Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Jack Suiveer, vv Stedum, een geweldig seizoen 1990/1991, uit de serie Heimwee naar de Vierde Klasse C, deel 9

In 1986 speelde ik voor het eerst in de zaterdag 4e klasse C met vv Noordwolde. Een prachtige competitie met schitterende derby’s en heel veel publiek. De veelal Noord-Groninger ploegen beschikten stuk voor stuk over prima selecties en enkele prachtige spelers. Het niveau was ook best redelijk als je beseft dat de 1e klasse destijds het hoogste amateurniveau was op de zaterdag (een zaterdag-Hoofdklasse bestond toen nog niet).

Toen eind november 1989 een deel van de selectie van vv Noordwolde uit elkaar viel, zat ik ineens zonder club en ook zonder de 4e klasse C. Na enkele weken besloot ik contact op te nemen met vv Stedum. Ik wilde daar graag spelen. Een prachtige dorpsclub met een mooie hoofdtribune en een gezellig veld.

Ik kende trainer Jos Jansen op den Haar van het Regioteam onder 21 en tevens kende ik de spelers Menko Swieringa, Wim van Zanten en Jan de Jonge van het McDonalds Regioteam. Na enkele dagen werd ik gebeld door Jos dat ik welkom was. Gelukkig mocht ik direct aanschuiven van de KNVB in februari 1990 en kon zodoende de 2e helft van het seizoen 1989/1990 meespelen.

Stedum stond op een degradatieplek en de derby’s tegen De Fivel (thuis) en Middelstum (uit) stonden op het programma. Direct merkte ik hoe deze wedstrijden leefden bij het publiek. Die moesten gewonnen worden. Gelukkig gebeurde dat ook. Zowel De Fivel (1-0) als Middelstum (0-2) werden verslagen. Het was de start van een prima 2e seizoenhelft met handhaving en de opmaak naar een prachtig seizoen 1990/1991.

Met vv Stedum beschikten we in de zomer van 1990 over een prachtige selectie. Keeper Jan Ekens was betrouwbaar en als hij er niet was stond Martin Schipper klaar om hem te vervangen. In de verdediging speelde ik samen met de slimme en harde Pieter-Berend Slager, Freek Bloema en Frans de Jonge (ging geen duel uit de weg en was keihard).

Ook middenvelder Koos Knoop speelde regelmatig achterin en was voetballend van grote waarde. Hetzelfde gold voor Joan Sibma, die zowel achterin als op het middenveld zijn wedstrijden speelde. Centraal op het middenveld was alles perfect in balans. Aanvoerder Menko Swieringa zette wekelijks de lijnen uit en werd in de rug gedekt door Piet Smit. Een ontzettend belangrijke speler die zelden iets fout deed en altijd wist waar de 2e bal kwam.

Jan de Jonge zorgde aan de rechterkant voor loopvermogen en werd vaak door Menko in stelling gebracht. René Bloema was ook op meerdere posities inzetbaar en heeft regelmatig in de basis gestaan. Voorin zorgden Wim van Zanten, André Swieringa en Onne Danhof voor gevaar en de treffers. Spitsen die elkaar perfect aanvulden en over verschillende kwaliteiten beschikten. Daarnaast hadden we een prima staf met Jos als trainer, Luit Timmer als leider en Sibolt Hovenga als grensrechter.

Het seizoen begon direct met een daverende verrassing. In de eerste ronde van de beker schakelden wij namelijk topamateurclub vv Appingedam uit door thuis in Stedum met 1-0 te winnen (destijds waren er geen poules in de beker, maar werd er elke ronde geloot en lag je er na een nederlaag direct uit). René Bloema maakte de 1-0. In de laatste minuut kreeg Appingedam nog een strafschop nadat Pieter-Berend Slager een bal met de hand uit de kruising tikte. Keeper Martin Schipper stopte echter de strafschop van Gerard Zeeman en daarmee was de sensatie compleet.

In de competitie begonnen we met een nederlaag bij Middelstum. Dat leidde echter niet tot paniek. Na zeges tegen FC LEO (2-1), De Heracliden (2-5), Noordwolde (2-3), Poolster (3-1), Omlandia (3-5) en OKVC (7-0) en gelijke spelen tegen De Fivel, CVVB, CVSB, VIBOA en Middelstum waren we 11 wedstrijden op rij ongeslagen en stonden zelfs bovenaan. Ongekend maar niet onverdiend. Het vertrouwen steeg met de week en er werd gewoon goed gevoetbald. De selectie van 13 spelers werd optimaal benut en iedereen had daarin een belangrijke rol.

Na een dipje met nederlagen tegen de latere kampioen FC LEO (2-0) en thuis tegen degradant De Heracliden (2-3) werden er weer punten gepakt met zeges tegen De Fivel, Poolster en CVSB en een gelijkspel tegen Omlandia. Tussendoor werd er alleen kansloos verloren van CVVB (1-4).

Omdat FC LEO op de titel afstevende, was het interessant om derde te worden. Daarmee zou je de eerste periodetitel van FC LEO namelijk overnemen. Onze concurrenten voor deze plek waren vv Noordwolde en Omlandia. Op de 20e speeldag stond de wedstrijd tegen Noordwolde op het programma. Niet verliezen was het belangrijkste. Dat gebeurde ook niet. Met 2-2 hielden wij plek 3 in handen.

Op de één na laatste speeldag was een zege bij OKVC voldoende om definitief 3e te worden. Het was echter een slechte dag van ons en we verloren met 3-2. Nu kwam het op de laatste speeldag aan. Wij speelden thuis tegen VIBOA en Noordwolde moest naar De Fivel. We hadden 1 punt voorsprong op Noordwolde. Voordeel voor ons was dat De Fivel bij winst de 3e periodetitel kon winnen. In Stedum werden we tijdens de wedstrijd op de hoogte gehouden van de tussenstand in Zeerijp.

Wij speelden een prima wedstrijd tegen VIBOA. Bij de stand 1-1 hoorden wij dat De Fivel met 2-1 voorstond tegen Noordwolde. De 1-1 was voor ons dus genoeg want daarmee hielden we naast Noordwolde ook Omlandia op afstand. Uiteindelijk trokken we de 1-1 over de streep en hadden ons geplaatst voor de nacompetitie. Een terechte beloning voor een geweldig seizoen. Met slechts 5 nederlagen, het meeste aantal treffers en een keurige 3e plaats hadden we onszelf beloond. Dat werd na afloop in de kantine en kroeg groots gevierd tot in de late uurtjes.

De nacompetitie gingen we ontspannen in. Alles wat we nu nog zouden pakken was meegenomen. Ons doel was om de laatste wedstrijd thuis tegen CVVB nog ergens voor te spelen. Doordat we de eerste wedstrijd bij De Fivel 2-2 speelden, lukte dat.

De winnaar van de drukbezochte beslissende wedstrijd vv Stedum – CVVB mocht in Norg om promotie spelen tegen Veenhuizen. Het werd een spannende wedstrijd met 3 rode kaarten. Helaas trok CVVB de wedstrijd naar zich toe met 0-1 en werd winnaar van de nacompetitie van de 4e klasse C.

Stedum kon terugkijken op een prachtig seizoen. Een mooie selectie met veel kwaliteit zorgde voor een historisch seizoen en was dichtbij promotie naar de 3e klasse. Ik had het niet willen missen.

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69