Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

DJ Peter Zuidhof knalt nog één keer op Koningsdag Loppersum!

Foto: Heino Buikema

Voor mijn gevoel zijn Peter Zuidhof en het Oranje Comité Loppersum al jarenlang met elkaar verbonden. En ergens is dat ook wel zo, echter niet zo lang als mijn herinnering aangeeft. ‘De eerste keer dat ik op het Marktplein op de trailer mocht draaien was in 2015. Toen was jij nog maar 43 en ik 35, haha. Ik weet het nog heel goed want in dat jaar beleefde de altijd zeer druk bezochte Lopster Vrijmarkt de 25e editie. Ik had de verhalen al vaak gehoord, dat zo’n dag 25 tot 30.000 bezoekers trekt, en kon mij er maar weinig bij voorstellen. Maar na een hele dag draaien en de mensenstroom die maar voor mij langs bleef trekken, weet ik inmiddels wel beter. Van die imposante aantallen was geen woord gelogen!’

Het was toenmalig voorzitter van het Oranje Comité Sander Eisinga die hem destijds naar de Vrijmarkt haalde. Samen met de topcoverband Jetset werden de uurtjes tussen 12.00 en 21.00 uur opgevuld. ‘En in die uurtjes zag ik het marktpubliek langzaam maar zeker veranderen in danspubliek. Het werd dus per uur gezelliger op het Marktplein en de verzoeknummers stroomden binnen.’

Bijzondere herinneringen

Sinds 2015 mocht Peter vijf keer op rij met veel plezier het publiek vermaken. In 2020 zou er weer een bijzondere editie plaatsvinden waarvoor zelfs 2 Brothers on the 4th Floor was aangetrokken samen met Wat Aans en de bandsensatie die ook in 2019 op de trailer stond: MmoozZ. Een dag om naar uit te kijken dus maar toen was daar een maand eerder corona en veranderde de wereld. En ook Peter zijn persoonlijke leven maar daarover later meer. Want gevraagd naar de hoogtepunten en de bijbehorende anekdotes graaft Peter eens lekker in zijn collectieve geheugen.

‘Alvorens in te pluggen op het geluidssysteem op de trailer mag ik altijd eerst omkleden in de mooiste en grootste kleedkamer van Nederland, de Petrus & Pauluskerk. Dat is al uniek natuurlijk en een goed begin van de werkdraaidag. Daarbij heeft de organisatie de gave om altijd topbands naar Loppersum te halen. Die hoeven nog niet eens superbekend te zijn maar leveren altijd kwaliteit. Daar kon ik mooi van genieten tijdens mijn pauzes. Het energieke optreden van Melrose bijvoorbeeld ben ik nooit vergeten. Maar dat is dan ook een zeer gerenommeerde band en zo’n optreden  blijft altijd hangen. Dat geldt ook voor de ontdekking van MmoozZ in 2019.’

‘De verlotingen die gedurende de dag plaatsvonden waren legendarisch en duurden vaak te lang. Dat was Eisinga wel toevertrouwd, haha. En de 2019-editie staat mij nog helder op het netvlies. In dat jaar vierde koning Willem-Alexander met zijn gezin Koningsdag in Groningen. Ondanks die zware concurrentie was het ook in Loppersum smoordruk. Misschien wel mede ingegeven door de grote beeldschermen zodat het marktpubliek kon meegenieten van de koninklijke activiteiten in Groningen. De organisatie weet dus altijd prima op veranderende en bijzondere omstandigheden in te spelen.’

DJ-pensioen

Twee jaar corona veranderde de wereld en daarbij het leven van Zuidhof. Dat blijkt ook tijdens het interview want zoon Julian, vorig jaar geboren, laat zich gelden. En dus word ik even in de wachtstand gezet. Maar na een indrukwekkende grote boodschap, ‘Julian heeft de Indische Oceaan stevig vervuild’ en een schone luier keert kersvers vader Peter opgewekt terug aan de lijn. ‘Je merkt het al, dit lief klein mooi mannetje heeft mijn leven verrijkt en maakt de combinatie met het tot in de kleine uurtjes draaien lastiger. En dus heb ik eind vorig jaar de knoop doorgehakt, ik ga na dit jaar met DJ-pensioen. Want wanneer je als feestDJ op een fraaie feestposter staat dan wil je kwaliteit leveren. Dezelfde kwaliteit als de mensen altijd van je gewend zijn.’

Foto: Jurgen Moorlach Absolutfotografie

Twee jaar coronarust hebben Peter doen nadenken. ‘Om in coronatijd te kunnen overleven moest ik alternatieve werkzaamheden zoeken. En die heb ik gevonden! De muzieklaptop is nauwelijks aan geweest en nu mis ik de routine. Dat komt alleen terug wanneer je er weer vol voor gaat en minimaal drie keer per week achter de knoppen staat. Ik heb nu veel opdrachten die overdag en door de week uitgevoerd moeten worden. Dat combineert beter met een gezin en is ook makkelijker vol te houden! Corona heeft mij geleerd dat er meer is dan werk. Ik was altijd weg wanneer anderen vrij waren en heb daardoor veel moeten missen.’

Toch wilde de organisatie van de Vrijmarkt hem er voor de 2022-editie graag bij hebben en dat is ook geen enkel probleem want al zijn gemaakte DJ-afspraken komt hij met veel plezier na. Het wordt een soort van afscheidstournee dus. ‘Maar ik hoop op enige coulance van het feestpubliek wanneer er toch een foutje in de draaiset ontstaat. En je kent de verhalen hé, van pensionado’s. Die hebben het vaak nog drukker dan toen ze gewoon aan het werk waren.’

Vervelen hoeft Peter zich dan ook absoluut niet. Want met zijn onderneming Disco-n-action zijn de bakens verzet. ‘Via de livestreams verzorgden we menig uitvaart, congres, vergadering, musical, diploma-uitreiking en diverse informatieavonden. Maar ook zorgden we voor verbinding bij zorginstellingen en werkten we mee aan online open dagen voor scholen. Dat doen we nu allemaal weer fysiek of hybride. Met Disco-n-action regel ik alles op het gebied van audio, licht en video. Van congres, bruiloft en dorpsfeest tot een zakelijk event.’

Maar allereerst verheugt Peter zich op 27 april 2022. ‘Nog één keer knallen op het Lopster Marktplein, daar ga ik voor. En met net zoveel plezier kijk ik vooruit naar de 2023-editie. Die vindt dan zonder mij plaats maar ik weet zeker dat het Oranje Comité Loppersum wel zo creatief is dat ze mij door het inschakelen van nieuw DJ-talent met gemak zullen doen laten vergeten. En daar is helemaal niets mis mee……’

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69