Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Roelien Tjalsma, Mantel-Zorg

Het kan zomaar ineens op je weg komen….. Zojuist heb ik mijn eerdere gastcolumn nog eens herlezen uit het jaar 2017. Hierin beschreef ik de laatste week die ik deelde met schoonvader, de week tussen aarde en hemel, een ervaring die ik benoemde als ‘wedergeboorte’, wachten op het moment dat hij mocht overgaan van het aardse leven naar het hiernamaals.

Voorafgegaan door intensieve jaren, waarin de mantelzorg voor hem een steeds grotere impact op het dagelijks leven kreeg. Ziekenhuisopnames, operaties, revalidatietrajecten in een verpleeghuis en zijn verhuizingen en dagelijkse zorg vroegen de nodige aandacht en energie. Ervaringen die als herinneringen met je meegaan op je verdere levensweg.

Het doet wat met je, de antenne heeft een ontwikkeling doorgemaakt waardoor je signalen sterker aanvoelt. Herkenning van situaties en ervaringen om je heen, artikelen die je aandacht trekken. Maar ook… een vacature die je aandacht trekt… op je weg komt.

In mijn jaren van mantelzorger had ik de naam van een landelijke organisatie al eens ergens langs zien komen. Senior Service, een professionele organisatie die senioren bijstaat in het dagelijks leven (meestal thuis, soms ook in een zorginstelling) en daarmee ook de mantelzorgers ondersteunt. Wat mooi dat het bestaat voor de mensen die dat nodig hebben dacht ik destijds. En vorig jaar was daar ineens een vacature van deze organisatie; mantelzorgondersteuner/thuishulp in de Regio Loppersum…

Met een administratieve opleiding en eerdere werkervaring op (verzekerings)kantoren was dit nu een richting die door opgedane levenservaringen bij me is gaan passen. En juist die privé-ervaringen bleken van waarde te zijn. Hoe bijzonder is het dat ik bij mijn sollicitatie mijn gastcolumn uit 2017 als bijlage kon toevoegen!

Inmiddels een jaar en vele ervaringen rijker. De hulpvragen van cliënten kunnen zo breed zijn als het leven zelf. Hulp in en om het huis, begeleid vervoer buitenshuis naar bijvoorbeeld ziekenhuizen, gezelschap/activiteiten, nachtzorg (slaap- en waakdiensten), 24-uurs zorg met een team collega’s (overbruggingszorg, bijvoorbeeld in de wachttijd op een plek in een verpleeghuis, na ziekenhuisopname of bij palliatieve zorg), ondersteuning bij cliënten met dementie, huiskamerbegeleiding en 1-op-1-ondersteuning in verpleeghuizen.

Verpleegkundige/medische handelingen mogen niet worden verricht, daar worden de medewerkers van de (thuis)zorg voor ingezet. Hierdoor biedt Senior Service mogelijkheden om in de sector Zorg & Welzijn werkzaam te zijn zonder verplichte zorgopleiding.

De organisatie biedt e-learning modules over specifieke onderwerpen voor verdere verdieping/ontwikkeling en informatieve bijeenkomsten voor medewerkers. Voor cliënten kan deze vorm van persoonlijke thuishulp, afhankelijk van de situatie, soms gefinancierd worden vanuit een Persoonsgebonden Budget of via een aanvullende zorgverzekering (vergoeding vervangende mantelzorg) of zijn er mogelijkheden voor belastingaftrek.

Bij iedere cliënt die (na een kennismakingsgesprek met de regiocoördinator) op je weg komt is het een ontdekkingstocht naar passende aandacht/ondersteuning binnen de afgesproken uren. Een vertrouwensband opbouwen, soms voor kortdurende zorg en soms voor een langere periode. Contact onderhouden met de (eventuele) mantelzorgers van de cliënt en afstemming/verslaglegging met de regiocoördinator van Senior Service.

Het voelt zinvol om als vaste thuishulp een stukje verschil te mogen maken in het leven van senioren, om daarmee ook de mantelzorgers bij te kunnen staan. In iedere verbinding met een cliënt zit wel een verhaal, je maakt samen soms heel wat mee. Indrukwekkend hoe omstandigheden kunnen zijn en daarmee verder te moeten gaan. In iedere situatie het beste eruit proberen te halen, ook kwaliteitsmomenten creëren. Zo is aanvullende mantelzorg een onderdeel van de totale ‘zorgtaart’, soms ook even de kers op de taart.

Mantelzorg, het kan zomaar ineens op je weg komen, wat zou het mooi zijn als die zorg als een passende en warme jas kan omringen !!

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69