Bij de Molen
Kloaverstee
KOOZAA
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Voorzitter Martijn Wilpstra: ‘Sunsation keert terug en tekent graag voor een glorieuze (her)opening van het Noord-Groninger festivalseizoen!’

Martijn, kun je jezelf in het kort even voorstellen?

Ik ben Martijn Wilpstra, getrouwd met Laura. Zelf opgegroeid in Middelstum. Nee, ik ben er niet geboren want dat was in Roodeschool. Vlak voor mijn 2e verjaardag besloten mijn ouders om te verhuizen naar een plek dichter bij de stad. Dus zo werd Middelstum mijn ‘place to be’, ik woon er met veel plezier! Met Laura geniet ik van onze twee kinderen. Twan, de oudste, is inmiddels drie, Thijs anderhalf. Inmiddels wonen we al weer tien jaar aan de Oude Schoolsterweg na eerst het hele huis verbouwd te hebben.

Wat Sunsation betreft zou 2001 aanvankelijk het jaar zijn dat ik voor het eerst zou starten als vrijwilliger, echter die editie werd afgelast door de MKZ-crisis. Inmiddels ben ik al 21 jaar vrijwilliger, sinds 2013 als voorzitter. Ik werd benoemd in het jaar dat Sunsation 25 jaar bestond.

Hoe groot was de teleurstelling toen de stekker uit de 2020-editie moest worden getrokken?

Enorm, want wat hadden we er al een voorbereidingstijd ingestopt zeg. Iets opbouwen met alle vrijwilligers om het daarna niet door te laten gaan, dat is een klap. Jaarlijks beginnen we direct na afloop van het festival al met de voorbereidingen voor de volgende editie. Dan heb je er toch driekwart jaar aan voorbereidingen inzitten. Deze konden voor een deel de prullenbak in. De rest kon op de bekende plank.

Gelukkig kwamen de steunbetuigingen van alle kanten?

Inderdaad, de steun kwam van sponsoren, vrijwilligers (van bar tot verkeer en van garderobe tot EHBO) en onze trouwe bezoekers. Veel mensen uit met name Middelstum hebben uiteindelijk hun kaarten gedoneerd waarvoor nogmaals hartelijk dank! Mede door alle steunbetuigingen hebben we het hoofd boven water kunnen houden en zijn we er gewoon weer.

Daarnaast waren er natuurlijk onze leveranciers en de artiesten. Sommige acts konden we doorschuiven naar de volgende editie. Dit had ook onze voorkeur. Echter naar welke datum, dat was de grote onbekende factor. Uiteindelijk heeft ons boekingskantoor (E-ventive van Eling Zuidhof) hier heel veel werk aan verricht om het programma nu weer sluitend te krijgen met de juiste artiesten op de juiste data. Dat lijkt misschien een eenvoudige klus maar in artiestenland is het nu natuurlijk hollen na twee jaar stilstaan. 

De afgelopen twee jaar was het onzekerheid troef?

Nou, na de afgelasting in 2020 en de ontwikkelingen verder dat jaar, hebben we wel even gekeken naar een andere mogelijkheid. Bijvoorbeeld aan het eind van de zomer. Maar Sunsation is qua traditie toch vaak april. De laatste twee volle weekenden voor Pasen dus. We kwamen dan ook snel van deze gedachte terug.

Verder zit je in de zomer met de beschikbaarheid van tent, bars en ander festivalmateriaal. Tussendoor hoop je wel dat je nog los mag, maar je moet ook realistisch zijn. Maar wat geweest is, is geweest. Een dikke streep erdoor en we kijken nu met goede moed vooruit! 

Want medio februari 2022 waren daar maar zo de versoepelingen?

Klopt, maar iets eerder hebben we zelf al knopen moeten doorhakken. Er lagen natuurlijk al wel de nodige offertes en door onze jarenlange ervaring weten we wel wat er op ons afkomt. Hierdoor hebben we medio december besloten door te pakken met het bevestigen van de offertes.

Omdat we al jaren bestaan en tevens verzekerd zijn, kunnen we bij een afgelasting vanuit de overheid terugvallen op het garantiefond. Aansluitend zijn er in de  afgelopen periode weken geweest waarin we tot wel vier keer  bij elkaar kwamen. Bijvoorbeeld om de borden die in de weilanden staan te plakken en vervolgens voor een overleg met de drankenleverancier. Uiteindelijk loopt alles nu en kunnen we ons nog even twee weken opladen tot het evenement. 

Maar de voorverkoopdag was in elk geval een daverend succes?

Zeker! Man, wat een drukte en een gekte! Gelukkig hadden we hierin een vooruitziende blik en hebben we de kaartverkoop verplaatst naar het evenemententerrein buiten Middelstum, vlakbij Ewsum. Hier hebben we meer ruimte voor het parkeren en ook de toestroom van de auto’s kan daar beter gereguleerd worden.

Achteraf gezien zou ik niet weten, hoe we dat anders aan de G.A-straat hadden moeten regelen. Mooi om te zien dat ook in de voorverkoopdag jaarlijks nog steeds een stijgende lijn zit. 

