Bij de Molen
Kloaverstee
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

TromgeROFFEL voor Voedselbank het Hogeland, deel XVI

Hoe zit het met het aantal cliënten dat gebruik maakt van de Voedselbank Wiebe?

Door de ‘energiecrisis’ en de gierende inflatiecijfers gaan veel mensen steeds meer betalen voor hun gas- en elektriciteitverbruik en stijgen de kosten van de wekelijkse boodschappen. Met als logisch gevolg helaas een groei van het klantenbestand van onze voedselbank.

Daarnaast zijn de voedseldonaties van de supermarkten behoorlijk afgenomen. We geven momenteel dus meer voedsel uit dan dat er binnenkomt. Voedselbank het Hogeland zet uiteraard alles op alles om deze voedselkrapte het hoofd te bieden.

Gelukkig is daar de jeugd die hieraan meehelpt?

Daarin prijzen we ons gelukkig. Zo heeft de RK Walfridusschool in Bedum ter afsluiting van de vastentijd een inzameling georganiseerd waarbij de opbrengst voor ons bestemd was. Leerlingen verkochten allerlei zelfgemaakte spullen aan ouders / opa’s en oma’s en overige familieleden, er werden lege flessen ingezameld enz.. enz.. Met deze fraaie actie werd maar liefst € 1.300,00 voor de voedselbank binnengehaald.

Ook in Winsum was men actief. Want daar hebben jongeren van de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt onlangs bij een huis-aan-huisactie maar liefst zo’n € 3.000,- aan voedselproducten bijeenvergaard. Een schitterend resultaat.

En tot slot gaf De  Groene School (Terra Winsum) onlangs te kennen met een van haar klassen een ochtend lang bij een Winsumer supermarkt te willen staan om daar het winkelende publiek te vragen een paar producten af te staan aan de voedselbank. Ook een geweldig initiatief natuurlijk.

Ook de winkeliers en de boeren laten zich niet onbetuigd?

Daar zijn inderdaad ook wel enige voorbeelden van te noemen. Zo werd de Jumbo in Uithuizen onlangs verbouwd.  Bedrijfsleider Hansema belde de voedselbank op en vroeg of wij wellicht alle koel- en diepvriesproducten wilden hebben. Daar zeggen we geen nee tegen natuurlijk. Na een uurtje inpakken hadden we in totaal 80 kratten aan voedselproducten in de vrachtauto staan met een geschatte verkoopwaarde van maar liefst €5000,- aan voedselproducten. Grote klasse natuurlijk.

En iedere twee weken levert KOOP Usquert, een producent van wortels, een slordige 150 kilo Waddenpeen aan de voedselbank. Van deze traditie is onlangs door het bedrijf afgeweken en zo kregen wij ineens 600 kg.. Vier keer zoveel inderdaad. Boer Hegge in Molenrij doneerde vervolgens een container met (nieuwe) aardappelen, met de toezegging dat hij deze pas uitlevert wanneer de voedselbank de container afroept. Lang leve de winkeliers en de agrariërs, zal ik maar zeggen!

Met de DE-koffiezegels gaan jullie uiteraard ook dit jaar voor een record?!

Het gaat inderdaad nog steeds voortvarend met het sparen van de DE-zegels. Omdat wij voor iedere 600 ingeleverde punten een pak koffie krijgen, blijven we uiteraard gewoon doorsparen. Vorig jaar stopte de teller eind december bij 1.1 miljoen punten. Op dit moment zitten we alweer op 370.000 punten en dat dus na vijf maanden terwijl de stevigste koffiedrinkmaanden nog moeten komen.

Ik durf dus voorzichtjes te hopen op een nieuw DE-record van boven de 1.1 miljoen punten. Een aanzienlijk deel van de mensen op het Hogeland drinkt momenteel koffie voor het goede doel.

Heb je nog een slotakkoord?

Het is momenteel hard werken voor ons om iedereen te kunnen bedienen. Maar door initiatieven zoals hierboven beschreven is de daarvoor benodigde energie ruimschoots aanwezig. Samen slaan we ons er vast wel weer doorheen. Alle gulle gevers en vrijwilligers hartelijk dank! En voor de komende maanden alvast veel zomerplezier toegewenst dichtbij of wat verder weg. Ik meld mij rond september wel weer voor een update.

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69