Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Op naar Ierland, deel II

Deel 1

Vrijdag 19 augustus

Deze vrijdag behoorde wat mij betreft met een bezoek aan de Slieve League Cliffs tot een van de vele hoogtepunten van de reis. Met een pendelbusje werden we naar de top van de klif gebracht met een prachtig uitzicht op mooi gekleurde rotspartijen. Een stevig klimpartijtje later werden we getrakteerd op een indrukwekkend uitzicht.

In de middag brachten we een bezoek aan een beroemde porseleinfabriek en we eindigden de dag niet in een mooi vissersplaatsje zoals aangeven, ook daar was het plaatselijke hotel door de regering gevorderd, maar in bedevaartsoord Knock waar juist dat weekend gevierd werd dat Maria hier in 1879 verscheen. Dat gaf weer een hele nieuwe dimensie aan de reis inclusief samenzang in het hotel tussen onze Nederlandse reisgenoten en Ierse jongeren die een etage lager zaten.

Dit allemaal onder leiding van onze Groninger troubadour en naamgenoot Bert uit Tolbert die mij op de derde reisdag verbaasde met de uitspraak dat we al lange tijd Facebookvrienden zijn. Zover weg en dan toch weer een bijzondere verbintenis. Lang leve de sociale media.

Gedurende de reis leerden we steeds meer reisgenoten beter kennen met bijzondere gesprekken tot gevolg. Ons reisgezelschap was gemêleerd en varieerde qua leeftijd van 14 tot 75 jaar. Gezinnen met kinderen maar uiteraard ook de nodige stellen die de pensioengerechtigde leeftijd al langere tijd bereikt hebben. Maar ook alleenstaanden waarvan sommige hun partner nog niet eens zo lang geleden verloren. Gaandeweg de reis leerden ze elkaar steeds beter kennen en je zag ze naar elkaar toegroeien. Mooie ontwikkelingen derhalve.

Zaterdag 20 augustus

Deze dag stond het wat dunner bevolkte Connemare op het program. Afwisselend ruige bergen, boerderijtjes, hoogveenvlaktes, uitgestrekte turfvelden, meren en stroompjes. Kortom, het kon weer niet op. Alhoewel, Ierland blijkt ook in het rijke bezit van fjorden te zijn maar die werden juist deze dag door een dichte mist aan ons zicht onttrokken.

Gelukkig werd dit gemis ’s middags door een bezoek aan een mooi landhuis met prachtige tuinen, dat beheert wordt door nonnen die nog op zoek zijn naar versterking, meer dan goedgemaakt. Tot slot van deze dag werd de universiteitstad Galway bezocht inclusief een prachtige en imposante kathedraal. In de door de stad stromende rivier stond een man te vissen en Amieke praatte ons vol geestdrift bij over tal van typisch Ierse sporten. Man, wat weer een indrukken op deze zaterdag….

Zondag 21 augustus

Deze dag stond het ontbijt al heel vroeg op ons te wachten maar wat wil je ook met Cliffs of Moher – de Burren en Buratty op het programma. De indrukwekkende klif kon vanaf twee kanten al wandelend veroverd worden en dat deden we dan ook vol overgave. Het hoogste punt rijst 214 meter loodrecht op uit de zee. Een imposant uitzicht en gezicht derhalve.

De Burren was weer en heel ander gebied wat wel wat weg had van een maanlandschap. Bunratty is een openluchtmuseum waarbij we teruggezogen werden naar de 19e eeuw in een Iers dorp inclusief een indrukwekkend kasteel. Het was inmiddels na zessen toen we het stadje Tralee aandeden waar we de volgende twee dagen zouden overnachten….

Maandag 22 augustus

Deze dag ontpopte zich tot een heuse dieren- en dansdag. En daarbij ook nog eens de Ring of Kerry. Onderweg stopten we bij een parkeerplaats waar een hond op een ezel lag. Daarna trakteerde een oude schapenboer ons op een demonstratie met zijn Border Collies die de schapen in elke gewenste samenstelling de heuvel op- en afjoeg. Dit showtje behoorde ongetwijfeld tot mijn persoonlijke top drie. The Ring of Kerry bracht ons een Ladies View en een hertje dat zich van dichtbij liet fotograferen.

Daarna volgde nog een rondrit met de paardenkoets langs de enorme meren van Kilarney National Park. Wat een variatie en wat mooi inderdaad. Met als klap op de vuurpijl een avondprogramma met zang en (tap)dans waarbij een 17-jarige jongeman de show stal met zijn indrukwekkend snelle dansmoves. Mede door de aangebrachte variatie was dit misschien wel de mooiste dag van de reis.

Dinsdag 23 augustus

Deze dinsdag bracht ons een via een mooi dorpje, waar zelfs op deze doordeweekse dinsdag een mis werd opgedist waarin voorgegaan werd door een Nigeriaanse dominee, naar de Rock of Cashel. Een imposant bouwsel op de top van een heuvel dat al van verre te zien is. Daar leerde ik waar de term ‘rijke stinkerds’ vandaan komt want mensen met geld werden zonder kist in de kerk zelf begraven waardoor tijdens lange kerkdiensten wel eens mensen onderuit gingen door de stank en de vermoeidheid.

Aan het eind van de middag werd Powerscourt nog bezocht. Wederom een mooi landhuis met daar omheen de prachtigste tuinen. Dit tripje was een bonus want eigenlijk in eerste instantie door Tui uit het programma geschrapt. Maar mede door de prachtige Japanse tuin komt dit uitstapje zeker in mijn persoonlijke top drie.

Woensdag 24 en donderdag 25 augustus

Op de woensdag stond de Ierse hoofdstad Dublin centraal. Voor de liefhebbers was daar een bezoek aan een whiskystokerij maar ik genoot meer van de muziekoptredens op straat van talloze zangers en zangeressen en een bezoek aan een mooi park. Tevens was er de gelegenheid om uitgebreid te shoppen. Zelfs op de vertrekdag was er ’s morgens nog een excursie en wel naar de Book of Kerry met daarbij volop aandacht voor oude geschriften en een indrukwekkend grote bibliotheek.

En na dit uitstapje zat onze Rondreis Grand Tour Ierland er op. De terugreis verliep voorspoedig. Gids Amieke leidt inmiddels een nieuw reisgezelschap rond die mag genieten van haar prachtige verhalen over de geschiedenis en het indrukwekkende landschap van Ierland. Misschien wordt ze wel weer vergezeld door onze onverstoorbare rots in de branding, de immer links rijdende chauffeur Morris.

Man, wat hebben we in korte tijd onvoorstelbaar veel gezien. Wat deze trip van elf dagen ook best wel vermoeiend maakte. De term ‘werkvakantie’ werd meermaals genoemd en dekte misschien de lading wel heel meest. Ierland openbaarde zich voor ons hierdoor op intensieve wijze in al haar glorie. De mystiek, het prachtige en ruige landschap inclusief een aangenaam reisgezelschap vanuit alle windstreken van Nederland. Ierland 2022 was een vakantie die ik niet licht zal vergeten en wat naar meer smaakt. Maar of het dan weer een tour van elf dagen wordt…..

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69