Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Sandra Herkströter en Charlotte Bakker over DELTA Netwerk in de gemeente Eemsdelta

Sandra en Charlotte, kunnen jullie jezelf in het kort even voorstellen?

‘Sandra Herkströter is de naam, getrouwd met Fred en samen zijn we de trotse ouders van twee zoons en een pleegdochter. Inmiddels zijn ze allemaal het huis uit en dus heb ik alle mogelijke tijd om vanuit mijn woonplaats Doodstil aan het werk te gaan. Na de politiek ben ik eerst nog een tijdje bewindvoerder geweest en sinds begin dit jaar werk ik projectmatig voor DELTA Netwerk.’

‘Mijn naam is Charlotte Bakker en ik woon in Roden. Mooi centraal gelegen voor mijn werk in de provincies Groningen en Drenthe. Afkomstig uit de evenementenbranche, vielen mijn werkzaamheden in die branche plots weg. Ik ben niet van het stilzitten en toen kwam anderhalf jaar geleden DELTA Netwerk op mijn pad. De in mijn vorige banen opgedane ervaringen om te organiseren, om te netwerken en mensen te enthousiasmeren komen hier prima van pas. Ik heb een tijdje in Zuid-Afrika gewoond en sindsdien weet ik nog beter hoe belangrijk goed werkend internet is.’

Tussen politiek bedrijven en jouw huidige werkzaamheden zitten zeker raakvlakken Sandra?

Als voormalig wethouder in de inmiddels opgeheven gemeente Eemsmond en voormalig raadslid in de gemeente Het Hogeland weet ik dat ‘doen wat je belooft en geen loze beloftes afgeven’ belangrijke onderdelen van het vak zijn. En die vaardigheden kan ik hier zeker inzetten. Je verhaal uitdragen en de boodschap herhalen, mensen aan je binden en deze vasthouden, netwerken, het werkt als een olievlek.

Ik moest eerst wel even ondervinden of de overstap vanuit de niet commerciële naar de commerciële wereld wel wat voor mij zou zijn maar na een parttimeperiode bij DELTA Netwerk van zes weken in een glasvezelwinkel, naast mijn werk als bewindvoerder, was ik helemaal om. ‘Dit lijkt mij wel wat!’ En door op een leuke locatie in een dorp of gewoon bij de mensen in de tuin met ze te praten, en door plaatselijke verenigingen en clubs in te zetten, win je het vertrouwen van mensen. Het loont om tijd te investeren en om je verhaal helder over te brengen, als het moet meerdere keren.

Wat doet een stakeholder coördinator eigenlijk bij DELTA Netwerk?

Veel mensen vinden dit een lastig woord. Toen ik in Ulrum aan een groep wat oudere mensen probeerde uit te leggen wat ik zoals doe, noemde iemand mijn functie een ‘warmhoudplaatje.’ ‘Stakeholder, dat is zo’n stom Engels woord. Jij gaat het dorp in om de mensen warm te maken en te houden daar waar je voor staat!’ Sinds die tijd noem ik mij het warmhoudplaatje van DELTA Netwerk. Mensen bij elkaar brengen, organiseren, uitleggen wat we doen en waar we voor staan, ik vind het heel leuk om te doen.

En jij bent de kwartiermaker bij DELTA Netwerk Charlotte?

Ik verricht nu als kwartiermaker allerlei voorbereidende werkzaamheden in de dorpen. Als een soort van ‘Google maps mannetje’ kijk ik waar de clubs en verenigingen zitten en ik sluit overeenkomsten met de vertegenwoordigers hiervan. Ik probeer als het ware de inwoners van een dorp warm te maken voor onze komst. Daarnaast ga ik altijd op zoek naar plekken waar we onze bouwborden kunnen plaatsen.

De werkzaamheden in de gemeente Het Hogeland zijn bijna afgerond?

De bouwers en gravers zijn er nog druk bezig maar onze werkzaamheden bevinden zich daar in de afrondende fase. Een enkele keer druppelt er nog een aanvraag van een particulier of school binnen die ons druk aan het werk zien en dan denken, ‘zal ik mij toch nog aan laten sluiten?’.

Die twijfelaars van het eerste uur zien dat er nu daadwerkelijk wat gebeurt en willen alsnog een ‘aansluitdraadje en – kastje’ in hun huis hebben. Ons kantoor in Winsum is nog open waar die in Bedum, Leens en Uithuizen inmiddels dicht zijn.

En hoe ziet het traject er de komende maanden in de gemeente Eemsdelta uit?

In de gemeente Eemsdelta is de druk van de ketel, daar wordt gegarandeerd glasvezel aangelegd. In de gemeente Het Hogeland moest minimaal 35% van de inwoners zich aanmelden en een abonnement afsluiten, anders zou de aanleg niet doorgaan. We zijn nu druk aan het schouwen in Appingedam, Delfzijl en Farmsum. Onze medewerkers gaan alle deuren bij langs met de vraag of ze gratis een glasvezelaansluiting aan mogen leggen.

Dat werkt toch een stuk makkelijker. In september gaan we deze schouwwerkzaamheden opnieuw in een vijftiental dorpen opstarten. Geen nood hoor, wanneer iemand niet thuis is. We laten sowieso een kaartje achter zodat de mensen gericht een afspraak kunnen maken.

Er zijn in Delfzijl en Appingedam al kantoorruimtes geopend?

Kantoorruimtes is een groot woord. Het gaat om tijdelijke glasvezelinformatiepunten in Appingedam en Delfzijl waar mensen laagdrempelig binnen kunnen stappen met al hun vragen. We geven uitleg over de verschillende pakketten die er zijn en wat het beste bij hen zou kunnen passen. Sommige inwoners hebben zich al in de materie verdiept en hebben gerichte vragen over iets wat ze gelezen hebben. Anderen komen helemaal blanco binnen.

