Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Patrick Brink, thuisgekomen bij Brink Bouw Middelstum

Patrick, kun je jezelf in het kort even voorstellen?

Patrick Brink is de naam, de trotse eigenaar van Brink Bouw Middelstum. Ik ben 35 jaar geleden in Middelstum geboren. De plaats waar ik, op een kort uitstapje in Usquert na, mijn hele leven al woon. Sinds tien jaar aan de Trekweg, in het huis waar vroeger de gezusters Haan woonden. Angelique is al veertien jaar mijn partner. Zij werkt nu nog bij de thuiszorg in Middelstum maar keert binnenkort terug naar De Twaalfhoven in Winsum waar ze eerder al vele jaren werkte.

Al op jonge leeftijd bleek dat je bijzonder handig was?

Dat heb ik ongetwijfeld geërfd van mijn veel te vroeg overleden vader Henk. Hij zorgde er altijd voor dat alles in en om het huis tiptop in orde was. Toen hij in 1996 overleed, ik was zelf nog maar tien jaar, heb ik die taak van hem overgenomen. Er waren altijd wel wat klusjes voor handen en ook voor het tuinwerk draaide ik mijn hand niet om. Al deze werkzaamheden gingen mij vrij makkelijk af.

School zag ik meer als een plek waar je lekker kon spelen maar toch moest er gekozen worden. Na de lagere school ging ik naar de Groene School in Winsum en na een snuffelstage bij Bouwbedrijf Mars wist ik wat ik wilde worden: timmerman! Ik had ook stage gelopen bij een autobedrijf, automonteur worden leek mij namelijk ook wel wat. Maar het timmeren lag mij nog meer.

Bouwbedrijf Mars kende uitstekende leermeesters?

Ik heb bij Mars meerdere leermeesters gehad. Henk Koster bijvoorbeeld maar ook Janharm Beenes en Alfred Zuidhof. Ik keek goed naar hoe zij dingen aanpakten en gaf hier vervolgens mijn eigen draai aan. Ook met Alje Bijsterveld ging ik vaak op pad en met hem werk ik nog steeds wel samen. Binnenkort help ik hem weer gezellig een dagje mee bij een klus in Middelstum. Op die manier leerde ik vroeger van mijn leermeesters alle dagen weer wat bij en ontwikkelde daarbij ook mijzelf.

Het eigen baas worden begon steeds meer te kriebelen?

Na voor verschillende bazen gewerkt te hebben, en dus de nodige werkervaring opgedaan, begon het inderdaad steeds meer te kriebelen. Ik had al vaak gedacht, ‘later als ik groot ben, begin ik voor mijzelf!’ Twee jaar geleden wist ik dat het nu of nooit was.

Om te voorkomen dat ik in een werksleur terecht zou komen, besloot ik voor mijzelf te beginnen. Hierbij werd ik aangemoedigd door Angelique en haar ouders. Het scheelde hierbij natuurlijk dat zij een vaste baan had. Daardoor waren we verzekerd van haar vaste inkomensstroom.

Hoe kijk je terug op de eerste twee jaar Brink Bouw?

Sowieso vol trots maar in het begin had ik het zeker niet makkelijk. Je moet namelijk eerst het ondernemen leren. Ik was in het begin ook wat onzeker, er komt natuurlijk veel op je af. Maar inmiddels kan ik terugkijken op prachtige klussen en er is een mooie klantenkring opgebouwd. Adverteren hoeft bijna niet. Mond-tot-mondreclame zorgt voor een volle orderportefeuille. En dan kan het gebeuren dat wanneer Angelique een bericht op Facebook en Instagram plaatst, dat even later de telefoon rinkelt.

De (ver)bouw- en timmerwerkzaamheden vinden van maandag tot en met vrijdag plaats. De avonden en de zaterdag gebruik ik om bij klanten langs te gaan en voor het maken van offertes. Je bouwt ook hierin een soort van routine op en kunt soms bij offertes zaken één op één overzetten. Ik heb nog geen moment spijt gehad van de stap naar zelfstandigheid al mis ik het contact met collega’s af en toe wel. Gelukkig zijn daar nog de klantcontacten. Ik word vaak hartelijk ontvangen.

Heb je wat voorbeelden van mooie, recente projecten?

De laatste tijd komen er vooral veel ‘nieuwe badkamers’ op mijn pad. Binnenkort heb ik een mooie klus bij een ondernemer, waar ik een complete schoonheidssalon voor mag bouwen. En in september heb ik met een oud-collega, die ook voor zichzelf begonnen is, een mooie klus in Zuidlaren. Een lange klus waarvoor ongeveer tien weken staat. Misschien wel iets te lang gezien de huidige drukte maar te mooi om te laten lopen.

