Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Hans Gras maakt graag andere mensen blij!

Silvio Belga en Wilhelm Dijk van Dijk & Belga Bedum komen regelmatig bij klanten die ze op prachtige verhalen trakteren. ‘Daar moeten we wat mee doen’, zeiden ze tegen elkaar in de auto na weer bijzondere anekdotes aangehoord te hebben. De reeks ‘Klant in Beeld’ werd geboren. Voor de septembereditie mocht ik langs bij Hans Gras.

En Hans is wel van de mooie verhalen. ‘Je gooit er een kwartje in bij mij en ik praat wel door, haha.’ Vandaar dat ik de korte introductie direct maar in de inleiding verwerk. Hans: ‘Hoewel 47 jaar geleden geboren in Groningen, ben ik een op en top Bedumer. Getrouwd met Ellen en we zijn de trotse ouders van dochter Jasmijn (19) en zoon Tygo (15). Ik combineer mijn eigen klusbedrijf met een driedaagse baan bij de Hanzehogeschool in Groningen.’

Een bijzondere werkcarrière

Die combinatie is natuurlijk geen alledaagse. Wanneer je een eigen klusbedrijf begint moet je uiteraard een bepaalde handigheid bezitten. En die eigenschap zit bij Hans in de genen. ‘Maar toch had ik in mijn jonge jaren een heel andere werkloopbaan in gedachten. Ik heb namelijk de bakkersopleiding gevolgd en alle benodigde papieren gehaald. En destijds was bakker Klaes Hoekstra natuurlijk de ideale man om mij de fijne kneepjes van het vak bij te brengen. Dat ging prima en ik zou op termijn zelfs de bakkerij van hem overnemen. Daar hadden we het al over gehad.’

Helaas gooiden de nodige knieklachten roet in het eten. Al met al is Hans maar liefst zeven keer aan zijn knieën geopereerd. Na een meniscustransplantatie in 2010 gaat het echter een stuk beter met dit gewricht. Maar de klachten maakten het destijds niet mogelijk om verder te gaan in de bakkersbranche. Met pijn in het hart nam hij afscheid van de bakkerswereld.

‘Uiteraard ging ik niet bij de pakken neerzitten en ik had geluk want via, via kon ik in 2003 op 28-jarige leeftijd bij de facilitaire dienst van de Hanzehogeschool aan de slag. Vier jaar geleden maakte ik daar de werkswitch naar het logistieke gebeuren. Van maandag tot en met woensdag volgt daar nu qua werk de wekelijkse hersengymnastiek.’

En twee jaar geleden was daar dus de start van Klus- en Bouwservice Hans Gras, (afgekort KBHG – websitelink www.kbhg.nl), toen hij zich op 1 september 2020 inschreef bij de Kamer van Koophandel. Een spannende maar ook best wel logische stap waar wel even over nagedacht moest worden in huize Gras.

Want de combinatie van twee banen plus het gezinsleven en het vrijwilligerswerk maakte dat Ellen met ook haar eigen baan er wel volledig achter moest staan. Maar de kids werden natuurlijk steeds zelfstandiger en dus was in 2020 het moment daar om zich als zelfstandige in te schrijven.

‘Bij Bakkerij Hoekstra deed ik al allerlei klusjes en in en om ons huis heb ik de nodige uitbreidingen zelf gerealiseerd. En wanneer anderen zien dat het mooi geworden is, komen er vanzelf vragen of ik ze misschien mee zou kunnen helpen. Dat liep op den duur aardig uit de hand en dan moet je keuzes maken. Deze tijd leent zich hier door al die subsidies die loskomen in dit gebied dan ook prima voor. Het werken bij de Hanze bevalt goed en biedt financiële zekerheid. Maar KBHG gaat inmiddels ook als een speer. Met als gevolg dat zesdaagse werkweken van zestig a zeventig uur inmiddels eerder regel dan uitzondering zijn.’

