Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Nienke Schuiling, Van vakantie naar vakantie

Het is herfstvakantie! En nu ik (bijna officieel) docent Nederlands ben, heb ik natuurlijk ook schoolvakanties. Wat een genot! Al heeft een leraar natuurlijk nooit helemaal vakantie en moeten de toetsen van klas 2 wel gewoon binnen tien dagen nagekeken zijn.

In september ben ik begonnen met de opleiding tot docent Nederlands in de onderbouw (klas 1, 2 en 3 van het havo-vwo) aan de Rijksuniversiteit van Groningen. Eén van de dingen die daar nu al wekelijks gezegd wordt is: ‘Docenten leven van vakantie naar vakantie’.

En ik ben er nu al achter gekomen dat dit waar is. Zinnen als ‘Nog maar twee weken tot de herfstvakantie’ en ‘Nog een x aantal weken tot de kerstvakantie’ heb ik al meerdere keren voorbij horen komen op mijn stageschool. En daar vind ik eigenlijk helemaal niks mis mee. Dat bevalt mij zelfs helemaal prima.

Misschien deed ik het eigenlijk al: van vakantie tot vakantie leven. Tenminste, dat hoor ik vaak van de mensen om me heen. Regelmatig krijg ik de vraag: ‘Ga je nog op vakantie binnenkort?’ of ‘Waar ben je nu weer heen geweest?’.

Ik snap wel waar die vragen vandaan komen. In mei ben ik teruggekomen van Curaçao, waar ik mijn stage deed voor de opleiding journalistiek. En in de zomervakantie ben ik natuurlijk weer weg geweest naar België en Frankrijk. Maar ik ben nu al wel bijna twee hele maanden gewoon in Nederland, hoor!!

Al kijk ik er wel naar uit om weer een tripje naar het buitenland te boeken. Het is herfst en het verlangen naar de zon is groot. Daar komt dan ook direct het nadeel van het docentenleven bij kijken: je hebt alleen vakantie tijdens de schoolvakanties. Omdat ik nog half student ben is mijn budget namelijk nog niet zo groot en boeken in de schoolvakantie is duur.

Maar over het leven als docent heb ik verder niets te klagen, hoor. Het bevalt me erg goed. Afgelopen week was ik jarig en kon ik dit vieren in de klas. En wat was het een feest. De leerlingen zongen ‘Lang zal ze leven’. Ik moest op de tafel staan en trakteerde op lolly’s en taart. Wat voelde ik me jarig, zeg. Bijna net zo jarig als toen ik zelf nog op school zat en mocht trakteren en langs de meesters en juffen mocht met chocolaatjes. Het leven op school is zo gek nog niet.

En die schoolvakanties zijn dus al helemaal niet verkeerd. De stapel toetsen van klas 2, de lesvoorbereidingen en stageverslagen laat ik nog even liggen waar ze liggen. Die liggen daar voorlopig nog goed. Even genieten van het niks doen en die dingen komen later wel.

Ook ga ik mijn stem even laten rusten, want die krijgt het nogal te verduren. Elke dag praten voor vijf klassen met dertig leerlingen blijkt niet erg goed te zijn voor je stembanden, want ik ben nu chronisch schor. Gelukkig hoef ik daar nu even niet aan te denken. Dat komt ook later wel. En als de vakantie voorbij is, kijk ik gewoon alvast uit naar de kerstvakantie. Even geteld: nog maar 70 dagen tot het kerst!

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69