Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Inge Hooghiemstra, de ideale gastvrouw van Eetcafé Kloaverstee!

Inge, kun je jezelf in het kort even voorstellen?

Inge Hooghiemstra is de naam, 26 jaar, geboren in Joure en wij zijn als gezin op mijn tiende naar Duitsland verhuisd. Groot is het gezin Hooghiemstra niet hoor, ik heb nog een broertje van 23. Sinds zeven jaar woon ik in de provincie Groningen en voor Middelstum was dat in Veendam.

Ik heb nog een huurhuis in Muntendam maar ben eigenlijk altijd wel in Middelstum te vinden. Sinds dik een jaar heb ik een relatie met Pieter Klaver. Is dit een beetje wat je van een korte voorstelronde verwacht want ik ben best wel een open boek hoor?!

Bevalt het een beetje in Middelstum?

Het was in het begin wel even wennen want Middelstum is een klein maar ook hecht dorp waar je als buitenstaander even je weg moet zien te vinden. Ik was natuurlijk de anonimiteit vanuit de grotere plaats Veendam gewend en dan is dit anders. Maar ik woon hier nu dik een half jaar en ik kan inmiddels stellen dat de mensen hier heel open en vriendelijk zijn.

Ik word steeds vaker gegroet in de plaatselijke supermarkt en dat is alleen maar mooi natuurlijk. Onlangs ben ik nog bij de Herfstfair geweest en hierdoor heb ik ook de ondernemende kant van Middelstum leren kennen. Ik voel mij hier wel thuis.

Volgens mij stroomt het horecabloed door de aderen?

Dat klopt helemaal want ondanks mijn jonge leeftijd heb ik toch al zo’n 4 a 5 baantjes in de horeca gehad en ook mijn allereerste bijbaantje was in deze branche. Het klantcontact, de verscheidenheid aan mensen maar ook de gezelligheid, ik heb het altijd leuk gevonden.

Doordat ik lang niet wist wat precies te worden, is de horeca voor mij altijd een mooie uitvalsbasis geweest om mijn geld te verdienen. Eerst vaak als bijbaantje maar sinds een half jaar dus fulltime van donderdag t/m zondag bij Eetcafé Kloaverstee.

En je bent nog met een opleiding bezig?

Daar ben ik eerst tijdelijk mee gestopt. In Duitsland heb ik op het gymnasium gezeten en op de RUG heb ik de bachelor-opleiding Economie & Businesseconomie afgerond. Vervolgens ben ik begonnen aan een masteropleiding Small business & Entrepreneurship, ook aan de RUG. Een eenjarige opleiding die ik na een break volgend schooljaar af hoop te ronden. De economische kant heeft mij altijd wel getrokken en met de laatste opleiding leer ik van alles over het opstarten en managen van bedrijven.

Lukt het een beetje om alle ballen in de lucht te houden?

Op den duur werd dit steeds lastiger en dat merkte ik door een steeds korter wordende lontje. Ik had twee banen in de horeca en volgde daarbij nog een studie. Dat was gewoon te veel. Mijn andere baan heb ik opgezegd en mijn studie staat dus tijdelijk on hold.

Ik focus mij nu samen met Pieter helemaal op de Kloaverstee en dat doet mij goed. Het is nog steeds flink aanpoten hoor maar ik kan nu ook meer genieten van de dingen die ik doe en dat geeft veel meer voldoening.

Hoe kijk je terug op je eerste half jaar bij Eetcafé Kloaverstee?

We beginnen nu echt te zien dat het steeds drukker wordt. Door de start vlak voor de bouwvakvakantie beleefden we rustige zomermaanden. Maar dat gaf ons wel de kans om er lekker in te groeien. Inmiddels werk ik fulltime in de Kloaverstee en sommige dagen zelfs het klokje rond. Dan begin je ’s middags rond enen al in de keuken met de eerste voorbereidingen en sta je twaalf uur later nog achter de tap.

Maar ik klaag niet hoor. We doen het samen en kunnen elkaar afwisselen. Je leert steeds meer mensen kennen en niet alleen de vaste stamgasten. Wat dat betreft is het een mooie ingang van en voor het dorp, zeker voor mijzelf. Hoe had ik anders al die contacten met zoveel mensen in zo korte tijd kunnen krijgen?

Naast gastvrouw sta je ook steeds vaker in de keuken?

Ja, en dat maakt ons als Eetcafé Kloaverstee meer flexibel en minder kwetsbaar. Ik kan het werk van Pieter 1 op 1 overnemen en andersom uiteraard ook. In het begin van de middag begin ik in de keuken met de voorbereidingen. Desserts uitdenken en werken, het snijwerk aan de groenten verrichten, sauzen maken, kortom het mise-en-place gebeuren.

Geen enkel probleem want ik heb het koken altijd al leuk gevonden. Ik ben hier dan ook begonnen met het maken van rijk gevulde soepen en kan mij op het uitdokteren van nieuwe desserts helemaal uitleven. Laatst heb ik voor het eerst in mijn leven een pompoensoep gemaakt en deze viel gelukkig goed in de smaak. Mijn persoonlijke favorieten hier zijn de saté en de steak. Maar eigenlijk vind ik alles wel lekker, ook een schnitzel gaat er altijd wel in.

