Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Worden We Wereldkampioen? Noppert-time!

Het is zondagavond even na elven. Opnieuw start ik het tweede deel van de documentaire Louis. Dat had ik zaterdagnacht ook al even geprobeerd maar toen vielen de luikjes snel dicht. Integrerende beelden rollen de huiskamer binnen. Over zijn AZ-tijd, het WK van 2014, zijn periode bij Manchester inclusief duivelskus van Mourinho en zijn derde termijn als bondscoach van het Nederlands Elftal. ‘Iemand moet die job doen toch?!’

En Louis deed het. In september 2021 waren de oranjehemden nog alles behalve zeker van kwalificatie. En het optreden op het EK gaf ook al niet veel vertrouwen. Maar toen werden de Turken met 6-1 opgerold en in de uiterste slotfase boog ook het Noorwegen van Haaland met 2-0 voor de discipelen van Van Gaal. De bondscoach had het weer geflikt. Even later zagen we hem zittend in zijn rolstoel pijn lijden achterin de taxibus. Want en passant had hij door een val van zijn fiets tijdens het trainingskamp ook nog even zijn heup gebroken.

Eerder in de docu was daar al het indringend gesprek met de oncoloog over de behandeling van zijn prostaatkanker. Iets wat alleen in kleine familiekring bekend was. Zelfs van een bestraling werden we deelgenoot gemaakt. Harde en indringende beelden inderdaad. Een schril contrast met de beelden van gisteren toen hij voor het oog van de camera brutaal aan zijn Truus vroeg of ze niet even bij hem op de hotelkamer langs kon komen om ‘een wipje te maken’. Het zal inmiddels wel weer goed met hem gaan….

We zijn in Qatar aanbeland en dat had heel wat voeten in aarde in de afgelopen jaren. Onvoorstelbaar eigenlijk dat de FIFA dit puissant klein oliestaatje aangewezen heeft. Daar is al heel wat over gezegd en geschreven. Uiteindelijk moest het toernooi ook nog eens naar de wintermaanden doorgeschoven worden omdat het in de zomermaanden helemaal niet te harden is qua warmte. Competities worden zomaar stilgelegd om dit toernooi te kunnen realiseren.

Noa is één van mijn favorieten deze dagen. Niet dat verwend jongetje van Lang natuurlijk maar Noa Vahle, de dochter van Linda en kleindochter van John. Net 22 jaartjes op haar tellertje maar gewoon stoer met zo’n regenboogband voor de camera staan. Aanvankelijk bibberend van de kou omdat in een leeg stadion de airco onophoudelijk loeide om de boel koel te houden. Maar met een jasje, sjaaltje en handschoentjes aan was het vervolgens prima te doen. Grappend en grollend met Gijpie en De Snor, zo komen we de komende weken wel door.

Want waar in de weken voor het toernooi de beleving ver te zoeken was, daar begin ik er nu toch wel wat lol in te krijgen. Helemaal nu die Saoedische Arabieren Messi’s Argentinië sensationeel met 2-1 versloegen. Wie had dat gedacht? Maandag won Nederland in de slotfase moeizaam met 2-0 van Senegal. Maar met de kennis van gisteren wordt aan die uitslag thans meer waarde gehecht.

En Van Gaal zou Van Gaal niet zijn wanneer hij geen konijn uit zijn hoge hoed had getoverd. Andries Noppert is zijn naam. 28 jaar oud, vorig jaar nog reserve-doelman bij Go Ahead, amper vijftig wedstrijden in het betaalde voetbal gespeeld waarvan slechts twee voor meer dan 30.000 toeschouwers maar volgens eigen zeggen wel dezelfde humor hebbend als Louis.

Man, wat een pracht gast is dat zeg. ‘Och, een heel gewone vent hoor’, zo hoorde ik onlangs nog iemand zeggen. Maar straks misschien wel de gevierde man wanneer hij in de finale de beslissende penalty stopt. Dan zal het KLM-toestel nog wel even een extra rondje over Marum vliegen om vervolgens op Eelde te landen om ontvangen te worden door plaatsvervangend sportwethouder Bé Schollema van de gemeente Westerkwartier. Of slaat mijn fantasie nu op hol?

Maar afijn, we mogen weer. Vrijdag wacht Ecuador en dinsdag kunnen we de ultieme wraak op de FIFA nemen door Qatar met dubbele cijfers te verslaan. Wales moet in de achtste finale ook te doen zijn en dan wacht in de kwartfinale Argentinië toch? Want die winnen uiteraard gewoon hun wedstrijden tegen Polen en Mexico. En dan begint het toernooi pas echt. Eerst Argentinië, dan Frankrijk om vervolgens in de finale Duitsland te verslaan na 120 minuten en twintig strafschoppen. Het wordt Noppert-time de komende weken! Ik verheug me erop…..

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69