Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Bé Schollema, Ook rijk worden? Hier de 10 tips en tops.

Volgens mij was het 2014 dat ik dit voor het eerst deed. Een column schrijven voor Bert-koster.nl. Of zoals wij gastcolumnisten het wel eens noemen: Bert voorzien van gratis content voor zijn verdienmodel. Het begon met “De kop is er af” daarna “Ieder einde een nieuw begin” toen “Tijn” gevolgd door “Ongeschikt” en het jaar daarop “Opgelost”. In 2019 was de kop “Tatum en Ali B” en afgelopen jaar “2020 en dat wat u hebt gemist”.

Er zit een soort rode draad in voor wie het wil of kan zien. Ik heb al vaker geschreven dat de periode rondom de kortste dag en het einde van het jaar bij mij zorgen voor gevoelens van overdenking. Even terugkijken. Iets schrijven over wat je intens mist, kwijt bent. Ook altijd iets over wat nog gaat of moet komen. Hoe ongewis soms ook. Dit jaar in ieder geval gekozen voor een teaser als kop. Wie wil dat nou immers niet? Rijk worden. Vingers graag. Precies. En als je daar al mijmerend over wat 2021 was nou eens 10 tips voor kunt krijgen. Ideaal.

Eerst nog even terugkijken. Het was weer een jaartje hoor. Van werkloos naar eigen baas. Er is altijd een oplossing, veel mensen noemen het PlanB. Dank aan iedereen die afgelopen jaar de moeite nam om een foto te appen als er weer iets met PlanB voorbijkwam. In het nieuws, op een boot, badpakken en complete wereld veroverende diepzinnige plannen voor de toekomst. Alles kwam voorbij.

Toen ging ineens de telefoon. Pekel aan de lijn. Lang verhaal kort: op 3 maart werd ik geïnstalleerd in de gemeente van Pap. Bizarre samenloop van omstandigheden, toeval of heeft het zo moeten zijn? Wie zal het zeggen. Feit: wat een mooie tijd mag ik daar beleven. Een dappere, trotse zelfstandige gemeente met grote opgaven en dito oplossingen. En Pekel doet iets met je. Het soms ruwe maar bovenal eerlijke. De manier waarop je in en buiten het gemeentehuis wordt opgenomen alsof je er al jaren komt. Men noemt het wel eens een warm bad. Voor mij was dat aan het begin van dit jaar Pekela en al zijn mensen. Dank!

Daarnaast rommelden we natuurlijk het hele jaar door die K corona heen. Van ziek tot niet ziek. Van heel positief tot negatief. Van stok in je neus tot thuis-isolatie. Wat een tijd. En wat doet het veel met ons allen. Het verbroedert en splijt. Van soep op de stoep tot elkaar nooit meer willen zien. Omdat je wel of juist geen prik hebt. Omdat je wel of juist niet een negatieve thuistest wilt of moet kunnen overleggen. Van het grootste complot sinds Josef Mengele tot een simpel uit te leggen pandemie die oorzakelijk te duiden is en over zal gaan ooit in wat we kennen van luchtwegvirussen.

Maar welke schade het dan heeft gebracht, voor we dat punt bereiken. Ik weet het niet. Maar maak me er meer zorgen over dan het wel of niet oplopen van een infectie. Al is dat misschien makkelijk gezegd als je nog niet in buikligging op de ic hebt verkeerd. In een ziekenhuis waar allemaal mensen werken waar we vooral heel hard voor willen klappen. Even. Daarna moeten ze wel weer door hoor. Hop hop aan het werk! En bedenken we hoe ze misschien eenmalig een paar honderd euro krijgen. Knap hoor jongens. Door beleid kun je dus mensen op de piek van noodzakelijkheid een andere beroepskeuze laten maken. Applaus inderdaad… *Kuch*

De schade kent denk ik een paar parallellen met de schade in die andere mislukte processen van verkeerd overheidsingrijpen. Kinderopvangtoeslag, de gevolgen van Mijnbouw en het teleurstellen van grote groepen inwoners in het algemeen. Je zult in noord-Groningen wonen met kleine kinderen in een beschadigd huis vol met papieren waarop geschreven staat wat er wel en niet met die stenen aan de hand is. Volgens een ander.

Straks komen daar nog papieren bij waarop staat hoe het geestelijk met je gaat. Niet te veel over zeuren want al die stapels papier leveren immers geld op. Vergoedinkje hier, zakje centen daar. Paar procent van de woz waarde. Geld voor het dichtkleien van een scheurtje. En daar word je rijk van. Op de bank. Centen tellen. En dat is wat we allemaal willen. Toch?

Oké. We gaan naar die tips. Om rijk te worden.

Al is inmiddels voor de goed lezer een soort ondertoon ontdekt in de tekst tot nu toe. Licht sarcastisch zou je het kunnen noemen. Maar meer bedoeld als langzaam opduikende spiegel. Jezelf even goed aankijken. En, zoals de dagen aan het eind van het jaar dat met mij doen, overdenken. In dit geval bedenken waarom je zo rijk bent. Wat geeft nu precies dat gevoel? En wat de betekenis van dat woord eigenlijk echt is. Hier komen de tips. In willekeurige volgorde. Inclusief waar het gevoel van rijkdom volgens mij om draait.

