Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Robert Jan Kooijmans van Kooijmans Kalkvrij over de grote voordelen van ‘zijn’ waterontharders!

Robert Jan, kun je jezelf in het kort even voorstellen?

Robert Jan Kooijmans is de naam, 42 jaar en, nu moet ik even rekenen, bijna achttien jaar getrouwd met Ilona. We zijn de trotse ouders van Esmee (15), Tobias (13) en Sophie (9). Ik heb bijna mijn hele leven in Bedum gewoond op een kort uitstapje van 4,5 jaar naar Eelde na. Maar hier wonen veel familieleden en vrienden en ik voel mij uitstekend thuis in Bedum. Wel hebben we de Waldadrift na tien jaar ingeruild voor deze ruime woning aan de Herestreek.

Mijn vrije tijd besteed ik graag aan mijn gezin maar ik heb ook het zaalvoetballen weer opgepakt bij het 4e team van SV Bedum. Dit mede om mij hoofd na een lange werkweek leeg te maken. Daarnaast mag ik graag hardlopen en fietsen. Ik ben onlangs lid geworden van de Wielervereniging Bedum.

Van jongs af aan al behept met gouden installatiehandjes?

Na de lagere school ben ik naar het Voortgezet Beroeps Onderwijs gegaan in Groningen. Ik had inderdaad al vrij vroeg door dat ik het later met mijn handjes zou moeten verdienen. Op mijn 13e, 14e koos ik mijn profielrichting en ging voor het elektrogebeuren. Ik hoor mijn docent destijds nog zeggen, ‘daar valt goud geld in te verdienen!’ Dat viel uiteindelijk wel mee, haha.

Ik ben begonnen als elektricien dus en pas later, bij mijn derde werkgever, kwam het CV- en watergebeuren erbij qua leidingwerk. In de loop der jaren ben ik steeds allrounder geworden inderdaad. Goed kijken naar hoe een ander het doet en dan zelf hiermee aan de slag gaan. Zo heb ik het vak geleerd en ik schroom nog steeds niet om iets goed na te vragen als ik het zelf niet helemaal weet. Dat kan ook een ondernemersvraag zijn qua facturering bijvoorbeeld.

Eerst bij enige installateurs de nodige ervaring opgedaan?

In ben in 1996 op mijn 16e begonnen met werken bij Leijdsman in Groningen. Vier jaar later maakte ik de overstap naar Vaatstra in Zuidwolde, een bedrijf met veel meer personeelsleden. Daar heb ik van 2000 tot 2007 gewerkt en vervolgens maakte ik de overstap naar Eemsmond in Appingedam. Dat was weer wat kleinschaliger, er werkten zo’n twaalf tot vijftien man en ik kon mijn horizon qua werkzaamheden verbreden. Inmiddels neem ik als elektricien en installateur dik 25 jaar werkervaring mee!

Maar toen was daar dik tien jaar geleden Kooijmans Installatietechniek?

De eerste plannen waren er al eerder, mede ingegeven door het feit dat Ilona haar vader ondernemersbloed had. Toch duurde het nog tot 2011 dat ik mij ingeschreven heb bij de Kamer van Koophandel. Het laatste half jaar bij Eemsmond leidde ik een dubbelleven. Overdag was ik in loondienst en ’s avonds en in het weekend werkte ik voor mijzelf. Ik vroeg mijn baas of twee tot drie dagen in loondienst werken en voor de rest zelfstandig door gaan een optie was maar daar stonden ze niet voor open. En dus wisten ze dat het er aan zat te komen dat ik mijn ontslag in zou gaan dienen.

Ik begon aanvankelijk in mijn vrienden- en kennissenkring te klussen en die olievlek werd steeds groter. Adverteren hoefde ik niet, door mond-tot-mondreclame wist ik nieuwe klanten aan te boren. Wanneer je goed werk levert en je afspraken nakomt dan gaat dat vanzelf. Daarbij zijn de lijntjes kort, men kan mij rechtstreeks benaderen. Ik kom voor de offerte en ik klaar de klus vervolgens zelf, daar komt niemand tussen.

