Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Fiscalist Dick Anholts schept bij Kantoor Vreugdenhil orde in complexe belastingvraagstukken

‘Wanneer beginnen de lezingen weer?’ Een voor Yvonne de Vries – Vreugdenhil van Kantoor Vreugdenhil administratieve & secretariële dienstverlening veel gehoorde vraag in de afgelopen maanden. Voor de coronaperiode kwamen vele klanten, relaties en geïnteresseerden af op de thema-avonden die voor elk wat wils boden. Yvonne ging hier in haar inleiding nog even op in.

‘De lezing van donderdag 12 maart 2020 hebben we gecanceld, het gevoel hierover was niet goed. Achteraf een juiste beslissing want voor veel mensen brak een mindere en onzekere tijd aan. Ik heb nog regelmatig teruggedacht aan een lezing van een jaar eerder die inging op de wereld van morgen. Toen kwam het hele online lesgeven en vergaderen al aan de orde maar we hadden destijds nooit gedacht dat het korte tijd later noodgedwongen al zo’n vlucht zou gaan nemen!’

Maar die periode hebben we gelukkig eerst gehad en dus was daar weer de ruimte voor een tweetal nieuwe lezingen dit jaar. En op de vierde dinsdag van september stond direct een vertrouwd thema op het program. Want huisfiscalist Mr. Dick Anholts keerde terug naar Uithuizermeeden om uitleg te geven over de belastingmaatregelen die op de derde dinsdag van september, Prinsjesdag inderdaad, door het kabinet werden gepresenteerd.

En dat was door de gierende inflatie en een ongekend koopkrachtverlies waar we allemaal last van hebben niet aan dovemansoren gericht. Want de opkomst voor deze avond met daarin de nodige uitleg over taaie materie was ronduit goed te noemen. Tientallen geïnteresseerden gingen er eens goed voor zitten en luisterden aandachtig naar de maatregelen die er aan zitten te komen. Maar niet voordat Yvonne het team van Kantoor Vreugdenhil aan de aanwezigen voorstelde, gevolgd door een groepsfoto.

En toen was het woord dus aan Anholts. ‘Je moet je hoofd er goed bij hebben’, zo hoorde je in de pauze mensen tegen elkaar zeggen. Gelukkig was er tussendoor genoeg ruimte om verhelderende vragen te stellen aan de specialist.

‘Lawine aan crises’

Anholts begon zijn betoog met de lawine aan crises waar we in de maatschappij mee te dealen hebben. ‘Wat gaat het er toch om weg in ons land.’ De opsomming is inderdaad indrukwekkend en momenteel baart de inflatie en het koopkrachtverlies menigeen zorgen. En wanneer er dan in Den Haag al een discussie ontstaat of het koffertje van de minister van Financiën moet worden vervangen door een nieuw exemplaar dan begrijpt iedereen dat er over de voorgestelde maatregelen in de Kamer nog urenlang gebakkeleid gaat worden voordat ze in werking treden.

Het is vervolgens al snel duidelijk waarom Anholts een graag geziene gast in Uithuizermeeden is. Vlot en helder uitleggend, loodst hij de aanwezigen met de nodige sheets inclusief praktijkvoorbeelden door de avond. Tarief inkomstenbelasting, inkomensschijven, tarief aftrekposten, heffingskortingen, wijziging zelfstandighedenaftrek, Box 1,2 en 3, wijziging loon-,  vennootschaps-, overdracht- en schenkbelastingen, reiskostenvergoeding enz., het komt allemaal aan bod.

Ook de mogelijke accijnsverhogingen op tabak, andere rookartikelen, drank en het vliegen worden aangestipt. Bekende termen vanuit het nieuws en de krant maar complexe materie om over te dragen. Wat ook geldt voor het bruto-netto verhaal want door inkomensafhankelijke toeslagen en heffingskortingen is het lastig voorspellen wat er uiteindelijk voor iemand netto overblijft.

Gelukkig schuwt de fiscalist de kwinkslag niet. Bijvoorbeeld met de uitleg dat mocht de kinderwens er zijn om dit toch vooral voor 31-12-2025 te realiseren want daarna wordt een regeling afgeschaft en dat kan toch snel duizenden euro’s op jaarbasis schelen! Het plaatje waarin een Directeur-grootaandeelhouder, in de volksmond dga genoemd, zich beklaagt over ‘de plofkraak op de pinapparaat die dga heet’ waardoor hij door het  kabinet aan alle kanten wordt gekort is ook hilarisch. En wat houdt nu precies de mogelijke afschaffing van de ‘jubeltonregeling’ in?

Toch benadrukt Anholts dat vele maatregelen worden genomen om het belastingstelsel te vereenvoudigen. Iets wat door hem wordt toegejuicht. ‘Want het is al lang niet meer zo dat wij als fiscalisten blij zijn met nieuwe complexe regels omdat dat meer werk voor ons oplevert. Want ook bij ons is de personeelsschaarste voelbaar, we zitten tot over ons oren in het werk. Dus zitten ook wij niet op nog meer werk te wachten.’

Om vervolgens de problemen bij de belastingdienst te benoemen die door de hoge werkdruk en verouderde ICT-apparatuur moeite hebben om alle wijzigingen snel en accuraat door te voeren. Om over de mankracht voor gerichte controles maar te zwijgen. En dan worden bepaalde maatregelen door de rechterlijke macht ook nog eens afgekeurd met alle gevolgen van dien.

Volgende lezing

Tegen tienen waren alle belastingmaatregelen die er aan zitten te komen wel behandeld. Ook de soms complexe vragen werden beantwoord of doorgeschoven tot na de lezing. De hoogste tijd voor gastvrouw Yvonne om Anholts hartelijk te bedanken voor zijn heldere uitleg. En ze stipte ook direct de volgende lezing aan die op dinsdag 8 november over het onderwerp Vitaliteitsmanagement zal gaan.

Van de gelegenheid om een hapje en een drankje te nuttigen werd na afloop gretig gebruik gemaakt door de aanwezigen die bij het verlaten van het pand nog een afscheidspresentje meekregen. Kantoor Vreugdenhil en alle aanwezigen kunnen dan ook terugkijken op een geslaagde avond!

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69