We nemen de tijd voor al die mensen en hun vragen. Velen zijn wantrouwig geworden door alle aardbevingsproblematiek die deze regio getroffen heeft. Ze mogen gerust nog een keer terug komen en door deze mogelijkheid proberen we het vertrouwen te winnen en vast te houden.

Wat zijn eigenlijk de voordelen van glasvezel?

Iedereen heeft hier voordeel aan want je krijgt meer internet voor hetzelfde geld. Daarbij is het stabieler, milieu- en toekomstbestendig. De nieuwste technieken zijn er in verwerkt dus je kunt er jarenlang plezier van hebben. Daarbij krijg je ook daadwerkelijk de snelheid die beloofd wordt en is de aansluiting gratis.

En waarom zouden mensen daarvoor voor DELTA Netwerk moeten kiezen?

Kijk, we zijn nu volop actief in het gebied en kunnen het gratis aanleggen. Vaak komen er vijftien medewerkers tegelijk waardoor een hele straat aan het eind van een werkdag helemaal afgewerkt is. Je hoeft dus niet weken in allerlei bouw- en graafellende te zitten.

Je kunt wel afwachten of het daadwerkelijk wat wordt maar wanneer je er voor kiest om het later aan te leggen dan kost het je wel geld natuurlijk. Daarbij kun je via ons het meest geavanceerde netwerk krijgen, milieuvriendelijk en duurzaam aangelegd. Het aantal gigabyte per seconde dat je binnenkrijgt is bijna oneindig. We zijn we er nu en je hebt de garantie dat je binnen een bepaalde periode aangesloten bent.

Wat zijn jullie hoogte- en dieptepunten vanuit jullie DELTA Netwerk tijd?

Sandra: ‘Voor mij was het dieptepunt ook een belangrijk leermoment. Ik had een voorlichtingsbijeenkomst in Appingedam tot in de puntjes voorbereid maar wel een aantal weken van te voren. Inwoners, clubs en verenigingen benaderen, daarna nogmaals de vraag stellen of ze de informatie binnengekregen en gelezen hadden. Dat was allemaal akkoord. Vervolgens heb ik het losgelaten met als gevolg dat er maar twee mensen op de avond afkwamen. Daar heb ik geleerd dat het warm houden van mensen een continu iets is waarin je niet mag verslappen.’

Charlotte: ‘Mijn hoogtepunt voor DELTA Netwerk beleefde ik vanuit een dieptepunt eind vorig jaar toen Nederland plotseling weer volledig in een lockdown ging. Want alle clubs, verenigingen en dorpshuizen moesten hun deuren (tijdig) sluiten en hoe draag je dan je boodschap uit? Toen gebeurde het onverwachte, de mensen enthousiasmeerden elkaar, bijvoorbeeld door allerlei belrondes te organiseren. Daardoor wisten we toch de grens te halen.’

Sandra: ‘En in Spijk laten we ons regelmatig via een stand zien op de markt en dat viel de inwoners van Holwierde op. Die kwamen zelf met de vraag of we ook in Holwierde wilden staan. Dan loont het wanneer je je aan je afspraken houdt. En door de landelijke reclames worden we steeds bekender en dat vergt dan ook minder uitleg.’

Jullie kunnen vast al wel bijzondere DELTA Netwerk anekdotes vertellen?

We werken met een fotograaf die uit dit gebied komt en voor een spandoek had ze haar grootouders gefotografeerd. Deze werd op het marktplein in gebruik genomen en deze mensen stonden er met tranen in hun ogen naar te kijken. Met als gevolg dat ook al hun familie langskwam om een kijkje te nemen. In Appingedam hadden we een spandoek met een vrouwelijke vertegenwoordiger van de plaatselijke bakker en slager met daartussenin een man die verheugd was dat hij met beide vrouwen op de foto mocht. Ook een ludiek gebeuren en dan gaat het dubbelop.

In Appingedam komt dagelijks een man op de koffie, Mick genaamd. Een rasechte Hagenees vol met praatjes en platte humor die beweert niets van glasvezel te willen weten. Maar hij neemt wel elke dag een andere geïnteresseerde mee. Toen hij hiervoor een keer een bos bloemen kreeg, was hij helemaal geëmotioneerd. Dikke mik dus sinds die tijd met Mick.

Waar staan Sandra, Charlotte en DELTA Netwerk over 10 jaar?

Dat is geen lastige vraag hoor. Waar wij dan staan dat weten we niet maar in dit gebied ligt overal glasvezel, dat is zeker. DELTA Netwerk heeft nu al 1.000.000 aansluitingen in heel Nederland verzorgd en daar komen maandelijks 20.000 bij. Op naar de 2.000.000 dus.

Ons projectmatig werk zit er volgend jaar op en dat weten we van te voren. En dan kijken we gewoon verder. Momenteel voelen we ons echter als een vis in het water. En hierna willen we graag weer dingen doen waar we gelukkig van worden.

Willen jullie verder nog iets kwijt?

Spreek ons gerust aan wanneer je ons tegenkomt of vraag om onze telefoonnummer of mailadres. En kijk waar bij jou in het dorp een informatieavond is. Het is voor ons gezellig wanneer er veel mensen langskomen voor gerichte vragen en de koffie staat klaar. Ga voor die gratis aansluiting! Nog niet overtuigd? Loop dan een van onze glasvezelinformatiepunten binnen of neem een kijkje op www.deltanetwerk.nl.

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69