Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Esther Goedhart slaat met Dinercafé Winneweer nieuwe horecawegen in!

Esther, kun je jezelf in het kort even voorstellen?

Nou, inmiddels weet je wel een beetje wie ik ben. Ik vier volgende week mijn 50e verjaardag (dinsdag 1 februari om precies te zijn) en zolang ik me happy voel, vind ik het beslist niet erg om ouder te worden. Ik ben trots op mijn twee dochters: Senza (bijna 16) en Robin (10). Beide heel verschillend maar ze staan met beide benen op de grond en respecteren gelukkig dat ze een mamma hebben die veel werkt.

Ik heb een relatie met Freek Feddema (58 jaar), we zijn nu zo’n 2,5 jaar samen. Freek heeft een zoon, Ramon genaamd. We hebben beide een rugzak maar passen mede daardoor perfect bij elkaar. Freek is in dienst bij de Praxis en weet heel goed, net als ik, wat hard werken is, inclusief de nodige stress. Voor mij is hij zeker een steun en toeverlaat! Ik heb daarom nooit het gevoel dat ik er alleen voor sta.

Hoe ben je ook al weer in de horeca terechtgekomen?

Ik ben al sinds jongs af aan werkzaam in de horeca en op mijn 16e begonnen op Vlieland in het toenmalige Altea-hotel. Ik solliciteerde naar de functie van kamermeisje maar bij binnenkomst gaf ik met een iets te grote mond aan dat ik alleen in de bediening wilde werken.

Gelukkig kreeg ik die kans ook en ik heb deze met beide handen aangegrepen. Ik werd opgeleid tot medewerker bediening en was op vele fronten inzetbaar! Dat was een pittige inwerkperiode maar ik wilde niets liever. Daarna heb ik in veel verschillende horecazaken mogen werken waaronder een hele lange tijd in Zwitserland. Daar ben ik rond mijn dertigste begonnen en pikte ook op kookgebied het nodige op.

Hoe kijk je terug op zeven jaar Eetcafé Brouwers?

In 2014 hebben Mark Brouwer en ik de stap genomen om De Delle over te nemen in Middelstum. Eetcafé Brouwers werd hiermee geboren en in de loop der jaren verder op de kaart gezet. Al snel bleek dat ik meer feeling had in dit vak en dat Mark liever een andere weg in wilde slaan. Ieder zijn eigen ding, zeg maar en dat is natuurlijk prima.

Ja, en toen werd mijn avontuur steeds groter. Ik heb in die zeven jaar veel mooie en leuke dingen meegemaakt. Heel veel bandjes mogen ontvangen bijvoorbeeld. Menukaarten opgesteld die steeds uitgebreider werden omdat ik als beginnend-kok mezelf steeds meer aan durfde te leren.

Wat heb ik samen met de jonge mensen waar ik mee werkte mooie tijden beleefd! Ik kan ze niet allemaal noemen maar een Nienke van Dam en later haar broertje Peter, Rebekka van der Laan, Lisa Toonen en niet te vergeten Bradley Smit mogen in dit rijtje zeker niet ontbreken. Met dit team werden we naar mijn idee echt op de kaart gezet en draaiden we op en top. Het voelde als familie en stiekem voelt het  nog steeds zo. Brouwers werd mijn lust en mijn leven en slokte heel veel van mijn tijd op. Maar dat vond ik helemaal niet erg.

Het jaar 2021 moet een rollercoaster voor je geweest zijn?

Door de jaren heen gebeurde er altijd veel en het was zeker niet altijd rozengeur en maneschijn in en rond Brouwers. Een relatiebreuk, een verhuizing en uiteindelijk was daar ook nog eens corona. Dit kun je allemaal niet verzinnen.

2021 sloeg vervolgens eigenlijk wel alles. Wat een jaar is dat geweest zeg. Het weer plotseling moeten verhuizen door het overlijden van onze huurbaas. We waren allen in shock, en met ons en de naaste familie heel Middelstum. Wat nu, was de grote vraag? En waar moeten we heen? Tijdens onze zoektocht overleed ook nog eens plotseling mijn mam, mijn steun en toeverlaat. Intens verdrietig voelde ik mij. En dan was daar nog de financiële stress qua corona. Dat loog er allemaal niet om…

En dit leidde ook tot een (tijdelijke) baan bij de Marktslager?

Ik moest iets veranderen in mijn ritme om uit de sleur en een neerslachtige stemming te komen. De persconferenties waren immers ook niet bepaald positief. Toen kwam de keuze om Brouwers te gaan combineren met het werken voor de Marktslager. Mijn leverancier van het lekkere vlees waar ik mee werk. Ik ken sommige mensen die daar werken al bijna dertig jaar en heb in het verleden veel voor ze gewerkt. Zodoende wist ik ook dat ze op zoek waren naar een nieuwe medewerker.

We waren er snel uit en inmiddels werk ik er sinds december drie lange dagen in de week en dat tot half februari. Deze stap viel mij zwaar maar het heeft mij ook gered. Even een andere mindset, een andere praat en andere mensen om mij heen. Het kwam voor mij precies op het juiste moment. Dit werk bevalt prima, het is voor mij zowel heel leerzaam als interessant. Maar toen kwam er dus wat anders op mijn pad.

En toen was daar opeens Dinercafé Winneweer?

Tja, eetcafé Winneweer, al vele jaren een begrip in deze omgeving. Ik ben er een paar jaar geleden wel eens in een impulsieve bui binnen gestapt om te inventariseren of het wat voor mij was. Heel vroeger gingen we hier op zondag vanuit Stedum regelmatig heen om een schnitzel te eten. Nu kwam noodgedwongen alles samen.