Soms is het in tijden van topdrukte voor mij beter om in de keuken te staan want in de bediening ben ik te servicegericht. Dan wil ik op een nette manier tien bier uitserveren in de drukte op een dienblad terwijl Pieter ze bij wijze van op de bar neerzet en dan aan een bekende vraagt of hij of zij ze even door wil geven. Maar die taakverdeling kan nu ook prima.

Zijn er snode Kloaversteeplannen voor 2023?

Jazeker, maar die zijn er ook nog voor 2022 hoor. Want op kerstavond en tijdens kerstnacht staat DJ Sieme vanaf 21.00 uur achter de draaitafel. En Oudejaarsnacht zijn we vanaf 01.00 uur open voor een gezellige Nieuwjaarsborrel. Eerste Kerstdag zijn we gesloten om Tweede Kerstdag weer open te gaan voor diners en afhaal. En op 3 januari komt de Handelsvereniging Middelstum langs voor een Nieuwjaarsborrel. Dat kan ook een prima optie zijn voor andere verenigingen en bedrijven.

Want waar we zeker mee door willen gaan is het geven van besloten feestjes buiten de reguliere openingstijden om voor groepen mensen tussen de twintig en dertig personen. Denk hierbij aan personeels- en familiefeestjes. Dat hebben we al een paar keer mogen organiseren en dit is heel leuk om te doen. Ook het uitzenden van mooie Champions League of Formule 1 wedstrijden behoort zeker tot de opties.

Als ik je vraag naar je horecahoogte- en dieptepunten, wat is dan het antwoord?

De gezelligheid en leuke mensen ontmoeten en gesprekken met ze voeren om inzicht te krijgen in hun zienswijze en mening, dat vind ik misschien wel de mooiste aspecten van de horeca. Ik kreeg ooit een warm compliment van een gast die aangaf dat niet het lekkere eten hem bij zou blijven maar de herinnering aan het leuke gesprek. Wanneer je in de horeca werkt dan offer je hier veel voor op omdat je aan het werk bent terwijl anderen vrij zijn maar je krijgt er veel gezelligheid voor terug.

Waar ik mij wel eens aan stoor, maar wat ik gelukkig in de Kloaverstee nog niet meegemaakt heb, is dat sommige gasten neerbuigend kunnen zijn richting het bedienend personeel. Zo van, ‘dat is toch maar een serveerstertje ja.’ Daar houd ik absoluut niet van. ‘Je bent niet beter dan die ander toch?’, denk ik dan.

Heb je nog smakelijke horeca-anekdotes?

Zeker tijdens drukke avonden gaat er zoveel in je hoofd om dat ik, wanneer ik eindelijk op bed lig, wel eens denk: ‘Heb ik die twee bestelde biertjes voor tafel 4 wel langs gebracht’? Wanneer je tot rust komt dan overdenk je de avond nog even en dan komen zulke bijzondere details naar boven.

In het begin zag ik mijn moeder nauwelijks meer door een dubbele baan en de studie. En dus kwam ze deze kant maar op om lekker bij te kletsen en ze hielp vervolgens spontaan mee in de bediening. Op hoge hakjes nog wel maar dat hield ze niet lang vol. En dus werden de schoenen uitgedaan en liep ze op kousen door de zaak.

Nog tijd voor hobby’s?

Ik vind het heerlijk om mij creatief uit te leven. Kerststukjes maken, mooie Sinterklaascadeaus in elkaar knutselen, ik doe het graag. En die creativiteit kan ik bijvoorbeeld ook bij de desserts kwijt. Vroeger had ik meer hobby’s, gitaar spelen en sporten bijvoorbeeld in de vorm van fitness. Maar dat is er een beetje bij gebleven. Wel gaan Pieter en ik graag lekker uit eten. Dan beleef je het vak ook weer eens vanaf de andere kant.

Waar staat Inge Hooghiemstra over 10 jaar?

Oei, dat vind ik een heel lastige vraag. Tien jaar geleden had ik een heel ander carrièrebeeld en zag ik mij bij wijze van voor een groot kantoor werken. Dat beeld is inmiddels helemaal herzien. Eerst maar eens proberen om hier een succesvolle zaak neer te zetten. We zijn immers nog niet zo heel lang open en we zien nog genoeg kansen en verbeterpunten. Maar de ambitie om succesvol te zijn en mijn ouders trots te maken, die is er nog steeds.

Wil je verder nog iets kwijt?

Ik zou het zo niet weten, we hebben al veel besproken toch? Voor diegenen die nog niet bij ons geweest zijn, kom gerust een keer langs. We genieten van het feit dat het steeds drukker wordt in Eetcafé Kloaverstee aan de Heerestraat in Middelstum. Werken in de horeca is superleuk en ik ben blij met de afwisseling die we hier met zijn tweeën kunnen creëren. Graag tot ziens!

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69