Tip 1

Stap op de fiets. Snoer Tatum daar voorop vast en rijd naar de Burchtstraat 8. Snoepje uit de pot waar de foto van opa op staat. Even een knuffel en kus van oma. Niets meer aan doen. Rijkdom.

Tip 2

Pak je blauwe tas. Er staat Bé Tabak op. Sokken, scheenbeschermers, voetbalschoenen, onderbroek, broekje en een sweatshirt. Handdoek niet vergeten. Je gaat voetballen met nog een paar mensen die het resultaat op het veld minder van belang vinden dan het biertje nadien. Even dom ouwehoeren. Rijkdom.

Tip 3

Doe een te strak pakje aan. Stap op een 10 jaar oude racefiets en laat de wind bepalen waar je eerst naartoe moet. Er tegenin. Hard werken, snot voor de ogen. Als je mazzel hebt was het noord noord-oost en ben je op Noordpolderzijl beland. Kijk even richting Schier. Potverdorie. Wat wonen we mooi! Rijkdom.

Tip 4

Het is al avond. De kinderen zijn in rust. In liefde en warmte in slaap gevallen. Na het voorlezen van dat boek over grote en kleine haas. Even de wandelschoenen aan. Rondje over Doord. Even om de toren. Met vochtige ogen even zitten en in het witte licht van een bijna volle maan denken aan hoe het was. Blijven herinneren. Omdat er zoveel moois was. Gek genoeg: Rijkdom. Ook als iemand er niet meer is.

Tip 5

Je bent bijna bij de kassa van de lokale Plus. Eigenlijk zou je met één stap als eerstvolgende aan de beurt zijn. Maar daar istie dan. De asociale haastige. In plaats van het zetten van die stap om voor te blijven blijf je juist even staan. Je maakt over je mondkapje heen oogcontact en onder het kapje lach je zo breed als je kunt. Met een simpel armgebaar laat je haastige voor. Rijkdom.

Tip 6

Kun je me even helpen? Zomaar een vraag. Je weet eigenlijk helemaal nog niet waarmee, wanneer, hoe lang en waarom. Je zegt zonder enige twijfel JA. Rijkdom.

Tip 7

Je komt ‘s middags thuis. Druk gehad. Eigenlijk is ook niet echt alles gelukt of lekker verlopen. Je komt in de keuken. Daar staat ze. Armen er omheen. Even staan en niets zeggen. Gewoon weten dat het goed zit. En dat dat altijd zo zal zijn. Ook als het knalt. Rijkdom.

Tip 8

Koop een staatslot (geintje, je wint toch niks en anders heb je aan alleen geld ook niets).

Tip 9

Ga op de bank zitten. Neem de jongste op schoot. De oudste komt eraan. “Ook schoot…” luidt de volzin van een 2,5-jarige. Pak met je andere arm de oudste. Zit met het hele spul misschien wel 5 minuten stil tot er één onrustig wordt, pop moet pakken of de ander een volle luier maakt. Maakt niet uit. Je hebt net de meest bijzondere 5 minuten van je leven meegemaakt. Er was even alleen maar liefde. En dat voelden jullie alle drie. Aan alles. Van 4 maand oud tot 42 en alles wat daartussen zit. In al je vezels. Rijkdom.

Tip 10

De makkelijkste. Laat los. Dat wat nog moet komen weet je toch niet. Maar het komt wel. Er komen weer nieuwe ervaringen, mensen, grote en kleine oplossingen voor grote en kleine dingen. Maar het komt alleen als je loslaat. Vasthouden aan wat was of wat in het hier en nu even fijn is, leidt hoe dan ook tot kramp. En stopt het verder ontwikkelen. Hoe spannend het ook is. Laat los. Het komt goed. Ook als dat soms even niet zo lijkt. Het leven is geen spijkerbroek-hangen mensen! Rijkdom.

Dit waren ze. Kan er zo nog 10 omschrijven. Rode draad is helder. Koester de kleine momenten. Zie je omgeving. Geniet van het gewone alledaagse. Houd de mensen om je heen vast. Het hele leven is relatief en door corona lijkt veel niet te kunnen of niet meer te bestaan. Maar zie daardoor scherper dan ooit wat je wel hebt. Doe er anders even een klein stapje voor achteruit. Beschouw en zie het. Rijkdom.

Dank aan allen die mijn en ons 2021 hebben gemaakt tot wat ie was. Een top jaar. Van het voor de tweede keer vader worden tot het keihard vallen. Van het weer opstaan en hele toffe mensen leren kennen tot het onzekere in de toekomst. Van het 4e elftal tot Mers les Bains en alles wat daar sociologisch en geografisch tussen ligt. Het was goed. Veel bereikt. Nog veel meer te gaan. En ook voor 2022 hoop ik dat met jullie te mogen meemaken. Ook met de mensen en omstandigheden die ik nog niet ken. Met of zonder corona. We hebben elkaar en kunnen ons zo rijk voelen als we willen.

Was getekend: B!

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69