Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Landbouwbeleid centraal tijdens lezing bij Kantoor Vreugdenhil in Uithuizermeeden

In 2023 bestaat Kantoor Vreugdenhil administratieve en secretariële dienstverlening in Uithuizermeeden twintig jaar. Reden genoeg om ook dit jaar weer een aantal lezingen te organiseren. Iets wat door hun klanten en relaties altijd zeer gewaardeerd wordt. Onder het cliëntenbestand van Kantoor Vreugdenhil bevinden zich veel agrarische ondernemers en dus was de eerste lezing van het nieuwe jaar speciaal voor hen en andere belangstellenden georganiseerd. Uit het feit dat er nog stoelen bijgezet moesten worden, bleek wel dat de opkomst zeer goed te noemen was.

Even na half acht introduceerde Yvonne de Vries-Vreugdenhil de spreker van deze avond aan de toehoorders. Vervolgens nam Menze Hofman van het Collectief Midden Groningen het publiek mee met de uitdagingen maar ook met de valkuilen die het voor dit jaar vastgestelde Nieuw Gemeenschappelijk Landbouwbeleid voor agrariërs te bieden heeft. Hofmans ouders hadden vroeger in Leens een gemengd bedrijf en daar werd vast de kiem gelegd voor zijn huidige functie. Want na een baan als aardappelkeurmeester bij de patatfabriek in de Eemshaven kwam hij via Abiant Uitzendbureau in 2021 bij het Collectief Midden Groningen terecht. Het collectief waar ook Noord-Groningen van Lauwersoog tot Delfzijl toe behoort.

Hofman is teamleider en coördinator agrarisch natuur- en landschapsbeheer voor het collectief dat zich inzet voor boeren die hart hebben voor mens én de natuur. In die hoedanigheid voert hij onder andere gesprekken met de overheid, natuurorganisaties, Staatsbosbeheer en agrarische ondernemers. De laatste groep staat hij graag met raad en daad terzijde.

Na eerst uitleg te hebben gegeven over de organisatie waar hij werkzaam voor is, gaat hij vervolgens in op zeven belangrijke ijkpunten die de EU-wetgeving voor de boeren in petto gehad heeft in de afgelopen decennia. Dat begon in 1962 en leidde uiteindelijk in 2022 tot het Nieuw Gemeenschappelijk Landbouwbeleid dat dit jaar ingaat. ‘Waarbij het de vraag is of dit beleid werkt als een molensteen of tot beleid waar we ook daadwerkelijk wat mee kunnen’, aldus Hofman.

Door talrijke eco-activiteiten in het boerenbedrijf door te voeren op het gebied van klimaat, water, bodem, biodiversiteit en landschapsbeheer kunnen punten gescoord worden. Hoe meer punten, hoe hoger de uit te keren subsidie die door de Europese Unie beschikbaar gesteld is om de klimaatdoelen voor 2030 en 2050 te halen. De focus is gericht om verduurzaming door toekomstbestendige boeren beter te belonen. Echter, een gouden bonus van €200,- per ha lijkt misschien lucratief maar schept ook veel meer verplichtingen dan een zilveren bonus van €100,-.

‘Veel is onduidelijk. Wat moet je doen als boer en welke keuzes moet je maken in de toekomst?’ Waarna Hofman onder andere uitleg gaf over bufferstroken, bermbeheer, gewasrotatie, de ‘4% niet productieve grondregel’ en allerlei eco-activiteiten. Zoals bijvoorbeeld de productie van nieuwe gewassen als luzerne en veldbonen. ‘De Europese Unie beschouwt het beschikbaar gestelde budget als uitermate genereus en we moeten als sector toch op zoek naar een nieuwe balans. Misschien moeten we niet alleen mopperen maar ook op zoek gaan naar de mogelijkheden en de uitdagingen die dit nieuwe landbouwbeleid ons biedt! Wat uiteindelijk door schoner te produceren moet leiden tot een toename van de biodiversiteit’, aldus de teamleider.

‘Er komt weer heel wat op ons af’, zo hoorde je in de zaal. De vragen na afloop gingen bijvoorbeeld over de eco-activiteiten die doorgevoerd kunnen worden. De gastspreker riep de aanwezigen op om flink te puzzelen met de beschikbaar gestelde software om voor ieder afzonderlijk de juiste koers te kunnen bepalen. Gelukkig hanteert de Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland voor dit jaar nog een niet sanctionerend beleid maar dat zal volgend jaar ongetwijfeld anders zijn.’

Rond half tien bedankte Yvonne de Vries-Vreugdenhil Menze Hofman hartelijk voor zijn deskundige uitleg. Na afloop werd er onder het genot van een hapje en een drankje flink nagepraat over de complexe materie. Bij het verlaten van het kantoor kreeg iedere belangstellende nog een bos tulpen overhandigd. De volgende lezing vindt plaats op dinsdag 14 maart. Dan gaat Japke Bouma, eindredacteur en columnist bij NRC Handelsblad en schrijfster van meerdere boeken, in op het toekomstige werken. Ook hierbij is iedereen van harte welkom en de toegang is vrij!

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69