In 2017 volgde Kooijmans Kalkvrij?

Ik merkte dat er steeds meer vraag kwam naar waterontharders en of ik daar ook wat in deed. In het begin moest ik dit ontkennen maar ik dacht steeds vaker bij mijzelf: ‘eigenlijk ben ik gek wanneer ik hier niet in spring.’ Na wat zoekwerk op internet kwam ik de leverancier tegen waar ik nu nog steeds zaken mee doe. Qua service en leveringsvoorwaarden zitten we aardig op een lijn.

En dat bleek een schot in de roos te zijn. Inmiddels heb ik in een kleine zes jaar tijd met Kooijmans Kalkvrij zo’n 450 waterontharders verkocht en verhuurd. Die heb ik in Zeeland en Doetinchem laten bezorgen en in Almelo, Wezep, Emmen en Dokkum zelf geïnstalleerd. Maar de meeste verkoop ik natuurlijk in de drie noordelijke provincies en dan vooral in deze omgeving. Onlangs kreeg ik nog een aanvraag vanuit Den Haag. Dat werd mij toch net even te gortig. Van deze extra tak van sport heb ik dus absoluut geen spijt gehad.

Voor de mensen die het nog weten, wat zijn de voordelen van een waterontharder?

Zacht en kalkvrij water is bijvoorbeeld heel goed voor de huid. Mensen met huidproblemen krijgen vaak het doktersadvies om een waterontharder aan te schaffen. De hoeveelheid te gebruiken waspoeder kan gehalveerd worden en dat geldt ook voor de vaatwastabletten. Voor je vaatwasser hoef je ook geen zout en glansspoelmiddelen meer te gebruiken.

Daarbij heb je minder agressieve schoonmaakmiddelen nodig, je kunt apparaten met goedkopere middelen schoonmaken. En je hoeft bij een douchebeurt minder shampoo te gebruiken. Sowieso is kalkvrij water beter voor je huishoudelijke apparaten die daardoor vermoedelijk een langere levensduur hebben. Jaarlijks bespaar je toch zo’n €200,- op allerlei kosten.

En die waterontharders kun je bij jou zowel huren als kopen?

Ik ben begonnen met ze te verkopen maar begin 2018 was daar de eerste verhuurconstructie. Inmiddels heb ik zo’n zestig waterontharders in de verhuur. Sinds december kan ik ook een kleiner type aanbieden (E-duo compact waterontharder) voor de verkoop en de huur, dat maakt de keuze nog groter.

Die zijn geschikt om in kleinere ruimtes te plaatsen. Voor elke ruimte heb ik nu dus apparatuur en van de kleinere type heb ik inmiddels elf verkocht. Voor mij heeft dit als voordeel dat ik niet onder de vloer hoef te installeren. En ik verkoop zelden of nooit meer nee…

En daar hebben inmiddels vele huishoudens gebruik van gemaakt?

De jaarlijkse verkopen gingen van 20 naar 40 en vervolgens naar 80, 120 en vorig jaar waren het er al 180. Een hele mooie stijging inderdaad. Daarbij verricht ik tegenwoordig het onderhoud zelf en ik kan het benodigde zout leveren. Dat kan soms al dezelfde dag en dat wordt door de klanten zeker gewaardeerd. Je merkt het, je kan alle kanten met mij op, haha….

Wat zijn de hoogte- en dieptepunten uit je installatiecarrière tot dusver?

Dieptepunten zijn er niet geweest, daar kan ik kort over zijn. Gelukkig kan ik wel terugkijken op mooie hoogtepunten. Het tienjarig bestaan bijvoorbeeld maar ook wanneer klanten blij met me zijn en weer bij je terug komen. Dat is de beste reclame die er is.

