Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Matthijs Reinders over het Speciaalbierfestival Hogeland

Het idee voor het Speciaalbierfestival Hogeland komt uit jouw koker Matthijs?

Dat klopt inderdaad. En ik ben weer geïnspireerd door het feit dat ik inmiddels al weer dik drie jaar enige uren per week de administratieafdeling ondersteun bij Baxbier in Groningen. Een bedrijf gespecialiseerd in het produceren van speciaalbier en die naast een eigen brouwerij ook een eigen proeflokaal heeft. Wanneer je hier wekelijks rondloopt dan ga je je er vanzelf een beetje in verdiepen.

Ik wist wat geestverwanten rond mij heen te verzamelen en begin dit jaar hadden we zoiets van, als we dit jaar nog iets willen organiseren dan moeten we nu beginnen. Het vergunningtraject werd in gang gezet, een passende locatie gevonden en er waren genoeg brouwers enthousiast. Kortom, het spel stond op de wagen met als gevolg dat we op zaterdag 3 september het eerste Speciaalbierfestival Hogeland kunnen organiseren!

Je organiseert het uiteraard niet alleen?

Nee, we zijn met zijn zessen. Chris Slager, Gert-Jan Platje, Jan Geenhuizen, Tom Verhage en Jesper Steenbergen zijn mijn kompanen. We komen bijna allemaal uit Bedum, alleen Jesper niet. Hij komt uit Annen maar werkt als kok bij de Caenerij in Bedum. Een mooi clubje mensen bij elkaar om dit te organiseren.

Het festival wordt inderdaad in Bedum gehouden en wel in de werkplaats van Garage Velting, die niet meer in gebruik is, aan de Stationsweg 7. Genoeg ruimte, zowel binnen als buiten, voor de brouwers maar ook voor ongeveer vierhonderd bezoekers. De kaartverkoop ligt mooi op koers, we hebben inmiddels meer dan de helft van de kaarten verkocht.

Wat kunnen de mensen zoal verwachten op 3 september?

Het festival begint om 16.00 uur en zal tot 22.00 uur duren. Tien brouwers hebben toegezegd hun speciale bieren uit te willen schenken en ik denk dat elke brouwer wel drie tot vier verschillende soorten bier meeneemt. De keuze is reuze inderdaad, voor elk wat wils. Uiteraard zijn ze ook van harte bereid om een en ander over hun aanbod te vertellen. Naast de nodige Porters, Stouts en Triples, zullen ook veel India Pale Ale-bieren over de toonbank gaan.

Maar er is meer. Het eetgedeelte wordt geregeld door Karen Poelstra van Steakhouse De Kleine Munt in Termunten in combinatie met de Foodtruck van Andre Hofman van Slagerij Of Je Worst Lust. Op deze manier voorkom je een vroege knock-out door al die verschillende biertjes op een nuchtere maag. Daarbij komt Edwin Ludwig langs met zijn koffiekar. En we zijn nog aan het onderzoeken of we van 14.00 tot 16.00 uur lokale horecaondernemers uit de regio alvast kennis kunnen laten maken met de brouwers. Wie weet wat voor mooie samenwerkingsverbanden hier uit voort kunnen vloeien.

Voor wie is het festival bestemd?

We hebben bewust gekozen voor de naam Speciaalbierfestival Hogeland want het evenement is niet alleen voor mensen uit Bedum bestemd. Ik weet bijvoorbeeld dat de eerste Middelstummers al kaarten gekocht hebben. Een dergelijk festival is er bij mijn weten nog niet in ons gebied. Maar ik weet dat op dergelijke evenementen in de stad Groningen verrassend veel vrouwen afkomen en ik ben benieuwd of dat hier ook zo zal zijn. Van harte uitgenodigd dus!

Er zijn dus nog kaarten te verkrijgen?

Jawel en deze kosten €15,- per stuk. Daar krijg je een speciaal glas, een flesje water en twee muntjes voor terug. Deze muntjes zijn uiteraard ook los te koop en wel voor €2,50 per stuk. Ik denk dat de meeste biertjes voor 1 munt worden aangeboden maar dat is aan de brouwer zelf. Het kan zijn dat er ook duurdere biertjes tussen zitten. We gaan er vanuit dat we alle kaarten wel kwijt raken, het is nu immers nog volop vakantietijd.

Is dit een eenmalig iets?

Dat is niet de bedoeling maar hangt natuurlijk wel deels van de opkomst en de reacties af. Maar het heeft er na de eerste enthousiaste opmerkingen alle schijn van dat er wel een vervolg komt. En dat hoeft op termijn niet perse in Bedum te zijn hoor. Voor deze eerste editie is dat gezien de vrijwilligerssamenstelling wel heel handig maar er zijn op het Hogeland vast genoeg andere mooie locaties waar we heen zouden kunnen.

Wil je verder nog iets kwijt?

Ja, dat iedereen natuurlijk van harte welkom is om langs te komen. Uiteraard de speciaalbierliefhebbers maar ook die mensen die willen ondervinden of zo’n speciaal biertje iets voor hen is. Meer informatie is te vinden op www.speciaalbierfestivalhogeland.nl. En volg ons gerust op Facebook: https://www.facebook.com/speciaalbierfestivalhogeland/. Wij zijn druk bezig met de voorbereidingen en zullen er alles aan doen om er een mooi Speciaalbierfestival Hogeland van te maken!

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69