Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Peter Zuidhof, Rondje 38.6

Potdikkes! Wat is het weer aardig opgeknapt vanmorgen! We werden wakker met harde wind en regen. Nu waait het nog wel, maar de lucht is blauw, en het zonnetje komt er een beetje door. Onze grote 3 dubbel thermopane beglazing doet zijn werk, en doet de temperatuur binnen naar grote hoogte stijgen. Straks de wandelwagen maar weer eens vullen, loopschoenen aan, en de ziektekiemen van de afgelopen week er eens uitlopen. Ik zit midden in een heerlijk werkvrij weekend. Dus volop genieten van de geneugten van het leven.

Het was ook wel even nodig om bij te tanken dit weekend! Want het was me het weekje wel zeg! Het begon in de nacht van maandag op dinsdag. Julian werd ‘s nachts wakker. Niet gek op zich voor een Zuidhof. Maar wel voor onze Julian, aangezien hij doorgaans de mooie gewoonte heeft om in 1 ruk door te slapen. Ik hoorde hem roepen. Papa, papaa, papaaa, papaaaaaa. Dat was duidelijk…

Even drie keer in de ogen wrijven en zuchten, om vervolgens de benen uit bed te gooien, om daarna naar zijn slaapkamer te lopen. Zijn felrode wangetjes verraden eigenlijk direct wat er aan de hand was. Door zijn vinger in zijn mond te steken gaf Julian het probleem zelf ook aan. Er komt weer een kies door, en dat maakt hem koortsig. Ik haalde hem uit bed. Julian beloonde dat met een brede glimlach. Een mooiere beloning voor vroegtijdig je bed uit moeten is er niet!

Alhoewel ik het al wel wist, wilde ik toch even de bevestiging op de thermometer zien. 38.6 Ai. Koortsig dus. “Pieppieppiep, Pieppieppiep”. Julian deed het geluid na van de thermometer. Hij wist wat het betekende. “Dat wordt weer een pilletje in je billetje”, zei ik tegen hem. Het klonk leuker dan het voelde. De rest van week kwakkelde het door. Dan weer 40.5, dan weer 36.9. Nu lijkt het zich weer positief te positioneren. Maar prijs de dag niet voor het avond is!

Ondernemer zijn schept je veel vrijheden, maar ook minimaal net zoveel verplichtingen. De laatste week van januari staat altijd in het teken van het afronden van het afgelopen jaar. Vooral de BTW aangifte is daarin belangrijk. Die moet uiterlijk op 31 januari om 23.59 gedaan zijn, en als je moet betalen, moet dat ook voor dat tijdstip gebeuren. Anders volgen er sancties. Dinsdagmiddag mailde de accountant: Het te betalen bedrag was uitgerekend. Ai. 100 maal Julian zijn nachtelijk gemeten lichaamstemperatuur, – 60 euro! Naja. Vlak voor de deadline nog maar snel even overgemaakt. Zo’n mooi afgerond bedrag lukt je ook niet alle dagen

Donderdagavond kwam ik na een prachtige dag in Westeremden moe maar voldaan thuis. Ik speelde nog een uurtje met Julian. Met ons vaste ritueel brachten we hem naar boven. Misschien wel het meest magische moment van de dag. Nog even springen op ons grote bed, nog even staan en vallen en keihard lachen. Waarna het een hele uitdaging is om hem rustig op het aankleedkussen klaar te maken voor de nacht die komen gaat. Met schone luier en pyjama aan nog even in slaapzak weer naar beneden voor het laatste rituele flesje.

Tja. Voedingstechnisch gezien niet meer strikt noodzakelijk, maar als onderdeel van ons ritueel des te meer! We brachten hem op bed in de wetenschap dat het niet pas vrijdagochtend zou zijn wanneer hij ons zou roepen… Ik warm het eten op, en opende wat nieuwsapps op mijn telefoon. Tot mijn grote schrik las ik, dat onze Koninklijke Shell ook een meer dan Koninklijke winst had behaald. Ik kon mijn ogen niet geloven. De winst bedroeg maar liefst 38,6 miljard! Euro! Ik moest het even op mij laten inwerken. 38,6 miljard. Weer die 38,6…

Ik ben er een groot voorstander van wanneer bedrijven veel winst maken. Dat moet ook. Anders kun je ook geen bedrijf draaien. Maar verdorie. 38,6 miljard. Dat is best wel een beetje veel. Zeker als je ziet dat die enorme woekerwinsten gemaakt zijn in een jaar dat het iedereen financieel niet meer voor de wind ging. De prijzen aan de pomp zijn nauwelijks meer op te brengen, en alleen door een energieplafond, lukt het nog om je huis te verwarmen. Maar ook aan dat plafond zitten vele haken en ogen.

Ronduit schandalig dat een bedrijf als Shell zich zo mag verrijken door de verkoop van “onze” fossiele  brandstoffen. Ze halen het met geweld uit onze aarde. En bereiken daar deze woekerwinsten mee. Over onze rug. En  mocht je denken dat het via de dividendbelasting terugvloeit in onze staatskas? Vergeet het maar. Of het nu nog zo is weet ik niet, maar er was een tijd dat ze de winsten via Jersey lieten afvloeien, wat de Nederlandse staatskas  miljarden aan inkomsten heeft gekost.

Shellfverrijking. Dat is het. Wie heeft ooit bedacht dat bedrijven die de schatten van de aarde mogen gebruiken om geld mee te verdienen geen limiet op te leggen? Onbeperkt graaien. Sywert van Lienden krabbelt zich nog eens achter de oren. Die had dit huzarenstukje ook wel willen bedenken. Zonder winstbejag uiteraard. Misschien toch maar eens een balletje bij Rob Jetten opgooien.

In dezelfde week gaan honderden vrijwilligers en enthousiastelingen de Bedumer straten op, de sporthal en het zwembad in om bakken met geld in te zamelen voor het UMCG Kanker research fonds. Er wordt weer een astronomisch bedrag binnengehaald. De Bedumer Winterloop is nodig om projecten te kunnen bekostigen waar normaal geen geld, of te weinig geld voor is. Een geweldig initiatief. Ik vraag me af hoeveel de Shell gedoneerd heeft. Het geld is er dus blijkbaar wel. 38.6 miljard staat op de rekening van de Shell. Het moet alleen nog even goed verdeeld worden. Ik neem aan dat Klaes en zijn team een tikkie kunnen sturen?

Als Groningers hoeven we ons dus geen zorgen meer te maken over hoe de versterkingsoperatie in onze provincie financieel opgelost moet worden. We hoeven niet meer te discussiëren over prijzen, en een extra toilet in de badkamer moet er nu ook wel inzitten. Er zit een bedrijf achter die 38,6 miljard euro heeft verdiend in 365 dagen tijd! We hebben het met elkaar aan de pomp betaald, het lijkt wel crowdfunding!

Wat de rondjes 38.6 betreft, wilde ik de week toch even positief afsluiten! Gelukkig was daar het NK Afstanden! Bij de 500 meter vrouwen moet dat toch zeker lukken! Maar verdikkeme. Dat viel nog niet mee. Ze hadden de vaart er goed in! Dan zo zelf maar aan de wandel. Rondje Boerdam. Eens zien of we daar de 3860 meter mee aantikken!

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69