Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Marit van Baren, de nieuwste aanwinst van Timmerfabriek Oomkens

Het leek Sebastian Jünemann wel leuk om als tegenprestatie voor het adverteren op mijn website al zijn personeelsleden aan een interview te onderwerpen. Wat mij betreft een prima idee. Na ‘oudgediende’ Johan Pijl is vandaag de nieuwste aanwinst van het bedrijf, Marit van Baren, aan de beurt om de spotlights te betreden. Want dit aanstormend bouwtalent combineert nu nog het werken met het leren. Hoe zal dit verder gaan?

Een kort voorstelrondje

‘Marit van Baren is mijn naam, ik ben negentien jaar oud en woon in Westeremden. Daar heb ik het prima naar mijn zin, er woont gelukkig veel jeugd. Mijn ouders zijn beide ondernemers. Vader Michel is mede-eigenaar van Firma Ten Berge in Huizinge en moeder Ageeth heeft met Zus Enzo Kunst winkels in Westeremden en Loppersum. Mijn broertje Jan van zeventien maakt het gezin Van Baren compleet.

Qua hobby’s mag ik graag wielrennen en motorrijden. Als er maar snelheid in zit, zeg maar, haha. Ik heb inmiddels een eigen motor en daarbij het geluk dat ik regelmatig de auto van mijn ouders mee mag nemen waardoor ik de combinatie school en werken goed kan combineren.’

Van stage lopen naar een baan

Na de lagere school in Westeremden ging Marit vervolgens naar het HHC in Uithuizen waar ze de richting TL/HAVO deed. Na haar diplomering moest er natuurlijk een vervolgopleiding gekozen worden en dat viel nog niet mee. Marit hierover: ‘Samen met mijn ouders heb ik diverse scholen bekeken maar ik wist niet wat te kiezen. Dit veranderde toen we het Alfa College aan de Admiraal de Ruyterlaan in Groningen bezochten. Het onderdeel verzorging was niet mijn ding maar per toeval kwamen we bij de stand uit die de MBO-opleiding Bouwkunde promootte.

Ik zag die maquettes en werd eigenlijk direct enthousiast. En omdat mijn vader onder andere in de constructiebouw zit en ik daar tijdens vakanties wel eens mee mocht helpen, was een en ander al wel bekend voor mij. Daarbij ben ik best wel handig en creatief.

En dus koos Marit vol overtuiging voor de bouwkundeopleiding en dat gaat prima want inmiddels zit ze in het vierde jaar. ‘Ik heb er wel vertrouwen in dat ik volgend jaar op mijn twintigste mijn diploma haal.’ In het tweede jaar moest ze stage lopen en dat deed ze aan de Pompsterweg in Middelstum bij Simone en Ite van Dijken van Bouwbedrijf Van Dijken. Zij tipten haar om even verderop aan de Pompsterweg de tweede stage bij Timmerfabriek Oomkens te lopen.

Zo gezegd, zo gedaan. Na een belletje was alles al snel in kannen en kruiken. Samen met een studiegenoot had ze het tijdens haar stage prima naar de zin bij Oomkens. ‘Een gezellig clubje mensen waar ik mee samen mocht werken. Daarbij scheepten ze mij niet met allerlei stomme klusjes op.’ Ook haar docent die op de werklocatie langskwam, was enthousiast over wat ze allemaal moest doen en al geleerd had.

‘Kozijnen uittekenen, offertes maken en af en toe collega Erik meehelpen met een HSB-project, ik rolde er steeds verder in. En dit ging allemaal zo goed dat ik nu na mijn stage nog steeds bij ze werk. En dat voor ongeveer tien uur in de week. Het grote voordeel voor mij is dat dit op flexibele wijze gebeurt. Zo kan ik mijn opleiding goed combineren met het werk. Ik doe nu nog steeds die werkzaamheden die ik tijdens mijn stageperiode geleerd heb. En als ik een keer een weekje of dagje vrij ben, kan ik zo wat extra uren draaien.’

Maar hoe nu verder?

Tot zover dus niets dan lof voor Marit haar carrièreopbouw. Maar straks wacht haar na haar diplomering ongetwijfeld een lastige keus. ‘Ik weet eigenlijk nog niet of ik naar het HBO wil of straks direct aan het werk  ga. Je kunt zowel in Groningen als in Leeuwarden een Bouwkundestudie volgen en daar heb ik best wel oren naar. Beide opleidingen hebben een verschillende insteek en ik moet nog uitzoeken wat dan eventueel het beste bij mij zou passen.

Maar aan de andere kant heb ik ook best wel zin om mij in de werkpraktijk verder te ontwikkelen. En dat zou misschien wel heel goed bij Timmerfabriek Oomkens kunnen inderdaad. Het zal voor mij best wel een lastige keuze worden over hoe nu verder maar ik heb gelukkig nog enige maanden om hier goed over na te denken.’

Ik besluit Marit maar niet verder lastig te vallen met moeilijke vragen over hoe ze haar verdere carrière ziet. Daarbij wil ze graag nog even checken wat voor werk er voor haar klaar ligt want de dag erop is ze vrij van school en dus kan ze mooi weer naar Middelstum tuffen. Laat haar maar schuiven, ze komt er wel. En wie weet ligt haar toekomst wel aan de Pompsterweg in Middelstum…..

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69