Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Streekproductenmarkt Ewsum

Wanneer je menig noord-Groninger vraagt naar zijn of haar mooiste plekjes in het Hogelandgebied dan duikt steevast de naam Ewsum op. Gelegen in de streek Oosterburen net buiten Middelstum. Daar waar vroeger een heuse borg stond. En van die borg zijn de geschutskoepel (Donjon) en een van de schathuizen intact gebleven. De statige oprijlaan vol met mooie bomen en de ruime parkeergelegenheid doen de rest. Alhoewel, wat te denken van de prachtige tuinen waar het Werkpro-team onder leiding van Kees Groenendijk zoveel zorg en aandacht aan besteedt? En waar eind 2021 ook nog eens een prachtige, monumentale kas is gerealiseerd.

En daar, op deze prachtige en unieke plek, vindt zes keer per jaar de streekproductenmarkt plaats waar mensen van heinde en ver op afkomen. Aangestoken door buurman en bestuurslid Wim Blanken zijn overbuurman en ik enige jaren geleden in de zomer ook eens neergestreken op het mooie terras bij het schathuis. Onder het genot van fraaie muzikale klanken en een Lindeboompje kwamen we ogen te kort om de keur aan marktzoekers te bewonderen die langs struinden om goede marktzaken te doen.

Wat wil je ook want de markt kent een grote variatie aan standhouders. Middelstum is bijvoorbeeld vertegenwoordigd door de heerlijke huidverzorgingsproducten van Koozaa. Maar ook Bakker Henk Post verkoopt er zijn lekkernijen en Sari Gerrijts haar sieraden. En ook voor een grote variatie aan andere Groninger streekproducten zoals biologische boeren- en geitenkaas, frozen yoghurt, snoep, waddenvarkensvlees, medicinale kruidenproducten, bloemen, planten en  biologische groenten enz. enz. kun je er prima terecht.

Check voor het uitgebreide standhouderoverzicht gerust eens de fraaie website www.streekproductenmarktewsum.nl. Tijdens de markt kunt u bij de stand en het terras van de theeschenkerij zelfgemaakte heerlijkheden nuttigen bij een kopje koffie of thee. Er is altijd muziek en vaak ook speciale activiteiten zowel voor volwassenen als kinderen. Denk hierbij aan vliegeren, grote bellen blazen, sap persen en demonstraties van oude landbouwvoertuigen etc..

Op de website van de streekproductenmarkt staat ook deze fraaie zin te lezen die de markt helemaal dekt: ‘De plek waar de markt plaatsvindt is cruciaal voor de sfeer. Op het Borgterrein van Ewsum heerst de juiste atmosfeer om te genieten van alles wat er groeit en bloeit, een atmosfeer die zo goed aansluit bij veel van de lekkere en ambachtelijke, biologische en duurzame Groningse producten die op de markt te koop zijn.’

Kortom, een plek die je jaarlijks een of meerdere keren moet bezoeken. En wat is er dan mooier om dit te combineren met de Streekproductenmarkt Ewsum? De data voor 2024 zijn bekend (iedere vierde zaterdag van de maand in de lente- en zomerperiode) en hieronder opgenomen:

20 april: Voorjaarsmarkt

25 mei: Historische markt

22 juni: Boerenmarkt

27 juli: Vakantiemarkt

24 augustus: Zomermarkt

28 september: Herfstmarkt

Babbelen met Yke Toepoel

De markt duurt altijd van 10.00 tot 16.00 uur en elke maand heeft zijn eigen unieke thema. Graag tot ziens op ‘pronkjewail’ Ewsum! En volg de streekproductenmarkt gerust via dit linkje:  https://www.facebook.com/streekproductenmarktewsum.

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69