Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Op zoek naar het zomergevoel in Termunten en Termunterzijl

Na een broeierige maandagmorgen in Ulrum is het dinsdagmorgen alle hens aan dek in Termunten en Termunterzijl. Een stevig windje en enige druppels regen, waarom ben ik uitgerekend deze dag naar het andere einde van de gemeente Eemsdelta afgetokkeld? Uiteraard om een snufje zeelucht op te snuiven. Dan maar wat warmer aangekleed deze dag! Want je bent een uit de klei getrokken zeebonk of je bent het niet natuurlijk.

Ik parkeer de auto deze ochtend bij vispaleis Westerhuis en ben eerst wel even benieuwd naar de inwonersaantallen van beide plaatsen. Termunten heeft een dikke dertig zielen meer dan de driehonderd inwoners die in Termunterzijl wonen. Maar wat is het er in de weekenden toch altijd druk. Van heinde en den verre komt men naar beide vissersdorpjes om de sfeer en de geschiedenis ervan op te snuiven en dat kan ook prima natuurlijk.

Zangeres Wia ‘Ik kom van ziel, ik kom van woater’ Buze woont hier ergens en hetzelfde geldt voor RTV Noord-coryfee Derk Bosscher. Maar beiden loop ik helaas niet tegen het lijf. Ik moet het met Piet Jansma doen. Eerst maar eens flink wakker worden met een beste poeste wind om de kop aan zee.

Termunterzijl

Door de zijl een mooi uitkijkje op de Eems.

Termunterzijl kent de nodige overnachtingvoorzieningen. Naast Hotel Restaurant Termunterzijl kan er ook prima overnacht worden in de camper aan wal bij de jachthaven. Of je parkeert gewoon je boot in de haven natuurlijk, ook geen probleem. En wat te denken van die mooie gekleurde trekkershutjes? Dat lijkt mij ook prima wakker worden hoor, zo aan de dijk. Even een paar treetjes beklimmen en je hebt heerlijke zeevergezichten. Een goed begin van de dag!

Gelukkig staan er in beide dorpen de nodige informatieborden. Daardoor kom ik van alles te weten over de aanleg van sluizen en zijlen, de opkomst en ondergang van de plaatselijke visserij inclusief de garnalenpellerij, de aanleg van de (jacht)haven en de beide gemalen waarvan Cremer in ruste is en omgetoverd tot museum. Al die polderactiviteiten komen nu aan op het gemaal Rozema maar die heeft dan ook wel zoveel power in zich zitten dat die dat wel aan kan. Speciale voorzieningen zijn er gemaakt voor vele vissoorten die de overtocht van zoet naar zout water prima kunnen maken.

En dan word ik boven op de dijk bij de in 1976 aangelegde Termunterzijl vergast op een prachtig uitzicht op de Eems. In de verte lachen de havens van Delfzijl en de Eemshaven mij toe. En nog verder weg lijkt er een immens schip aan te komen. Die zal vast niet in Termunterzijl aanmeren, vermoed ik zo. Na eerst nog even poolshoogte te hebben genomen bij het monument ter nagedachtenis aan die mensen die zijn gevallen op zee, besluit ik mijn heil in Termunten te zoeken. Daar zijn niet veel wandelmeters voor nodig.

Steakhouse De Kleine Munt als inspiratie voor een mooi rondje dorp

En ik heb de overgang van Termunterzijl naar Termunten nog niet gemaakt of Steakhouse De Kleine Munt lacht mij al weer toe. Man, wat heb ik hier toch al vaak en heerlijk gegeten. En wat is het in om het restaurant toch mooi aangekleed. Je waant je zo in het wilde westen. Het restaurant nodigt aan alle kanten uit om via de loper naar binnen te wandelen maar helaas voor mij zijn de deuren maandag en dinsdag gesloten.

Steakrestaurant De Kleine Munt is een verrijking van het dorp Termunten.

