Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Eelke Wiegersma en Adrie Kiwiet-Thoma over Memoires op Video

Eelke en Adrie, kunnen jullie jezelf in het kort even voorstellen?

Adrie: ‘Mijn naam wordt eigenlijk nooit correct geschreven. Het is Adrie Kiwiet-Thoma met twee keer ie. Ik ben geboren in Veendam, heb in Winschoten gewoond maar woon inmiddels al weer 25 jaar in Scheemda. Wel een echte Oost-Groningse inderdaad. Ik ben vijftig jaar, getrouwd en we hebben een zoon van twintig. Ik ben zzp’er op het gebied van marketing.’

Eelke: ‘Volgens mij ben ik qua lengte de grootste maar qua leeftijd de benjamin van dit gezelschap met mijn 45 jaar. Ik ben een geboren en getogen Fries. De studie journalistiek bracht mij naar Zwolle, ik heb daarna tien jaar in de stad Groningen gewoond en woon inmiddels al weer twaalf jaar in het Drentse Roden. Ik ben getrouwd en de trotse vader van drie kinderen.’

Jullie hebben allebei een eigen onderneming toch?

Adrie: ‘Met A3 Media ben ik bezig met evenementen en sociale media. Corona gooide roet in het eten. Sinds een jaar werk ik als secretaresse bij een fysiotherapiepraktijk en heb ik de werkzaamheden voor mijn eigen bedrijf op een lager pitje gezet en doe ik wat ik leuk vind. En dat is Memoires op Video maken. Met Eelke hoop ik dit verder uit te kunnen breiden.’

Eelke: ‘Memoires op Video is een onderdeel van mijn bedrijf VideoDesign.online. Het idee voor Memoires op Video vloeide voort uit de memoires van mijn oma. Toen ik zag dat haar leven op het einde liep heb ik haar in het verzorgingstehuis acht keer gefilmd en geïnterviewd en dat leverde, samen met het nodige fotomateriaal, een voor de familie unieke documentaire van haar leven op. Dit gaf binnen mijn familie dusdanig veel enthousiaste reacties, dat ik ben doorgegaan met het concept.’

Met Memoires op Video hebben jullie elkaar gevonden?

Eelke: ‘We kwamen elkaar een paar keer tegen op netwerkbijeenkomsten en toen heb ik Adrie gevraagd of ze niet een keer bij me langs wilde komen. Want ik wilde graag video’s maken waarin mensen in hun eigen streektaal kunnen praten. Adrie beheerst de Groninger streektaal als geen ander en kan daardoor de persoon in kwestie prima in zijn of haar eigen ‘moerstaal’ ondervragen en hen op hun gemak stellen.’

Wat is daarin de onderlinge taakverdeling?

Adrie: ‘Ik bereid telefonisch de filmdag voor en maak aan de hand van dit ‘intakegesprek’ een draaiboek met vragen die ik op die dag wil stellen. De regie van de draaidag ligt in Eelke zijn handen, hij weet van te voren precies welke shots hij wil maken. Ook het monteren en de realisatie van de uiteindelijke video neemt hij voor zijn rekening.’

Hoe komt zo’n video tot stand?

Tijdens zo’n draaidag komen ’s morgens de fotoboeken op tafel. Aan de hand van die foto’s gaan we in vogelvlucht het leven door en wordt stilgestaan bij belangrijke momenten in het leven. Vaak een ideaal moment om typische uitspraken en maniertjes en gebaartjes vast te leggen. ’s Middags trekken we vaak langs plaatsen die belangrijk zijn geweest voor de persoon in kwestie.

We filmen vaak zolang de zon schijnt, oftewel wanneer de lichtinval voldoende is, en dat levert vele uren beeldmateriaal op. Dat materiaal wordt door intensief monteren teruggebracht tot een uniek document dat ongeveer 20 tot 30 minuten kijkplezier in beslag neemt. Uiteraard krijgt de familie uiteindelijk alle gemaakte opnames in bezit.

Er gaat best wel veel (montage)tijd inzitten toch om een mooie Memoires op Video te maken?

Daar gaan inderdaad heel veel montage-uren inzitten maar dat zie je niet terug in de prijs! En dat lukt omdat we er met heel veel liefde en passie aan werken. We begrijpen best dat wanneer we alle gemaakte uren door zouden berekenen dat zo’n video onbetaalbaar wordt. Want naast het monteren zoeken we er ook passende muziek bij en voorzien de beelden van een voice-over. Aan de andere kant willen we geen concessies doen op de kwaliteit en de uniekheid van het eindresultaat.

Voor kinderen en kleinkinderen kan zo’n video een prachtige herinnering opleveren?

Zie zo’n video als een goede fles wijn of whisky. Naarmate de tijd verstrijkt wordt hij alleen maar mooier en waardevoller. Eelke: ‘Er komt een tijd dat een dierbare er niet meer is en dat bepaalde herinneringen vervagen. Wat is er dan mooier om middels zo’n video nog even terug te denken aan een dierbare. Zijn of haar mooie glimlach of humor in combinatie met bijzondere uitspraken of typeringen. Ik weet uit eigen ervaring hoeveel plezier je hier van kunt hebben.’

