Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

TromgeROFFEL voor Voedselbank het Hogeland, deel XIV

Ook in 2022 knallen we lekker door met onze TromgeROFFEL Wieb?

Dat lijkt mij een goede zaak inderdaad. Want misschien heb je mij onlangs nog langs zien komen in een item bij RTV Noord. Ondanks alle coronamalaise is het aantal gezinnen dat gebruik maakt van de voedselbank juist afgenomen. Dat vonden wij heel verrassend. Op zich is het natuurlijk positief maar is het ook reëel? De uitkomsten zijn voor ons in elk geval een reden geweest om ons nog zichtbaarbaarder naar de buitenwacht te willen presenteren. Waardoor we hopelijk nog meer het schaamtegevoel van mogelijke cliënten weg kunnen nemen.

Helaas was van feestelijke openingen eind vorig jaar geen sprake toch?

De opening van onze ‘voedselbankwinkel’ op woensdag 24 november jl moest helaas, vanwege aangescherpte coronamaatregelen, worden afgezegd. En ook het werkbezoek enkele dagen later, door alle gemeenteraadsleden, werd door de gemeente Het Hogeland om dezelfde coronamaatregelen afgezegd. Het is niet anders. Wat in het vat zit…..

Daar staat genoeg positief nieuws tegenover?

Jazeker, heb je even? De jaarlijkse ‘keuring’ door SENZ bijvoorbeeld, een organisatie die er namens de Voedsel- en Warenautoriteit op toeziet dat supermarkten, maar ook voedselbanken, zich aan de wettelijke hygiëneregels houden, is afgesloten met een waardering van 9.6 punten (uit 10). Net geen cijfer 10 gehaald inderdaad maar een kniesoor die daar op let.

Jan Langelaar, een voormalig docent aan de Groene School Winsum, heeft in de aanloop naar kerst een tweetal keren in onze locatie gekookt. Hij richtte zich hierbij vooral op producten die bij veel mensen minder bekend zijn, zoals schorseneren en avocado’s.

Eind november is in twee vestigingen van supermarkt PLUS weer de jaarlijkse ‘dozenactie’ gestart. Na inlevering van een volle spaarkaart ontvangt de klant een doos met kruidenierswaren met een waarde van € 50,-. PLUS-klanten die liever geen spaarkaart vol willen plakken, kunnen hun spaarzegels aan de voedselbank doneren.

Deze mooie actie stopt pas eind februari 2022. We kijken reikhalzend uit naar de hoeveelheid dozen die naar de voedselbank gaat. Vorig jaar waren dat er maar liefst 425. Omgerekend een dikke €20.000,- aan voedselproducten! Jumbo Bedum kan niet achterblijven bij deze fraaie inzamelactie en biedt hun klanten de kans om hun statiegeldbon aan de voedselbank te doneren gedurende december en januari.

Op de Borgschool in Winsum wordt enkele keren per week vers fruit uitgedeeld. Totdat opeens corona de deuren deed sluiten. Het niet uitgedeelde fruit ging naar de voedselbank. Joop Bakker uit Winsum doneerde enkele kratten met heerlijke spruitjes en Bos Agra Service in Bedum leverde een tweetal pallets vol levensmiddelen in.

En alsof dit allemaal nog niet voldoende was, verkocht Cosis Winsum, die in Winsum het hertenkamp beheert, in december kerstbomen. Geïnteresseerden konden een kerstboom kopen om die vervolgens aan de voedselbank te doneren. Deze actie leverde iets meer dan 50 kerstbomen op, die door onze cliënten gretig werden meegenomen.

Ook de kerken lieten zich niet onbetuigd?

De gezamenlijke kerken in Adorp, Sauwerd en Wetsinge hielden hun jaarlijkse huis-aan-huis-inzamelactie op vrijdag 10 december. De actie leverde maar liefst 130 kratten voedsel op! Daarnaast ook nog eens €315,00 aan giften en 30.000 Douwe Egberts-spaarzegels. Geweldig weer toch?!

Met de DE-punten werd een absoluut record bereikt?

De inzamelactie van deze koffiepunten leverde vorig jaar inderdaad een record aantal punten op. In voorgaande jaren maakte de voedselbank hiervoor in kranten die in de gemeente Het Hogeland worden verspreid de nodige reclame. Dit jaar werd ook op gepubliceerd op Facebook. Het resultaat hiervan was dat we uit heel Nederland punten kregen toegestuurd. Eindresultaat: 1.160.000 punten. Dik 1.1 miljoen dus. G E W E L D I G !!! 1.160.000 DE-punten zijn goed voor 1933 pakken koffie. Daar kunnen we mooi een jaar mee verder.

En zo wordt het langzamerhand steeds lichter Wieb?

Jaja, we gaan de lente weer tegemoet, haha. Hopelijk hebben we ook qua corona het ergste gehad en kunnen we binnenkort alsnog onze ‘voedselbankwinkel’ aan het grote publiek tonen. Alvast van harte welkom!

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69