Geen Karen, Matthieu, Bas en de rest van de crew in de buurt dus om mij hartelijk welkom te heten. Even rust inderdaad na wederom een druk weekend. Binnenkort bestaat dit topetablissement al weer tien jaar, alvast van harte gefeliciteerd! Een verrijking voor het dorp Termunten, dat is zeker. En wie aan Termunten denkt, denkt ongetwijfeld ook direct aan Visrestaurant Landman. Misschien wel in combinatie met de Remise. Dat voorafgegaan wordt door een doodlopend stukje spoor en opgesmukt door een oud treintoestel. Je waant je zo in ver vervlogen tijden.

De plaatselijke molen heeft zijn wieken ingeruild voor enige woonappartementen zo te zien. Doet niets, er is toch woonschaarste. En de jongste jeugd kan zich hier in het dorp prima settelen want ze hebben een ruime speeltuin tot hun beschikking. Ik geniet eerst nog even van het uitzicht via de landerijen op het nabijgelegen Woldendorp. En beklim even later de dijk om van bovenaf een mooie panoramaview van het dorp inclusief de kerk te maken. Dat nodigt zeker uit om het kerkje eens wat beter te bekijken, hoog gelegen op de wierde.

In de buurt van de kerk ontwaar ik twee B&B’s en een naaiatelier. Via het Kerkpad daal ik naar beneden en kom weer aan de Kennickweg terecht waar ik achter de KM een grote ijsbaan ontwaar. Alvorens nog even vast te leggen dat Termunten en Termunterzijl echt naadloos in elkaar overgaan, meld ik mij weer in Termunterzijl.

Teetied

Ik loop de brug over en sla linksaf om nog even langs de Termunterzijldiep te lopen. Ik zie hier een kanoverhuurbedrijf en je kunt ook naar het visserijmuseum om nog meer te weten te komen over het visserijverleden. Ik speur nog even mijn eigen geheugen af want volgens mij woont ergens in de buurt kapitein Fred Reineking. De man die als kapitein de grootste zeeschepen moeiteloos over alle wereldzeeën stuurt. En die voor zijn huis een twaalf meter lange motorsailer heeft liggen om op te knappen.

Heerlijke schepijs bij Teetied.

Dat weet ik allemaal dankzij de ‘Klant in Beeld’-verhalen voor Dijk en Belga. In gedachten zie ik hem zo in zijn boot de Termunterzijl doorkruisen om via de Dollard verder te varen naar de Eemshaven om daar over te stappen op zo’n immens containerschip om naar de Atlantische Oceaan te gaan. Of slaat mijn fantasie nu op hol? Dat kan natuurlijk prima in deze omgeving.

Tot mijn verrassing ontwaar ik bij Hotel Restaurant Termunterzijl de voorzitter van onze plaatselijke VV Middelstum. Het gaat hier om Piet ‘Hanos’ Jansma die de plaatselijke horeca weer volstouwt zodat ze er weer een weekje tegenaan kunnen. Hij geeft mij nog even een tip: ‘Most nog eem noar Teetied goan want doar verkop’n ze heerlaike schepies!’. En Piet kan het weten. Helaas zit ik in deze barre weersomstandigheden nog niet aan een ijsje te denken maar een kiekje is snel gemaakt.

Ik besluit nog één keer de dijk op te lopen om de zeeview in mij op te nemen en snap inmiddels heel goed dat vele dagjesmensen in het weekend even deze kant op komen. Om zich te goed te doen aan de zeelucht, om zich te laten informeren over onze waterhuishouding en om vervolgens een visje mee te pikken. Ik zou trouwens persoonlijk liever naar Steakrestaurant De Kleine Munt gaan maar wie ben ik?

Vergeet tot slot niet om nog even door te klikken naar de fotopagina: https://bert-koster.nl/2022/07/26/een-zomer-instagrammetje-uit-termunten-en-termunterzijl/. Tot zover Termunten en Termunterzijl. Donderdag wacht Siddeburen op mij, mijn debuut dit jaar in Midden-Groningen….

(Ps. Nieuwsgierig geworden naar de avonturen van kapitein Reineking? Klik dan even op deze link: https://bert-koster.nl/2021/03/31/fred-reineking-vaart-als-kapitein-van-vrachtschip-tiberborg-de-wereldzeeen-over/)

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69