Het concept kan ook breder uitgedragen worden toch?

Zeker! Denk hierbij aan mensen die ernstig ziek zijn en wiens toestand achteruitgaat maar op het moment dat ze nog goed helder zijn een gekoesterde herinnering achter willen laten. Of mensen die na hun overlijden nog een boodschap in woord en beeld willen meegeven aan de nabestaanden of erfgenamen. Dit fragment kan dan bijvoorbeeld bij de notaris worden afgespeeld.

En wat te denken van succesvolle (zaken)mensen die hun gedachtegoed willen delen? Dat is weer een heel andere uitgangspunt van zo’n video. Je kunt er dus heel veel kanten mee op.

Hoeveel video’s zijn er inmiddels gemaakt?

We hebben er inmiddels ongeveer tien gemaakt en in bijna alle gevallen gaat het om gepensioneerde mensen die terugkijken op hun leven. Momenteel zijn we druk bezig met een portret van een inwoner uit Roden die door mond-tot-mond-reclame bij ons gekomen is. De meeste aanvragen komen uit de drie noordelijke provincies maar we hebben ook opnames in Amsterdam en in de Achterhoek gemaakt.

Wat zijn de hoogte- en dieptepunten van Memoires op Video tot dusver?

Het portret van Eurovisiesongfestival-winnares Getty Kaspers is natuurlijk bijzonder maar het maakt ons niet uit wie we voor de camera krijgen. Zo kijken we met veel plezier terug op het portret van Stoffer en Klaaske Hoofd uit Middelstum dat we in mei hebben mogen maken.

Daar werd bijvoorbeeld gepraat over de horrorwinter van 1979. Hoe leuk is het dan wanneer je beelden uit die tijd vanuit Middelstum in de video kan opnemen. Met dank aan Hans en Wim Groeneveld is dat daadwerkelijk gelukt. Inclusief de sneeuwduinen en het leger dat destijds ingezet werd. Dat maakt zo’n video vaak nog realistischer.

Dieptepunten kunnen we niet benoemen. Of het moet zijn dat zo’n lange draaidag best wel intensief is en er energetisch inhakt. Maar om dat nu een dieptepunt te noemen gaat natuurlijk veel te ver.

Hebben jullie nog bijzondere werkanekdotes?

Je bent benieuwd hoe het ook al weer zat met Getty Kaspers? Zij werd in 1975 als zangeres van de band Teach In winnares van het songfestival met het nummer Ding a Dong. In onze tijd nog steeds een begrip. Eelke: ‘Ik ben lid van de netwerkclub BNI. Toen de netwerkbijeenkomsten in coronatijd online plaatsvonden was daar ook de gelegenheid om als lid van de netwerkgroep BNI bij andere afdelingen aan te sluiten. Zo konden we elkaar verder helpen.

Toen ik op zo’n bijeenkomst, die plaatsvond vanuit Markelo, aangaf dat ik wel een BN-er zou willen portretteren werd Getty haar naam geopperd. Een van de deelnemers kende haar wel vanuit de plaatselijke kroeg en heeft de vraag aan haar doorgespeeld. Met als gevolg dat we een lange draaidag in de Achterhoek gemaakt hebben inclusief een rondtocht door de vaak enorme zalen en boerenschuren waar ze optrad alvorens ze landelijk doorbrak. Dit was natuurlijk heel leuk om te doen, zeker ook voor haar een feest van herkenning.’

Nog tijd voor hobby’s?

Adrie: ‘Het vrijwilligerswerk wat ik voor de ziekenomroep Viviana in Winschoten verricht doe ik met veel plezier. Ik presenteer, interview, draai plaatjes, monteer, kortom ik ben daar het manusje van alles. Het doet mij deugd dat ik hiermee de vaak al wat oudere patiënten wat op kan vrolijken.’

Eelke: ‘Na een lange werkweek van vaak zes dagen vind ik het heerlijk om zaterdagavond op de bank neer te ploffen en qualitytime met het gezin te hebben.’

Waar staat Memoires op Video over 10 jaar?

Wat zou het toch mooi zijn wanneer de Memoires op Video tegen die tijd net zo ingeburgerd zijn als de fotoalbums die nu nog vaak worden gemaakt bij een familiejubileum. Foto’s waarop de typische gebaren en uitspraken ontbreken. Het in stand houden van die mooie en warme herinneringen, daar willen we graag onze steentje aan bijdragen.

Willen jullie verder nog iets kwijt?

Wanneer je als kinderen of kleinkinderen nu al weet dat je je ouders of grootouders later enorm zult gaan missen dan is nu misschien het moment daar om na te denken om ook een Memoires op Video te laten maken. ‘Mooi om te krijgen, mooi om weg te geven; het is een cadeau voor het leven!!’ Meer weten? Klik dan gerust op deze link: https://memoiresopvideo.nl/.

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69