Bij de Molen
Kloaverstee
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

De rat….

Het is zaterdagnacht rond tweeën wanneer ik naar het hoofdpodium van Roy’s Donderende Mainstage word gezogen. Want daar heeft het straatschoffie van weleer, Danny de Munk, net het hoofdpodium beklommen. Dat had ie vroeg in die ochtend vast niet gedacht, dat hij de nachtelijke uurtjes in Middelstum door zou brengen. En misschien heeft hij zondagmorgen bij thuiskomst nog wel even gegoogled, naar waar hij in de afgelopen uurtjes in vredesnaam wel niet geweest was. Nou ja, in het enthousiaste Noord-Groningen dus.

De reden van zijn komst was het feit dat Frans Bauer op het laatste moment door ziekte verstek had moeten laten gaan op Sunsation. Vervelend voor hem. En voor zijn fans waarvan sommige misschien wel speciaal voor hem een kaartje gekocht hadden. Maar ook vervelend voor de organisatie die in één keer hun hoofdact zag verdwijnen. Razendsnel werd echter doorgeschakeld naar plan B met als gevolg dat het feestpubliek drie toppers voor de prijs van één voorgeschoteld kreeg. En dat werd goed verteerd.

De programmaomzetting was de reden dat ik in de wandelgroepsapp aangaf graag een kwartiertje eerder naar de feesttent te willen vertrekken. Want zodoende kon ik nog mooi een staartje Burdy meepikken. Altijd leuk om deze rasentertainer op het hoofdpodium te zien genieten en daarbij de aanzwellende publieksstroom langzaam maar heel zeker in een feeststemming hypnotiseerde. Dat is hem wel toevertrouwd.

Het werd deze avond ook een prettig weerzien met DJ Roy Keuter. Vorig jaar rond deze tijd mocht ik deze presenterende podiumbeest interviewen en keken we terug op een bewogen eerste coronajaar. Waarbij hij in maart 2020 maar zo zijn hele bomvolle agenda leeg gevaagd zag worden. Dat was de eerste maand misschien nog wel prettig, met heel veel bijslapen tot gevolg, maar daarna drong de ernst van de situatie ten volle tot hem door. Want hoe nu verder? Hij besloot voor een carrièreswitch te gaan en is nu werkzaam in de zorg.

Maar in goed overleg met zijn werkgever kunnen de weekenden ingepland worden voor mooie feestjes en dus stond zaterdag 02 april al maandenlang geblokt voor een heerlijk avondje Middelstum. Het werd een prachtige avond en een wederzijds prettig weerzien. Hetzelfde gold in de feesttent een stukje verderop waar FeestDJ Maarten als vanouds alle feestregisters opentrok met zijn energieke show vol kolderieke gekkigheid. En dus vlogen de feestuurtjes voorbij…

En toen kwam dus Danny de Munk die een heerlijk opgewarmd publiek voor zijn podium zag staan. Dat was ook voor hem al weer twee jaar geleden, zo gaf hij aan. En waar menigeen zijn mobieltje pakte om hem met zijn tophit van weleer te filmen, vereeuwigde ook hij deze beelden op zijn eigen Phone. Onwillekeurig werd ik een kleine veertig jaar terug in de tijd gezogen en ik zag mijzelf terug in klas zes van de lagere school. Danny speelde destijds in de legendarische Nederlandse filmklassieker Ciske de Rat en dat bleef in Middelstum niet onopgemerkt.

Ook bij mij in de klas hoorde ik de meisjes onderling smoezen over dit Amsterdams leefgozertje die zich als een tieneridool ontpopte. En dat terwijl hij toch maar twee jaar ouder was dan ons in die tijd. Je begrijpt dat ik destijds best wel een beetje jaloers was op deze jongeman die bijvoorbeeld met zijn gevatte antwoorden Sonja Barend om zijn vingers wond. De film moet ook op televisie uitgezonden zijn want het staat mij bij dat ik hem gezien heb en de nodige indruk op mij maakte. Maar ik was zestien jaar toen ik voor het eerst de bioscoop bezocht om de film Twins, met Danny de Vito inderdaad, te zien.

Inmiddels zijn we dus bijna veertig jaar verder. Danny genoot op het podium en ik genoot van de nostalgie die binnenkwam. ‘Krijg toch allemaal de kolere, val voor mij part allemaal dood. Ik heb geen zin om braaf te leren, ik eindig toch wel in de goot.’ Dat laatste viel best wel mee want ik vermoed dat Danny er tegenwoordig warmpjes bijzit. Maar dat maakte zijn enthousiasme in Middelstum er niet minder om. Direct na zijn slotakkoorden gingen de lichten in de feesttent aan en maakte het uitbundige feestpubliek aanstalten om zich richting de uitgang te bewegen.

Deel I van Sunsation zit er dus al weer op. Dit weekend wacht ons een terugkeer naar de ’90 en ’00 en het Dance Event. Die laatste avond wil ik maar wat graag gebruiken voor een blik achter de schermen om al die keihard werkende vrijwilligers in het zonnetje te zetten. Want wat is er in de afgelopen maanden keihard gewerkt om dit te realiseren. Maar het is gelukt, het festivalseizoen werd succesvol geopend in Middelstum en dat hebben we geweten….

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69