Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Een kijkje achter de schermen van Sunsation…..

De tijdsgeest van de 2022 Sunsation-editie

Het is de week voor kerst wanneer onze MP een totale lockdown aankondigt. Muziekfestival Sunsation lijkt verder weg dan ooit. Maar de Omicron-variant blijkt voorlopig het beste medicijn te zijn in de uitweg naar de coronapandemie en halverwege februari zijn daar de versoepelingen. Drukke tijden dienen zich aan voor het Sunsationbestuur en het thuisfront berust zich in het feit dat de bestuursleden elkaar vaker zien dan hun partners. Wat wil je ook met zes weken voorbereidingstijd.

Daarbij is Sunsation 2022, na een afwezigheid van drie jaar, ook nog eens het eerste grote festival in Noord-Groningen en het eerste grote evenement in de kersverse gemeente Eemsdelta. Men weet als organisatie dus dat in de eerste twee aprilweekenden vele ogen gericht zijn op wat zich allemaal wel niet in het gehucht Oosterburen, even buiten Middelstum, afspeelt…. 

Middelstum, 09 april, 18.55 uur.

Het is nog rustig in de straten van Middelstum als ik na een middagje voetballen en een rustig kantinebezoek mij rond de klok van zeven uur naar het Sunsationfestivalterrein nabij het prachtige Ewsum begeef. Niets wijst nog op de tsunami aan festivalgangers, groter dan het inwoneraantal van ons pittoresk dorpje, dat straks los gaat barsten. Ik word vriendelijk begroet door de verkeersregelaars en loop het terrein op om mij eerst bij Henk te melden. Henk en zijn (kassa)hokje zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, al jarenlang. Als altijd wensen we elkaar een fantastische feestavond toe.

Dankzij de Sunsationsweater kom ik zonder problemen langs de kaartcontroleurs maar een polsbandje moet wel gescoord worden natuurlijk. Grote, stoere beveiligers stappen, na een inspectieronde, met een glimlach opzij. Na deze eerste hordes, en de eerste tien vrijwilligers, gepasseerd te hebben, opent zich voor mij het indrukwekkend festivalterrein. Ik zie dat de eerste VV-Middelstum muntenverkopers zich gemeld hebben, zij worden door de Sunsationvoorzitter verder op weg geholpen. Deze avond zijn er genoeg muntenverkopers, zowel buiten als binnen.

Het geeft mij de kans om alvast een rondje langs de velden te maken. Eerst maar eens langs de toiletten waar de aanwezigheid van Bushido-Guus net zo vanzelfsprekend is als dat er het straks weer heerlijk chaotisch wordt. Aan hem de eer om samen met nog vier judovrijwilligers de boel enigszins schoon en ordentelijk te houden. En als een toilet te lang gesloten blijft, dan is het de hoogste tijd om poolshoogte te nemen of het allemaal wel goed gaat daarbinnen.

Snel door naar de garderobe. Opgebouwd, afgebroken en tussendoor beheerd door de muzikanten van muziekvereniging Concordia. Een tiental vrijwilligers zullen zich vanavond over duizenden jassen ontfermen. Een gouden polsbandje opent vervolgens alle poorten naar misschien wel het Mekka van het gebeuren. Het stagemanagementteam bestaande uit Ineke, Paulien, Heino en Eling (namens E-ventive) trakteert mij op prachtige verhalen over wat zich zoal allemaal achter de schermen afspeelt. Maar what happens achter de schermen van Sunsation, blijft achter de schermen verborgen.

Ik snap nu nog beter waarom zoveel artiesten vol lof spreken over Sunsation en hier graag komen. In een centrale unit staat per artiest een bak vol met lekkernijen klaar die ze in hun eigen unit kunnen verorberen. Niets staat een te leveren topprestatie in de weg. Snel probeer ik E-ventive Eling nog even een quote-tje te ontlokken maar zijn oortje lijkt overuren te draaien. Voorlopig loopt alles op rolletjes. Maar in deze coronatijd vol besmettingen is niets meer zeker. Dat bleek wel uit eerdere afzeggingen van hoofdacts als Frans Bauer en 2 Unlimited. In allerijl werden op de beide festivaldagen nog nieuwe topartiesten ingevlogen.

Ik zie Jacob, Tjaart en Kees gelukkig rustig rondlopen. Van de elektrische voorzieningen heb ik de ballen verstand maar als ik twee bakbeesten van aggregaten ontwaar, moet ik niet denken aan de gevolgen wanneer deze uitvallen. Want in beide feesttenten is een indrukwekkend schouwspel aan licht- en geluid te ontwaren die zijn weerga niet kent. Maar dat vreet natuurlijk wel de nodige energie.

Afijn, snel door naar ploeggenoot Mense die deze dag bijna het klokje rond werkt als verkeersvrijwilliger achter de feesttent. De komst van een nieuwe artiest wordt door Janko doorgegeven en ik kan een glimlach niet verhullen wanneer ik collega-VV Middelstum-bestuurslid Boskamp ontwaar die zich vervolgens snel naar de muntenwagen spoedt. Niet veel later is het wel bingo wanneer Emma Heesters zich aandient. Een parkeerplek wordt aangewezen en het backstageteam zorgt voor de verdere ‘afwikkeling’. Waarna ik naast het podium kan genieten van Emma’s energiek optreden.

Maar niet voordat ik snel nog even bijgepraat heb met Klaas van Everts Partycatering. Omdat Flemming al om 18.30 uur geprogrammeerd staat, is de tent al om 17.30 uur open en zijn er al vroeg veel vrijwilligers op de been. Een lekker stamppotbuffet is hun deel en Klaas is blij dat hij zich na twee jaar corona-ellende weer op zijn corebusiness kan storten. Dat geldt natuurlijk sowieso voor alle artiesten en hun crew die zich vol overgave en enthousiasme kunnen uitleven in datgene waar ze goed in zijn: het uitgaanspubliek vermaken.

(Vrijdag volgt deel II.)

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69