Alle vrijwilligers zijn inmiddels in de hoogste staat van paraatheid gebracht en hebben jullie nog extra handjes nodig?

Dat klopt inderdaad! Medio januari hebben we de vrijwilligers ingelicht met de vraag om, ondanks de onzekerheid van dat moment, alstublieft de eerste twee weekenden in april vrij te houden. Deze berichtgeving was natuurlijk kort nadat we zelf hadden besloten om door te pakken. Super belangrijk want zonder vrijwilligers hebben we ‘gewoon’ geen evenement!

We kunnen tegenwoordig altijd extra handjes gebruiken. Wil je graag naar het evenement maar toch je steentje bijdragen? Voor het opbouwen en afbreken zoeken we nog mensen. Maar ook barpersoneel, kaartcontroleurs enz. enz. zijn van harte welkom. Werk genoeg dus en je krijgt er vanuit een andere invalshoek een prachtige avond voor terug! 

Wat zijn jouw persoonlijke hoogte- en dieptepunten uit je Sunsation-bestuurstijd tot dusver?

Dieptepunt was het optreden van Rowwen Hèze op de jubileumeditie in 2013. We waren op de vrijdagen ongeveer 1.200 bezoekers gewend door de optredens van de Golden Earring. Rowwen Hèze stond op de donderdag ervoor nog in Kampen voor ruim 5.000 man te spelen. Bij ons kwam de teller niet verder dan 400. Daar hebben we ons goed in verslikt. Dat was om te starten wel een aderlating.

Daartegenover staan ontelbare hoogtepunten. Dat we in 2012 gestart zijn met DJ Roy bijvoorbeeld en de Hollandse Avond, tegenwoordig Klimaatgroep Hollandse Avond geheten. In 2012 hadden we op zaterdagen zo’n 800 bezoekers. De laatste jaren hebben we de tent bommetjevol en zijn er geen kaarten meer aan de kassa te koop. Wat bommetjevol is? Kijk, aantallen zeggen niet zoveel. Feest, gezelligheid en een gezamenlijke afzakkertje op de goede afloop zijn voor ons veel belangrijker! 

Heb je nog leuke Sunsation anekdotes uit de laatste jaren?

We hebben er wel een paar. Want naast alles wat het publiek ziet, zijn er ook zaken die de mensen (gelukkig) niet zien. Een aantal jaren geleden vroor het streng tijdens Sunsation, het zal in 2017 of 18 geweest zijn.

Dat het in de tent al niet warm te krijgen was, dat was geen pretje. Maar de toiletten waren ook bevroren. Zo hebben we ‘s nachts bij menigeen uit de schuur kachels gehaald om de toiletten te ontdooien. Hier waren de nodige vrijwilligers zoet mee. Na deze klus geklaard te hebben, konden ze zoutstrooien. Het hele binnenterrein was immers bevroren. Nee, dit waren zeker niet de leukste klusjes. Maar ook hier zie je dat de vrijwilligers zich niet omdraaien voor de minder leuke kanten. Dit hoort er ook bij.

Zolang de tent er staat, zijn er ook altijd mensen op het terrein aanwezig, 24 uur per dag. Dit vraagt wel het nodige. Sommige vrijwilligers nemen dan ook maar hun caravan mee. Kijk alleen niet raar op wanneer, als je al op tijd op bed wilt, je de volgende dag wakker wordt en je caravan ingewikkeld is met folie waardoor je de caravan niet uitkunt.

Nog even een afsluitertje. Ooit hebben we uit gekheid DJ Roy een flesje lekkers cadeau gedaan. Een jaar later kregen we een berichtje of we nog zo’n flesje hadden. Tuurlijk hadden we die. Alleen nu niet één van 1 liter, maar eentje van 3,5…. Roy sloeg zelf bijna achterover toen hij die fles zag. 

Waar verheug je je het meest op tijdens de 2022-editie?

Dat zijn een paar zaken. De feestende massa natuurlijk en daarna de goede afloop. Uiteindelijk is het een hele verantwoordelijkheid voor de organisatie. Het lekkerste biertje is toch die na afloop van een avond zonder ellende. En om dan de verhalen van de avond zelf nog te delen met de vrijwilligers tot het licht wordt en de bekende vogels op het dak van de tent landen. 

Waar staat Martijn Wilpstra met Sunsation over 10 jaar?

Man, over tien jaar?! Dat duurt nog zo’n lange tijd. Dan moet ik waarschijnlijk onze oudste zoon uit het publiek plukken. Wellicht dat er dan nieuwe mensen in het bestuur zitten. De regelgeving maakt het er niet altijd makkelijker op. Eigenlijk bekijken we het van jaar tot jaar.

Kijk, het bestuur kan wel doorwillen maar zonder vrijwilligers en trouwe leveranciers zijn we nergens. Als bestuur kunnen we het ook niet alleen. Samen met de vrijwilligers moeten we het doen. 

Wil je verder nog iets kwijt?

We hopen op een goede editie, met of zonder 1G. Daarnaast proberen we er weer een mooi feest van te maken en dat allemaal op vrijwillige basis! Hulde aan alle vrijwilligers dat jullie weer meehelpen! En voor alle bezoekers, tot ziens, tot Sunsation!

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69