Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Olaf Kessels, “Het is niet wie je bent, maar wie je kent”

De afgelopen dertig jaar heb ik veel tijd gestopt in netwerken. Ik bedoel daarmee niet dat ik bij veel netwerken ben aangesloten. Immers netwerken kost veel tijd. Wat ik wil aangeven is het volgende. Het onderhouden van je contacten is uitermate belangrijk. Enerzijds omdat je altijd mensen om je heen nodig hebt en anderzijds omdat je personen vaak een tweede keer tegenkomt. Daarnaast vind ik het persoonlijk heel fijn als ik iemand uit mijn netwerk kan helpen.

Ik google op het woord netwerken en kom onder andere dit tegen: “Netwerken is het leggen en onderhouden van de juiste contacten. Het idee achter netwerken is het opbouwen en onderhouden van functionele contacten. Met het achterliggende idee om kennis, informatie en contacten met elkaar te delen.”.

Een andere mooie betekenis die ik vind is: “het uitwisselen van informatie tussen mensen, groepen en organisaties, die geografisch of organisatorisch niet tot eenzelfde werkeenheid behoren”. Het aantal connecties op Linkedin, Facebook en of Instagram is niet direct belangrijk. Wat ertoe doet is de manier hoe je met je contacten omgaat. Aan de hand van de praktijk geef ik graag een aantal voorbeelden.

Niet zo lang geleden zag ik dat een dame uit mijn netwerk een stageplek zocht. Ik heb haar uiteindelijk via via in contact gebracht met een persoon die ik niet eens ken. Binnenkort kom ik haar wellicht tegen bij de sportschool of in de kroeg en informeer ik hoe het is afgelopen. Een ander leuk verhaal is deze; jaren geleden had ik veel contacten met een lederatelier in het westen van het land. We hadden elkaar tijden niet gesproken, maar op het moment dat we wat voor elkaar konden betekenen, is het contact weer meteen als vanouds.

Misschien wel het mooiste verhaal is die van een bezorgde moeder die mij een e-mailbericht stuurde. Het gaat niet goed met haar zoon om diverse redenen. Ze vraagt mij om hulp, omdat ze vindt dat ik een groot netwerk om mij heen heb, en haar zoon mogelijk kan helpen. Haar zoon zoekt werk, maar komt niet aan tafel bij de juiste personen. Ik bel een directeur van een bedrijf die ik goed ken en gooi een balletje op. Hierop reageert hij: “Laat hem mij maar bellen!!”. Nog geen week later is de jongen die moeite heeft met gesprekken en of sollicitatieprocedures aangenomen. Ik word daar zo blij van, juist omdat het leuk is om mensen te helpen. Regelmatig informeer ik even bij hem hoe het gaat met zijn nieuwe baan.

Zoals gezegd, je netwerk onderhouden kost erg veel tijd en je kunt ook niet met iedereen vrienden zijn. Maar als je netjes met elkaar omgaat is het ook niet vervelend om iemand die je lang tijd niet gezien of gesproken hebt weer te treffen. Sterker nog, het is juist leuk!

Ik heb lang getwijfeld over de titel van deze column. In eerste instantie liep ik met de gedachten rond om het “de kracht van netwerken te noemen”. Een overleden vriend van mij zei ooit gekscherend de wijze woorden: “Het is niet wie je bent, maar wie je kent.”. Ik ben dan ook van mening dat hij absoluut gelijk heeft. Vaak denk ik aan zijn wijze woorden.

Ik probeer onze kinderen ook ervan te overtuigen dat mensen om je heen zo belangrijk zijn en juich het zeker toe als ze één-op-één gesprekken voeren met anderen. Je hoeft zelf niet altijd beter te worden van een netwerkgesprek, dit kan niet altijd en zou ook zeker niet altijd de insteek moeten zijn. Het is ook prettig als je in plaats van te ontvangen iets kunt weggeven. Dat zou al kunnen in de vorm van een tip of een compliment, maar zeker ook door je netwerk open te stellen. Je zet een ander aan het denken en dat is ook netwerken.

Nu we weer in een strenge lockdown zitten raad ik iedereen aan om te gaan netwerken. Juist nu je weinig mensen kunt bezoeken en velen thuiswerken is het interessant om via een Teams- of Zoommeeting elkaar te spreken. De tijd dat we elkaar weer echt fysiek zien komt zeker weer terug. Daar twijfel ik geen moment over.

Mensen die mijn eerdere jaarlijkse gastcolumns gelezen hebben, weten dat ik diverse levensmotto’s heb. Naast “Vier het leven” en “Neem het zoals het komt”, voeg ik hier graag mijn derde motto aan toe. “Het is niet wie je bent maar wie je kent”.

Ik wens u alle goeds en een fantastisch 2022!

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69