Ik ben actief in zowel het timmer-, leiding- en tegelwerk. Eigenlijk waag ik mij alleen niet aan het stucwerk en ook een compleet nieuwbouwhuis bouwen is voor mij als eenpitter een te grote klus. Maar kozijnen maken, (dubbel)glas zetten inclusief het afkitten of het aanbrengen van betonvloeren, dat zijn klussen waar ik mijn hand niet voor omdraai. Dat maakt het werk heel afwisselend.

Partner Angelique ondersteunt waar mogelijk?

Absoluut, we vullen elkaar goed aan. Wanneer ik haar een foto stuur vanaf een bouwklus dan zet zij er een tekst bij en plaats ze later voor- en nafoto’s op de sociale media. Ook de administratie neemt ze voor haar rekening en ze controleert de offertes op grammaticale- en tekstfouten. Ik word blij van deze samenwerking.

Zij staat zelf ook voor een bijzondere uitdaging?

Angelique, deze vraag is voor jou hoor! ‘Op 27 maart doe ik mee aan de JBC. JBC staat voor Juliette Bergmann Cup, zij is dé bodybuildster van Nederland. Dit is de eerste keer dat ik aan zo’n bikinifitness meedoe en dus begin ik in de C-categorie. Ik ga er vanuit dat het bij een eenmalig gebeuren blijft maar het is wel zo dat de top-3 doorstroomt naar de B-categorie en die wedstrijden vinden in april plaats. Mocht het lukken om bij de top-3 te eindigen dan ga ik misschien nog wel even door.’

‘Ik ben inmiddels al 2,5 jaar bezig en meedoen aan deze wedstrijd beschouw ik als het hoogtepunt en is ook een overwinning op mijzelf. Ik ben de laatste jaren de nodige kilo’s kwijtgeraakt en volg momenteel een aangepast voedingsschema. Twee jaar geleden ben ik begonnen bij een coach in Apeldoorn en een paar maand geleden heeft Bianca de Wit de coaching overgenomen. Zij heeft heel veel ervaring en discipline, ik kan veel van haar leren. Volgende week komt mijn wedstrijdbikini, deze is speciaal voor mij in Rusland gemaakt. Ik heb er enorm veel zin in!’

Wat zijn de hoogte- en dieptepunten uit je bouwcarrière tot dusver?

Het absolute hoogtepunt is toch het feit dat ik voor mijzelf ben begonnen. Dieptepunten kan ik eigenlijk niet benoemen of het moet de bouwcrisis zijn geweest die volgde na de bankencrisis in 2008. Dat kostte mij toen ook min of meer mijn baan. Verder kan ik niets benoemen. Geen ongelukken dus of dat er materiaal van mij gestolen is.

Heb je nog leuke bouwanekdotes?

De klanten zijn altijd blij als je komt maar nog blijer als je uiteindelijk weer weggaat. Dat snap ik ook wel want zelf keer ik na een dagje werken terug in een schoon huis maar zij zitten soms wekenlang in de stof en de rommel. Toch word ik regelmatig met volle egards behandeld en dan kan soms de volle broodtrommel ongeopend terug mee naar huis. Ik word dus, misschien wel iets te vaak, flink verwend.

Nog tijd voor hobby’s?

Ik kijk uit naar het voorjaar want dan kan ik weer toeren in mijn Audi Coupe S2. Verder breng ik menig uurtje thuis door met allerlei timmerklusjes. Zo wordt onze woonplek steeds mooier. En ook in de sportschool ben ik regelmatig te vinden al is dat volgens Angelique meer ‘om te kleppen’. Maar aan dat geklep heb ik al wel een mooie klus overgehouden.

We houden beiden van het maken van verre reizen maar door de drukte is dit wel eens lastig in te plannen. Maar vorig jaar oktober was daar de mooie trip naar Aruba. Een aan een weekendje weggaan, naar bijvoorbeeld een tiny house op de Veluwe, is ook helemaal niets mis mee.

Waar mogen ze je ’s nachts voor wakker maken?

Nergens voor, ik slaap heerlijk. Ik heb die rust ook wel nodig want overdag wordt de nodige energie verbruikt. Ik kijk er altijd naar uit om aan het eind van een drukke werkdag ons bedje weer op te zoeken.

Waar staat Brink Bouw over 10 jaar?

Ik denk dat er dan nog niet heel veel veranderd is en ga er vanuit dat ik nog steeds een eenpitter ben. Maar zeg nooit nooit natuurlijk. Wat ik het allerbelangrijkste vind is dat ik plezier in het werk blijf houden en dat we gezond mogen blijven. Momenteel huur ik in Bedum nog een opslagloods, misschien heb ik tegen die tijd zelf wel een in eigen beheer.

Wil je verder nog iets kwijt?

Ik denk dat we alle belangrijke punten wel hebben besproken. Mocht je nog vragen hebben, neem dan gerust geheel vrijblijvend contact met mij op. Hierbij de contactgegevens: 06-30262204 of info@brinkbouw.com.

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69