Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Erik Smith, ‘Mijn computer is nu wat vroeger mijn hamer was!’

Het leek Sebastian Jünemann wel leuk om als tegenprestatie voor het adverteren op mijn website al zijn personeelsleden aan een interview te onderwerpen. Wat mij betreft een prima idee. We bijten het spits af met tekenaar/werkvoorbereider Erik Smith. Ingewerkt, uitge(z)waaid maar later ook weer teruggehaald door Sebastian zijn voorganger Klaas Oomkens…..

Een kort voorstelrondje

Erik Smith is de naam, met th op het eind inderdaad. Ik ben 47 jaar en getrouwd met Simone. Zij werkt als tandartsassistente voor de Parodontologiepraktijk in Groningen. Ik ben geboren in Bedum maar heb het langst in Kantens gewoond (27 jaar). Na Kantens ben ik eventjes teruggekeerd in Bedum, vervolgens hebben we nieuwbouw gepleegd in Uithuizen maar uiteindelijk ben ik met Simone thuisgekomen in Doodstil. Daar genieten we van onze ruime tuin om het huis. Beiden zijn we wel van het tuinieren. Daarnaast mag ik graag motorrijden en tourrondjes maken op de racefiets.

En ik vind beeldhouwen heerlijk om te doen en ben graag creatief in de weer met steen en hout. Inmiddels heb ik in onze schuur tientallen creaties gemaakt en wie weet leidt dit aan het eind van het jaar tot mijn eerste expositie. Ik heb nog een klein drukkertje nodig om de definitieve stap te maken en zal dan ook een selectie uit mijn werk moeten maken. Veel heb ik mijzelf aangeleerd maar ik heb vroeger ook diverse workshops gevolgd. Ik maak bij Oomkens vier werkdagen van negen uur, van 07.00 tot 17.00 uur, en kan dus mooi lange weekenden aan mijn hobby besteden.’

De eerste keer bij Oomkens  

Na afronding van de MAVO in Middelstum koos Erik voor de MTS in Groningen waar hij voor de richting bouwkunde ging zonder eigenlijk precies te weten hoe of wat te worden. ‘Gelukkig was daar in 1993 Timmerfabriek Oomkens die destijds net op de huidige locatie aan de Pompsterweg was neergestreken. Onze weekendborrel dronken we overigens nog op Toornwerd. Hier kon ik mooi op de zaterdagen en in de schoolvakanties aan het werk. Het was er toen ook al hartstikke druk en ik had maar nauwelijks tijd om mijn MTS-diploma op te halen.’

De dienstplicht was net afgeschaft dus Smith kon zijn carrière mooi voortzetten aan de Pompsterweg. Als manusje van alles was hij overal inzetbaar maar vaak timmerde hij er lustig op los in het prefab-gebeuren. Dat veranderde in 2000. Erik hierover: ‘Ik wilde eigenlijk wel wat meer richting kantoor om zodoende ook wat meer uit mijn behaalde MTS-diploma te halen. Maar Klaas was kort en bondig: ‘Wie hebb’n mensen zat zitt’n op kantoor!’ Voor mij de reden om het bedrijf eerst vaarwel te zeggen.’

Een uitstapje naar Eemshout

Hij streek neer in de Eemshaven waar zich het houtskeletbouwbedrijf Eemshout bevindt. Hij kwam eerst in de buitendienst terecht en dat beviel prima. Lekker bouwen in heel Nederland maar niet snel daarna kwam hij toch op kantoor terecht. Daar werd hij werkvoorbereider en tekenaar. Intern zoog hij van zijn collega’s de kennis op hoe met de software te werken en zo leerde hij bijvoorbeeld ook om onder andere met AutoCad om te gaan.

‘Het was voor mij een heel leerzame tijd en ik denk dat het voor iedereen goed is om ook eens in de keuken bij een ander bedrijf te kijken. Maar na zeven jaar begon het toch weer te kriebelen, ik was toe aan een andere omgeving. Dus Klaas gebeld om te vragen of hij mij een goede referentie wilde geven bij een eventueel sollicitatiegesprek. Hij reageerde wederom kort en bondig: ‘Doe hufst nait te solliciteren, doe kinst hier wel op kantoor komm’n!’

Terug naar de Pompsterweg!

En zo keerde Smith in 2007 terug naar de Pompsterweg. En daar maakte hij de enorme groei door die het bedrijf, zeker in de laatste vijf jaar, meemaakte met veel nieuwe collega’s tot gevolg. Samen met Stephen Schoo houdt Erik zich nu als werkvoorbereider en tekenaar voornamelijk bezig met de houtskeletwerkzaamheden. Talloze ‘zaaglijsten’ worden naar beneden gestuurd waar computergestuurde machines hun werk doen. ‘Je moet dus de hele dag scherp zijn want een foutje is snel gemaakt. Maar gelukkig is er zowel een interne als een externe controle.’

‘Nog steeds vind ik het eerste uitdenktraject het mooiste om te doen, daar kan ik mijn creativiteit in kwijt. Af en toe mis ik het timmerwerk best nog wel eens en dan loop ik een rondje door de fabriek of werp een blik naar buiten waar bijvoorbeeld tal van kozijnen en prefab elementen staan. Kijk, overal is wel eens wat maar het bevalt over het algemeen prima bij Oomkens hoor ondanks dat ik er een halve ICT-er bij ben geworden, haha.

Sebastian heeft weer een andere kijk op het werk dan Klaas en dat vind ik leuk om te volgen. Daarbij is het machinepark enorm uitgebreid. Het is hier al jarenlang hartstikke druk maar gelukkig kan ik goed relativeren. In de basis ben ik en blijf ik een praktijkman natuurlijk!’

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69