En de mooie stijgende omzetlijn die ik in al die jaren doorgemaakt heb. De verhuizing heeft voor het bedrijf ook prima uitgepakt, ik heb hier meer opslagruimte. Daarbij zit ik nog steeds op een zichtlocatie waardoor mensen toch zoiets hebben van, ‘ik zal die Kooijmans toch maar eens bellen’.

Heb je nog leuke werkanekdotes?

Tijdens mijn stage hebben ze mij wel eens te grazen gehad. Niet zoals bij een collega die ze vroegen om de 25 mm aardedraden in de menieverf te zetten. Die is hier wel een tijdje zoet mee geweest voordat die door had dat dit niet handig was omdat ze al verzinkt waren.

Toen ik nog stage liep bij Leijdsman, ging ik altijd met de fiets naar Selwerd. Zonder het te weten hebben ze een deksel van een knakworstblik achter bij mij op het spatbord geplaatst met daarop SH (slechthorend) geschreven. Die heeft er wel een paar dagen opgezeten maar ik had niets door. Wel vond ik het aantal lachende automobilisten dat mij passeerde wel opvallend…..

Wat misschien ook nog wel leuk is om te vertellen is dat mijn waterontharders soms als prullenmand worden gezien. Want ik heb wel eens de vraag gekregen wat ik met zoveel prullenbakken moest. En bij een klant hoorde ik een jongetje zeggen: ‘Pap, krijgen we een nieuwe prullenmand?’

Met de aankoop of huur van een waterontharder wordt ook het goede doel gesteund?

Aan het eind van het jaar maak ik een bedrag over naar de Stichting Compassion, de organistaie die tegen extreme armoede strijdt. Je kunt dan kiezen voor verschillende opties waar het geld heengaat en ik heb gekozen voor de aanschaf van waterfilters waardoor het drinkwater in die landen een stuk schoner wordt. Inmiddels heb ik ze met een honderdtal filters kunnen steunen. Ik vind het mooi om deze koppeling te kunnen maken.

Hoe bevalt het aan de Herestreek?

Het voelt alsof we hier al jaren wonen terwijl we toch pas vorig jaar juni verhuisd zijn. Het is lekker vertrouwd en dat gevoel wordt door de kinderen gedeeld. Voor mijn gevoel hoefde ik niet al te veel te klussen in dit huis maar in de praktijk is dat toch weer anders. Vloerverwarming aanleggen bijvoorbeeld en ik wil graag van het gas af. Al met al hebben we een prima slag geslagen door hierheen te verhuizen.

Waar staat Robert Jan Kooijmans met Kooijmans Kalkvrij over 10 jaar?

Dan denk en hoop ik dat ik zo’n 1.000 waterontharders verhuurd en verkocht heb waarvoor ik ook het onderhoud mag doen. Dat is het streven, dat mijn werkzaamheden voor zo’n 90% procent in Kooijmans Kalkvrij gaan zitten. Tegen die tijd ben ik dik vijftig en de werkzaamheden voor de waterontharders zijn minder arbeidsintensief dan het verrichten van installatiewerkzaamheden in bijvoorbeeld een badkamer.

Wil je verder nog iets kwijt?

Neem gerust het websitelinkje naar Kooijmans Kalkvrij op: https://www.kooijmansinstallatietechniek.nl/kooijmans-kalkvrij/. En ik zou het mooi vinden wanneer mensen blijven omkijken naar elkaar. Volgens mij is er in coronatijd een kentering ontstaan en hebben we wat meer oog voor elkaar gekregen waardoor mensen elkaars handen en voeten kunnen zijn in tijden van nood. Naast het werk, vind ik het ook belangrijk om vrijwilligerswerk te doen. Bijvoorbeeld voor de Winterloop en het Bedrijvenvoetbal. Wat mij betreft belangrijke evenementen voor de leefbaarheid!

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69