zou gaan naar Groningen. Stiekem heb ik een traantje weggepinkt en ik had de indruk dat mijn vader dit ook stiekem deed…. 

Mooiste boek ooit gelezen: Ik lees bijna alleen maar vakliteratuur. Ik lees te weinig leesboeken. Wanneer ik op vakantie ben of naar de sauna ga, neem ik soms een boek mee. Ik vind autobiografieën leuk maar heb onlangs ook nog een boekje over wereldvrede gelezen.

Kijkt het liefst naar: Sport en actualiteiten en achtergronden. Sport spreekt voor zich (zie hobby’s). Om een goed beeld te houden van wat er speelt in de maatschappij, probeer ik me via verschillende wegen op de hoogte te houden van de actualiteiten. Maar ook naar verdiepingsprogramma’s als Zembla of Pointer kijk ik graag.

Beste popsong aller tijden: Op dit moment vind ik Coldplay een hele goede band. Het nummer Yellow is wel een van mijn huidige favorieten. Maar door de jaren heen heb ik veel leuke en goede popsongs gehoord. Ik ben in jeugdsoos Eagle opgegroeid en ben hier in aanraking gekomen met muziek in vele soorten en maten. Dus muziek van de Scorpions, Queen, Nirvana, Red Hot Chili Peppers vind ik nog altijd erg leuk. Maar een lekker rauw technonummer kan ik ook altijd  wel waarderen.   

Mooiste/succesvolste versiertruc: Ik ga niet zeggen dat ik vroeger geen meiden versierde maar dat ik een versiertruc had? Nee, niet echt. Ik heb in ieder geval geleerd dat wanneer je oprecht geïnteresseerd bent in mensen dat er vaak en snel een band ontstaat. Dus wanneer je iemand wil versieren toon dan oprechte interesse en je komt een heel eind. 

Mooiste plekjes van het Hogeland:  Pfoe… Noordpolderzijl, natuurgebied Lauwersoog, Winsum, Baflo. Het Hogeland is mooi en karakteristiek. Door mijn werk ben ik veel in het buitenland geweest maar wanneer ik na een lange reis weer terug zit in de trein naar Baflo en ik vanuit het raam uitkijk over het Hogeland dan voelt het echt als thuiskomen.

Soms heb ik weleens het idee dat wij als Hogelandsters vergeten in hoe zo´n bijzonder en speciaal gebied wij leven. Maar mijn ultieme plekje op het Hogeland is Zwientil, een streekje vlakbij Baflo.

Favoriet vakantieland: Ieder land heeft wel iets moois. Maar Oostenrijk voelt wel heel erg als mijn favoriete vakantieland. Ik kom er iedere winter maar ook in de zomer is Oostenrijk erg leuk. Bergen trekken mij. Zomers genieten van de natuur en activiteiten in de bergen en in de winter lekker actief op de ski’s door de bergen trekken.

Mooiste stad: Tallin in Estland heeft mij geraakt. Niet alleen door de oudheid van deze oude Hanzestad maar ook de cultuur sprak me erg aan. Ik sprak daar met wat locals en Groninger nuchterheid is daar prominent aanwezig. Daarnaast leven er veel jonge mensen en is het nacht- en uitgaansleven goed te doen.    

Favoriete auto: Auto’s vind ik niet zo interessant. Een auto moet voor mij functioneel zijn. Op dit moment hebben we als gezinsauto een Hyundai Santa Fe. Een heerlijke auto om in te rijden, oftewel deze is op dit moment mijn favoriet.

Waar heb je spijt van: Soms laat ik mij te veel leiden door mijn angsten. Hierdoor heb ik sommige kansen niet gepakt die wel voorbij kwamen. Hier heb ik dan achteraf spijt van. Daarnaast maakt iedereen fouten. Ik ook. Wat ik dan altijd probeer is om ervan te leren. Wanneer je dit doet, dan ben je op de goede weg. Ik ben verder erg tevreden met wie ik ben,  wat ik doe en waar ik in het leven sta. Dit heb ik bereikt met vallen en opstaan.

Wat zou je ooit nog willen doen: Ik heb een aantal zaken die ik nog wil doen. Op sportief gebied wil ik nog een keer de Mont Blanc beklimmen en ervan af skiën. Wanneer ik het wat rustiger aan ga doen in mijn werkzame leven dan wil ik graag met mijn vrouw nog veel meer van de wereld zien. Het reizen wat ik tot nu toe heb mogen doen, heeft mij heel veel gebracht. Ik wil nog meer meemaken en ontdekken in de wereld.

Droomvrouw/man: Een inkoppertje: uiteraard mijn vrouw Linda. Zonder haar kan ik niet het leven leiden wat ik nu leid. Om als partner naast mij te leven moet je wel sterk in je schoenen staan. Dit doet ze nog altijd en ik hoop dat ze dat ook nog heel lang gaat doen.

Maar ik heb ook wel andere mensen waar ik echt tegen op kijk. Topsporters heb ik veel respect voor. Een tante van mij is bijna 60 jaar en rent nog marathons, diep respect. Maar ik heb ook respect voor mensen die ondanks veel tegenslagen nog volop kunnen genieten van het leven.

Waar mogen ze je ’s nachts voor wakker maken:

  1. Lekker eten;
  2. Lekker speciaal biertje;
  3. Goed gesprek;
  4. Sportevenement op tv;
  5. Het boeken van een reis;
  6. En nog veel meer….

Hoogtepunt uit het leven: De geboorte van mijn kinderen. Een bizar gevoel wanneer je plots een baby in je handen hebt en een oergevoel over je heen komt; dit is voor altijd!

Dieptepunten uit het leven: Verlies van familieleden en naasten. Onlangs is oom Jaap overleden. Hij was en is een voorbeeld voor mij hoe hij in het leven stond en heeft me altijd bijgestaan met raad en daad. Daarnaast humoristisch, sociaal maar ook duidelijk en helder…. Een groot verlies voor zijn zoons, wederhelft en familie maar ook voor vele andere mensen.    

Volgende vluggertjesgast en waarom: Nou, dan ken ik er nog wel een paar die goed zouden passen in deze rubriek; Rob Tichelaar, Kris Groenewold, Ivo Pol, George Bosch, Steven van der Veeke… Allemaal (voormalig) Hogelandsters die een mooi stuk kunnen schrijven voor deze rubriek.

Maar iemand die me de afgelopen tijd echt is opgevallen is Mees Breuker. Een jonge bewogen Hogelandster/Naalnster (Den Andel) die zich erg bewust is van de schoonheid en de kracht van het Hogeland. Samen met hem zit ik in de steunfractie van PVDA Het Hogeland. Ik vermoed dat we van hem in de toekomst nog veel gaan horen. Een uitermate geschikt persoon om dit stokje over te dragen. 

Wat wil je verder nog kwijt: Het Hogeland is een mooie omgeving om op te groeien en in te leven. Er liggen voor jonge mensen best veel kansen en mogelijkheden om een bestaan op te bouwen. Ik roep daarom jonge mensen op om dit te gaan doen.

In deze huidige tijd hoef je niet perse naar de grote stad of het westen van het land om een bestaan op te bouwen! Ik hoop dat dit besef er steeds meer gaat komen bij jongeren en jong volwassenen op het Hogeland. Want zonder deze jonge groep in de Hogelandster samenleving is er weinig perspectief!

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69