Nee zeggen tegen een bepaalde klus valt voor hem niet altijd mee. Met als gevolg dat hij voor 2023 al grotendeels volzit en ook de eerste opdrachten voor 2024 stromen binnen. Veelal in Bedum en directe omgeving maar een mooie klus bracht hem onlangs zelfs naar Schiermonnikoog. ‘Qua publiciteit en aandacht blijf ik dan ook liever wat onder de radar.’

Dat valt echter door zijn in het oog springende bedrijfswagen, een oldtimer VW die hijzelf helemaal opgeknapt heeft, lang niet altijd mee. Hij moest hiervoor zelfs naar Zeeland afreizen om hem op de kop te tikken maar het levert altijd gesprekstof op. Regelmatig krijgt hij de vraag van mensen of ze met het busje op de foto mogen.

Bedrijvenvoetbal Bedum

Door zijn aan de Hanze opgedane ervaring als facilitair medewerker kreeg het bestuur van het Bedrijvenvoetbal in Bedum hem aan de eind van de zeroes in het vizier om het bestuur te komen versterken. En dus werd hij door Jeroen Berghuis benaderd. ‘En ik in eerste instantie maar denken dat Jeroen mij een reprimande wilde geven. Want tijdens de laatst bezochte feestavond kreeg ik van een beveiliger een waarschuwing omdat ik met bier stond te gooien. Het was op dat moment dus net iets te gezellig geworden, haha.’

Maar Jeroen had andere intenties en wist dat het voetballen er voor hem door de knieklachten, waardoor er ook een eind kwam aan zijn voetbalcarrière bij CVVB, niet meer inzat. Met als gevolg dat hij twaalf edities verder inmiddels een zeer waardevolle schakel in het Bedrijvenvoetbal-gebeuren is geworden. Want hij regelt de artiesten en de bands en het gehele facilitaire gebeuren en zag het evenement steeds groter worden.

Daarnaast is hij uiteraard aanwezig bij de opbouw van het sportieve feestgedruis waarbij hij de aanspreekpunt is van allerlei facilitaire zaken. En dat varieert van de plaats waar de toiletten moeten staan tot de verlichtingaansluitingen in de feesttent. Ook was hij een warm voorstander van de introductie van het 7 x 7 voetbal waardoor oud- en oudere voetballers de kans kregen om hun kunsten opnieuw te vertonen.

Hij doet het allemaal graag: ‘Andere mensen blij maken, daar word ik zelf ook blij van. Dat geldt voor het vrijwilligerswerk maar ook voor de werkzaamheden bij de Hanze en de tevreden klanten die blij zijn met het eindresultaat van bijvoorbeeld een carport of uitbouw.’ De voorbereidingen voor de 2023 editie zijn uiteraard al weer begonnen en stiekem denkt hij er wel eens over na om een stapje terug te doen. ‘Want inmiddels wordt het wel heel druk met alle ballen die ik in de lucht moet houden. En ik ben ook geen achttien meer hé, haha.’

Dijk & Belga

Toen Univé uit Bedum vertrok kwam Dijk & Belga als logische opvolger in beeld. ‘Wilhelm ken ik natuurlijk van het voetballen en het Bedrijvenvoetbal. Ze doen inmiddels al weer enige edities met een eigen team mee. Het was vervolgens een logische stap om met onze hypotheek en verzekeringen naar hem over te stappen. En zakelijk gezien heeft Silvio Belga mij prima op weg geholpen. Er moest natuurlijk een bedrijfsbus en de nodige gereedschappen aangeschaft worden inclusief bijpassende verzekeringen, ook op het gebied van bijvoorbeeld aansprakelijkheid.’

‘Ik heb hierover prima met ze kunnen sparren. En dankzij de gunfactor van vader Bé Dijk ben ik nu zelfs een loods rijker. Daar zat ik al een tijdje op te azen. Een enkele keer spelen zij een opdracht naar mij door. En zo snijdt het mes dus aan twee kanten. Een win-winsituatie voor beide partijen. En daar word ik dan weer blij van.’

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69