Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

TromgeROFFEL voor Voedselbank het Hogeland, deel XV

Volgens mij maken jullie je best wel een beetje zorgen Wieb?

Ik weet waar je op doelt en je hebt best wel een beetje gelijk. Want vanwege de energiecrisis en de daardoor oplopende prijzen van allerlei producten en diensten, verwachten wij dat het aantal klanten van de voedselbank de komende maanden flink gaat stijgen. En dat terwijl de donaties van bijvoorbeeld de supermarkten in het afgelopen jaar flink zijn afgenomen. Dat moet haast wel gaan schuren….

En dan heb je nog het vluchtelingenverhaal?

Ja, dat komt daar nog extra bovenop. Dat zijn natuurlijk verschrikkelijke toestanden en beelden vanuit Oekraïne. Waardoor de gemeente Het Hogeland ons benaderde om de vluchtelingen uit Oekraïne die in Kantens zijn neergestreken van een startvoorraad voedsel te voorzien. Daar helpen we natuurlijk graag aan mee. Inmiddels hebben wij aan die 50 vluchtelingen allerlei producten zoals brood, vlees, broodbeleg, rijst, pasta, aardappels, groenten en fruit geleverd.

Gelukkig zijn er ook mooie dingen om te benoemen?

Zeker! Zo hebben we een donatie ontvangen ter hoogte van maar liefst €10.000,-. Voorwaarde is wel dat we dit besteden aan kaas. Dat kan dus ook, dat je ons een gerichte opdracht meegeeft bij een donatie. Dat is in de meeste gevallen geen probleem voor ons.

En zoals in de vorige bijdrage al aangestipt organiseerden PLUS Tuitman Middelstum en PLUS Juch Bedum rond de jaarwisseling een spaarzegelactie. Klanten die geen belang hadden bij de spaarzegels lieten deze achter in de winkel waardoor ze voor Voedselbank het Hogeland konden worden gebruikt. Voor een volle spaarkaart leverden beide Plus-vestigingen een doos met kruidenierswaren ter waarde van €50,-. In totaal leverde deze actie maar liefst 340 dozen met voedsel op! Daar werden wij natuurlijk heel vrolijk van.

En jullie hebben de koppen bij elkaar gestoken toch?

Dat klopt inderdaad want op woensdag 9 maart is een aantal voedselverwervers van vier voedselbanken in de regio in Winsum bijeen geweest. Dit om elkaar te informeren over elkaars aanpak en om te voorkomen dat iedereen het wiel opnieuw uitvindt. Die tijd kunnen we wel beter gebruiken. Dit overleg leverde een aantal goede ideeën op waar we allemaal wat aan hebben.

En ook de DE-koffiepunten stromen weer binnen?

Vorig jaar sloten we af met een recordaantal van 1.2 miljoen DE-punten, goed voor dik 1.900 pakken koffie. En we zijn dit jaar voortvarend begonnen want we hebben nu al weer 200.000 punten binnen, goed voor een dikke 300 pakken inderdaad. Dat gaat alweer de goede kant op.

Gemengde gevoelens dus tot dusver?

Best wel. Aan de ene kant zijn er de zorgen over de almaar stijgende prijzen wat de koopkracht van veel mensen niet ten goede komt. En daar hebben de mensen die toch al weinig te besteden hebben natuurlijk het meeste last van. Aan de andere kant weten we dat we altijd een beroep kunnen doen op de mensen uit de regio.

Voor nu zijn we extra waakzaam en we hopen dan ook van harte dat veel particulieren, verenigingen en bedrijven ons mee willen helpen en blijven steunen. Hopelijk kan ik dan voor deel XVI weer wat positiever nieuws aanleveren. Daar gaan we voor!

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69