Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Rigte Jan ten Kate, LEEF

Ik ga graag op vakantie. Even helemaal weg, weg uit de drukte, weg uit de hectiek die het overvolle Nederland kenmerkt. Weg van de mentale druk die ik voel in een land waar het glas altijd half leeg is. Daarom zoeken wij nu plekken op waar je even helemaal niets hoeft, waar je die hectiek en druk achter je kan laten en even niet hoeft te denken aan alle dagelijkse beslommeringen. Daarom zoeken wij plekken die iets extra’s hebben en waar wij meegezogen worden in de sfeer van zo’n stad, gebied en /of land.

Vroeger, toen de kids nog klein waren, bleek het aloude cliché ‘als de kinderen een goede vakantie hebben, dan hebben wij dat als ouders ook’, een waarheid als een koe te zijn. Nu gelden echter andere regels, de kinderen gaan nauwelijks meer mee op vakantie en als ze dat wel willen dan mogen ze mee naar de plek die wij hebben uitgekozen. Verrassend genoeg blijken zij dat opeens ook leuk te vinden.

In november 2019 konden wij voor twee weken naar Sydney in Australië. Vrienden waren daar voor een aantal jaren aan het werk. Appartementje, auto, het was allemaal aanwezig, dus vliegtuig in en gaan. Dat je al met al van huis (Bedum) naar appartement (Sydney) ongeveer vierendertig uur onderweg bent mag de pret niet drukken.

Persoonlijk vond ik Sydney een geweldige stad, ik voelde mij er gelijk thuis. De sfeer, de vibes, het weer, de mensen, het was net of ik er hoorde. Dat gevoel dat Sydney mij gaf was exact wat ik nodig had. Het zorgde voor een grote ontspanning en de hectiek van Nederland met dat half volle glas was gelijk weg. Voor mijn gevoel is in Australië het glas namelijk half vol, een totaal andere benadering wat zorgt voor een positieve, ontspannen manier van leven.

Dagelijkse dingen zoals boodschappen doen is in Nederland een hectische aangelegenheid. De rij mag niet te lang zijn, dan moet er een kassa bij. De boodschappen moeten snel op de band en scannen maar. Gelijk de tassen vol gooien en op naar de volgende winkel. Weinig tijd voor een praatje, weinig vrolijke gezichten, niets aan.

In Sydney voelde dat echt anders, de rij was de rij, de wachtenden maakten een praatje met elkaar terwijl de kassière de tijd nam voor de klanten. Geen haast en geen stress om die paar minuten die je langer staat te wachten. Het eten hoeft ook niet tussen half zes en zes uur op tafel te staan.

Was het de smeltkroes van culturen die mij zo aansprak, de diversiteit in de natuur met prachtige kleuren, al die verschillende diersoorten die in het wild (ook in de stad) leven, of het feit dat je binnen een uur uit de stad bent en de ongerepte natuur je aanstaart (de Blue Mountains liggen om de hoek)? De combinatie heeft het voor mij wel gedaan denk ik. Wanneer u de kans krijgt om ooit Australië te bezoeken, laat het niet na zou ik zeggen. Mijn doel is in ieder geval om het land nog een keer te bezoeken, maar dan ietsje langer als het kan.

Een ander land waar ik ongeveer hetzelfde gevoel heb ervaren is Portugal. Wat een ontspannen land. Het eten, de landschappen, de mensen, alles straalt een bepaalde mate van ontspannenheid uit. De pittoreske dorpen, de weidse uitzichten, de vriendelijke en behulpzame bevolking. In korte tijd ben je ook in Portugal in de prachtige natuur.

Mensen maken zich daar niet druk, wat vandaag niet lukt komt morgen wel. Het lijkt of mensen meer van het leven genieten. Zou het met de zon en de temperatuur te maken hebben? Het werkt wel mee denk ik. Wat mij betreft is het daar genieten 2.0 en kom ik nog graag vaker in dat land.

Wanneer ik in die landen ben dan heb ik vakantie en ik besef heel goed dat dit voor mij al een heel ander gevoel geeft. Maar toch neemt dat het lekkere gevoel niet weg wat die landen uitstralen. Soms, heel soms, droom ik dat ik in één van die landen woon en elke dag geniet van al het mooie om me heen.

Ik zou graag nog meer van dat soort landen bezoeken, waar genieten van het leven, van het eten, van de landschappen, van de uitzichten en van het gezelschap het belangrijkste is. Af en toe even ontsnappen aan de hectiek van het leven in Nederland, ontsnappen aan het half lege glas en gewoon genieten van een half vol glas. Maar dat mag natuurlijk ook een vol glas zijn.

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69