In de eerste plaats moesten wij natuurlijk nieuwe huisvesting zoeken. Ik kende het pand en de beide vorige uitbaters en wist dat dit zowel een plek en een pand is met heel veel mogelijkheden. Inclusief een groot terras met genoeg ruimte voor live-muziek. En niet te vergeten een mooie ruime keuken inclusief ruime zalen en dat was in Brouwers wel eens passen en meten. 1 en 1 was 2 voor ons op dat moment. Maar wel een grote stap met behoorlijk wat risico in deze voor horecaondernemers lastige tijd. We wonen boven de zaak en onze eerste prioriteit qua inrichting lag hier dan ook.

Nu druk aan het verbouwen en dan eind maart / begin april open?

Na weer een turbulente verhuizing en veel brainstormen vallen de dingen nu een beetje op zijn plaats. Ik heb A gezegd en ga nu voor B! Met de Marktslager heb ik afgesproken om nog tot 17 februari te blijven werken, daarna ga ik me volop richten op Winneweer. Want het is de bedoeling om eind maart, begin april open te gaan en als het even kan voordat Sunsation van start gaat. Als alles doorgaat vindt daar de eerste feestavond op 1 april plaats.

Hopelijk gaan we een heel mooi voorseizoen tegemoet. In die periode zijn we van donderdag t/m zondag geopend. In het hoofdseizoen wordt dit uitgebreid van dinsdag t/m zondag. Voor die tijd moet er nog heel veel gebeuren want een en ander is wel wat gedateerd. De opening zal uiteraard gepaard gaan met livemuziek mits dat mogelijk is binnen de dan heersende coronamaatregelen.

Wat kunnen de gasten zoal verwachten?

Het is de bedoeling dat het dinercafé van donderdag tot en met zondag geopend zal zijn vanaf 11.00 uur. Wat inhoudt dat er naast een dinerkaart ook een lunchkaart komt. Met die samenstelling ben ik nog druk bezig maar wat de dinerkaart betreft zullen de hardlopers uit de Brouwers-tijd er zeker op terugkeren. Maar ik sla ook nieuwe wegen in hoor. Ik ben van plan om zelf taarten en gebak te maken wat leidt tot de verkoop van hele goede koffie en huisgemaakt gebak. Ook heb ik voor het eerst een steamer aangeschaft.

Ach man, ik heb zoveel ideeën maar ik moet er voor waken mijzelf niet voorbij te lopen. Stapje voor stapje het café steeds verder ontwikkelen dus. Daarbij zitten we ook nog eens aan het water en de aanlegsteiger nodigt zeker uit voor vaargasten om even aan te meren. Veel mensen hebben onze provincie ontdekt in de afgelopen jaren, één van de weinige pluspunten van deze coronatijd! En daar hopen wij van mee te kunnen profiteren.

In de avonduren gaan we dus als vanouds het restaurantconcept uitvoeren zoals de mensen dat van ons gewend zijn. En natuurlijk is er een prachtige ruimte voor livemuziek, feesten en partijen en dergelijke en in overleg is er veel te regelen! 

Heb je ook al ideeën voor het buitenterras?

Ook dat biedt natuurlijk heel veel mogelijkheden. Een en ander zal wel opnieuw ingericht en bestraat moeten worden maar ook dat gaat goed komen. Er komt een ijssalon van waaruit heerlijk Italiaans schepijs wordt verkocht.

En de maandelijkse live-optredens van bandjes op de zondagmiddag zullen ongetwijfeld weer in ere hersteld worden. Dat liep destijds in Middelstum ook heel goed. Bij mooi weer kunnen die optredens buiten plaatsvinden. We gaan voor een prachtig terras met een mooie lunchkaart, hele goede koffie en huisgemaakt gebak.

Zin in je nieuwe avontuur?

Ik heb er gruwelijk veel zin in, haha!!! Maar eerst hier keihard aan de bak en hopen dat we gezond mogen blijven. Plus genieten van alles want er op ons pad komt want voor je het weet is het voorbij. Dat hebben we allemaal wel van dichtbij beleefd in de afgelopen maanden. Maar van de voorpret die er nu heerst kan ik zeer zeker genieten.

Daarbij vind ik het leuk te vermelden dat mijn dochter Senza aangegeven heeft hier graag te willen werken. Want ook qua personeel moeten we weer op volle sterkte zien te komen. Alle Brouwers-medewerkers van de laatste maanden zijn in elk geval gevraagd om hier te komen werken.

De maand maart wordt ook gebruikt om Pieter Klaver op weg te helpen?

Met pijn in mijn hart realiseerde ik me dat het onmogelijk werd om ook Brouwers aan te houden. Dat leverde aanvankelijk nog meer stress op. Al snel ging het verhaal in het rond dat ik op zoek was naar iemand die het over wilde nemen. Meerdere mensen meldden zich bij mij, dat zorgde zeker voor opluchting. Want in Winneweer moet veel gebeuren en dat kost nu eenmaal verschrikkelijk veel geld.

Toen kwam het telefoontje van Pieter Klaver dat hij Brouwers en het interieur wel over wilde nemen en vervolgens zijn we er met zijn tweeën snel uitgekomen. Ik heb inderdaad afgesproken met Pieter om hem te helpen met het opstarten van de keuken. Ik hoop ten zeerste dat hij van Brouwers weer een nieuw succes zal maken.

Wil je verder nog iets kwijt?

Ik wil graag alle inwoners van Middelstum en omstreken enorm bedanken voor de mooie jaren die ik daar heb gehad. Ik hoop dat al mijn gasten uit de afgelopen jaren mij hier komen opzoeken op mijn nieuw stekje in Winneweer waar ongetwijfeld weer nieuwe avonturen worden beleefd en bijzondere verhalen opgebouwd!

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69