Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Op zoek naar het zomergevoel in Holwierde

Ik besef dat ik op een niet heel gunstig tijdstip mijn auto bij de voetbalvelden van Holwierde parkeer. Allereerst is de plaatselijke trots onlangs gedegradeerd. En omdat VV Middelstum dit beslissende zetje niet gaf maar juist de ploeg die Middelstum een ronde eerder uitschakelde in de nacompetitie, treffen beide ploegen elkaar binnenkort weer in de vierde klasse C. Daar is natuurlijk niets mis mee en dat de beste moge winnen.

Maar daarbij werd Holwierde eerder deze week ook nog eens landelijk nieuws door de mogelijke (wan)toestanden bij een zorginstelling. Ik krab dan ook even achter de oren wanneer ik op de parkeerplaats twee auto’s zie staan met de opschrift dat mensen hier juist heel graag willen wonen en werken.

En daarbij had ik Holwierde in eerste instantie niet eens in het tourschema van 2022 opgenomen. Dat behoeft natuurlijk enige uitleg. Dik twee weken geleden reed ik tijdens een van mijn vroege ochtendfietsritten over de (ver)nieuw(d)e dijk van Delfzijl naar de Eemshaven en nam op goed geluk een afslag. Op een informatiebord las ik dat ik in de buurt van het gehucht Nanssum was en dat daar aan het eind van de oorlog nog lang en bloederig gevochten is. Dit stukje was onderdeel van het Duitse Atlantikwall, een verdedigingslinie over een lengte van 5.000 kilometer langs de westkust van de bezette gebieden in West-Europa.

Enige overgebleven bunkers in dit gebied zijn de stille getuigen van de strijd die zich destijds afspeelde. Ik raakte onder de indruk van de schoonheid van dit stukje Eemsdelta en deed na Nanssum ook de gehuchten Uitwierde en Marsum aan alvorens koers te zetten naar grote broer Holwierde. Als eerbetoon en ter nagedachtenis aan deze mooie fietsrit werd prompt besloten om Holwierde aan het schema toe te voegen. In het dorp, vlakbij het dorpshuis, kom ik nog een infobord tegen dat verder ingaat op deze bloederige strijd. Bijna elk huis en gebouw in het dorp kwam gehavend uit de strijd. Niet veel later was de oorlog afgelopen.

De Katmis

De auto wordt geparkeerd op sportpark Katmis.

Benieuwd naar de achtergrond van de naam van het sportpark van Holwierde, Katmis inderdaad, een naam die ik ook op een van de huizen aan de Hoofdweg zie staan, helpt Wikipedia mij verder. ‘Katmis is een dorpswierde ten westen van het Bierumermaar, dat vanouds behoorde tot het kerspel (kerkelijk gezag) en het dorp Holwierde en is altijd een klein dorp gebleven binnen de bebouwing.’ Dat moet dan wel een heel klein dorpje geweest zijn want Holwierde zelf kent amper duizend inwoners.

Ik besluit eerst maar even het sportpark op te wandelen. Ik hoor in gedachten enige Middelstumer supporters al mopperen wanneer ik zie dat de entree voor een wedstrijd €3,- bedraagt. Zeker in de wetenschap dat het hoofdveld er gelig bijligt en daarbij de nodige kale plekken herbergt. Daar is nog wel wat terreinonderhoud voor nodig. Misschien kan dit meegenomen worden tijdens de vrijwilligersdag later in augustus. Op een schrijven aan de kantinedeur staan tal van klussen vermeld die nog moeten gebeuren. De nodige leden zullen nog wel even aan de bak moeten. Gelukkig is daar op het complex altijd nog de mogelijkheid om uit te wijken naar het kunstgrasveld mocht een en ander echt niet meer lukken.

De kerk en een bijzonder dierenschouwspel

Ik besluit eerst maar eens de brug over de Heekt over te steken en zie vlakbij de brug tal van bootjes liggen. Dat lijkt mij een goed teken. Ik ben in een mooi stukje Holwierde beland, mede ingegeven door de statige Stefanuskerk. Een rode kater kijkt mij echter niet al te vriendelijk aan. En ik vermoed dat KSW in de tekst op een bordje in een soort van parkje ‘Geen hondenpoep ivm KSW’ voor kinderspeelweek staat.

De boosdoender lijkt al schuldbewust kopje onder te gaan…..

Dat hondenpoep in het dorp kan wel een dingetje zijn want op een volgend bordje lees ik dat ‘De hondendrollenfee niet bestaat. Zelf opruimen a.u.b.’. Wanneer ik even later een tuinbeeld van een hond zie wiens kop in het gras gestoken lijkt, bedenk ik mij dat deze hond zich dit in elk geval aangetrokken heeft. Maar mocht de hondenpoep een te groot probleem worden dan kan de jeugd altijd nog uitwijken naar de mooie grote speeltuin even verderop met tal van speelattributen.

Helaas geen dorpswinkeltje meer

Als ik de bewegwijzeringborden moet geloven moet er in het dorp nog een dorpswinkeltje zijn. Ik kan hem echter niet vinden en besluit eerst maar even een weggetjes rondom het dorp te belopen. Dat levert in elk geval een mooie foto van de Stefanuskerk op. Rechts van mij stroomt het water van de Heekt rustig verder. Na nog enig zoekwerk, kom ik er achter waarom ik de dorpswinkel maar niet kan vinden want deze is begin 2020 gesloten. Men is dan ook op zoek naar een ondernemer met visie voor de toekomst en regionaal ondernemerschap.

‘Wij gaan voor een nieuwe toekomst!’, zo valt er verder te lezen. En ik denk ook zeker dat het dorp wel wat nieuwe impulsen en een nieuwe schwung kan gebruiken. Wanneer ik nog even naar Café ’t Keilzog loop, vraag ik mij in eerste instantie af of het nog een bestaand café is. Van binnen ziet het er op het eerste oog wel gezellig uit maar een en ander kan wel een opknapbeurt gebruiken.

Ik was op zoek naar de dorpswinkel. Helaas vergeefs. Wie durft?!

Misschien zijn ook deze uitbaters in afwachting van wat een mogelijke versterkingsprogramma brengt. Even verderop zie ik naast de ijsbaan de tennisbaan waarbij ik mijn bedenkingen heb of hier wel heel veel gebruik van wordt gemaakt. Gelukkig kan ik wel opgelucht constateren dat er nog steeds een lagere school plus bijbehorend gymlokaal in het dorp te vinden is. De jeugd heeft de toekomst en misschien weten zij weer de nodige leefbaarheid in het dorp Holwierde te pompen. Want eerlijk gezegd maak ik mij wel een beetje zorgen om dit zo op het oog pittoresk dorpje.

Maar gelukkig hebben we ook nu de foto’s nog: https://bert-koster.nl/2022/07/29/op-zoek-naar-het-zomergevoel-in-holwierde/. Eerder dan verwacht stap ik weer in mijn Fordje om de terugreis te aanvaarden. Tot zover Holwierde dus, maandag wacht mij een relatief verre reis naar Grijpskerk! Een dorp waar ik nu nog geen enkel gevoel bij heb want ik kom er nooit. Maar dat gaat dus snel veranderen als het aan mij ligt. Een goed weekend toegewenst!

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69