Bij de Molen
Kloaverstee
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Op naar Duitsland

Het zal de dag na Koningsdag vroeg pissen en publiceren worden. Want om half negen word ik in de Middelstumer voetbalkantine verwacht en mag dan vier dagen mee met de Leipzig-Middelstum Fietsers voor de Vrijheid. Niet voor te stellen eigenlijk dat er bijna tachtig jaar geleden alweer zomaar mensen van straat werden geplukt als vergelding voor een aanslag. Om vervolgens een jaar lang onder barre omstandigheden in een werkkamp te bivakkeren. Om daarna na de bevrijding ook nog eens gedesoriënteerd op oude vehikels terug te keren naar familie en vaderland die vast vol verbazing op hun terugkeer gereageerd hebben. Ongelooflijk inderdaad.

Ik ga er vanuit dat ik voor prettiger dagen sta. En dat de Oranjebitter en de verjaardagborrels ter ere van Koning Willem Alexander bij Zalencentrum Vita Nova goed verteerd zijn. Man, dat was ook al weer drie jaar geleden zeg dat we hier in slagorde opgesteld stonden om naar de verrichtingen van de DJ’s Eling en Sieme te luisteren. En ook The Music Boys bleken het live optreden voor een enthousiast publiek nog niet verleerd te zijn.

Maar ondanks al die feestelijkheden zal er de komende dagen ongetwijfeld teruggeblikt worden op barre tijden. En dat in het tijdsbeeld en –geest dat er zo’n tweeduizend kilometer verderop een bikkelharde oorlog uitgevochten wordt. Alsof we niets geleerd hebben van het verleden. Maar machtswellustelingen zijn van alle tijden en raken nooit verzadigd. Gelukkig mogen we op 5 mei onze vrijheid in Nederland vieren. Dat is iets om naar uit te kijken samen met de dan teruggekeerde fietsers.

Dat vieren deden we ook het afgelopen weekend. 25 jaar notaris Huitsing in Middelstum bijvoorbeeld. Zanger Erwin de Vries en band maakten hier, met ‘Doord’ in de kim op de achtergrond, een mooie show van. Dat pakken ze ons in elk geval niet meer af. Vervolgens spoedde ik mij door naar het klaverjassen in de voetbalkantine. Het bier smaakte van geen kant meer maar gelukkig waren daar nog enige blikjes. Toch was dit verre van toereikend om te overtuigen. De op één na laatste positie op de ranglijst was uiteindelijk goed voor een gezonde komkommer maar verder was het meer kwel.

Dat gold trouwens ook voor het voetballen vorige week want twee ruime nederlagen in Uithuizen en Uithuizermeeden deden het voetbalhart in de spelonken van ons amateurvoetbal geen sprongetje maken. Gelukkig scheen de zon wel uitbundig maar ergens dreigt het seizoen van Middelstum 4 als een nachtkaars uit te gaan. Maar dit terzijde.

Dankzij Koningsdag geen OCC ’t Hogeland deze aprilmaand maar in de afgelopen weken mocht ik voor diverse koffieclubs toch mooie plekjes aandoen. De Energiek in Wehe-den Hoorn is de plek waar de nieuwe uitbaters vanuit Den Haag deze kant opgekomen zijn om zelf intens te genieten van ons Groninger landschap maar ook om ons Hogeland toch net even weer wat mooier te maken dan dat ie al was. Want snode verbouw- en opknapplannen staan voor het eind van dit jaar op het program en tot die tijd zit het complex vol met allerlei gasten van soms heinde en ver.

En omdat de OCC van het Westerkwartier / Noorderveld in de omgeving van het prachtige Niehove plaatsvond, trok ik ook die koffieschoenen na dik twee jaar afwezigheid maar weer eens aan. Bij fruitteler Oudenbosch kregen we een mooi kijkje in de verschillende boomgaarden en deden we daarna de sapverwerking en de winkel aan. Nieuwe contacten werden aangeboord, schrijverservaringen uitgewisseld en vervolgens was het binnen de kortste keren de hoogste tijd om weer naar Middelstum te knallen. Maar toch mooi om ook dergelijke ondernemersverhalen van dichtbij mee te mogen maken.

Inmiddels gaat deze dinsdagmorgen bijna over in de middag. Tijd om aan dit verhaaltje een einde te breien. Want ik heb voor de komende week nog geen pensionado- en BmB-gast weten te vinden. En ter voorkoming van een wel hele drukke maandag hoop ik die toch nog voor donderdag te strikken. Opdat ik fris en fruitig bij Anne in zijn bus mag stappen voor enige dagen Duitsland. Een vrije keus gemaakt onder vrije omstandigheden en zonder dwang of vrees. Op naar een behouden afvaart en terugkomst. En daar mag ik mij dan maandagmorgen weer over buigen, om al die indrukken aan het papier toe te vertrouwen. Die vrijheid lonkt en mag dit jaar weer uitbundig gevierd worden….

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69