Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Michael Oudman kijkt terug op bijna één jaar Huizenschoonmaak.nl

Je bent nu alweer bijna één jaar voor jezelf bezig. Kun je vertellen wat je het leukste vindt tot nu toe?

Het mooiste wat ik ervaar is toch wel een soort gevoel van vrijheid. Natuurlijk moet je aan het werk voor je inkomen maar ik bepaal zelf wat ik doe, wanneer en hoe. Nou ja, af en toe zit m’n vriendin me wel eens achter de broek aan…..

En qua werkzaamheden? Wat vind je het leukste om te doen?

Het leukste vind ik het werken met machines. Dus eigenlijk de specialistische reiniging. Om het iets specifieker te benoemen, meubelreiniging en vloeronderhoud vind ik erg leuk! Het resultaat is vaak boven verwachting en om dan de reacties van de klanten te zien vind ik fantastisch.

Naast dat ik mijn eigen klussen krijg, ben ik ook onderaannemer en als onderaannemer heb ik erg mooie klussen mogen uitvoeren bij bijvoorbeeld het Groninger Forum. Hier heb ik de vloeren mogen reinigen en binnenkort staan de bioscoopstoelen op de planning. Ook heb ik al wat mooie klussen bij FC Groningen mogen uitvoeren! Een groot voordeel van het schoonmaakvak is dat je op plekken komt waar je anders vrijwel niet komt.

En wat valt jou tegen als startend ondernemer?

Wat ik toch wel het meeste mis als ZZP’er zijn collega’s. Naast het praktische waarbij je soms gewoon extra handjes nodig hebt, mis ik vooral de lol en gezelligheid die ik altijd had bij mijn vorige werkgevers. Maar omdat ik als onderaannemer fungeer bij mijn oude werkgever, zie ik nog regelmatig oud-collega’s.

Hoe is het inmiddels met jouw dienstenpakket? Zijn er nog nieuwe diensten bijgekomen?

Het dienstenpakket op zich is aardig gelijk gebleven want geen klus ga ik uit de weg. Eigenlijk doe ik zelfs meer dan alleen schoonmaken. Ik heb binnenkort bijvoorbeeld een schilderklus. Het is niet iets wat ik promoot maar ik was een tijdje geleden bij een alleenstaande oudere vrouw en die vroeg me of ik naast het reinigen van haar keuken ook kon helpen met het schilderen ervan. Ze heeft niemand anders die dit kan doen dus ik help haar met liefde.

Heb je nog steeds tijd voor je hobby’s

Nou ik heb best veel hobby’s. Alles wat maar met sport te maken heeft, vind ik erg leuk! Schoonmaken is fysiek ook best een zwaar beroep en daarom vind ik het ook erg belangrijk om zelf fit te blijven. Ik ben regelmatig in de sportschool te vinden en daarnaast squash ik wekelijks met mijn vader en mijn broertje.

Maar mijn grootste hobby is toch wel mijn gezin!! Hier plan ik echt alles omheen. Het gezin staat voor mij op één en het werk komt daarna pas. We starten samen op in de ochtend en brengen regelmatig onze twee kinderen samen naar de opvang/school. Mijn kinderen zijn nog vrij jong (4,5 en bijna 2) en mede door alle adviezen om mij heen, geniet ik hier echt optimaal van want voor je het weet zijn ze…… mijn collega’s…..

Wat zijn jouw plannen voor 2022

Allereerst wil ik nog een investering doen. Ik ga nog een eenschijfmachine aanschaffen zodat ik ook goed tapijt kan reinigen! Ik ben me nog druk aan het oriënteren naar de juiste machine en ik ga binnenkort naar een demo voor het reinigen van tapijt d.m.v. de koolzuurmethode.

Momenteel richt ik mij nog voornamelijk op de particuliere markt maar ik merk dat ik vanuit de zakelijke markt steeds meer aanvragen krijg en hiervoor zal ik dan wel een volgende stap moeten zetten. Omdat de aanvragen die binnen komen soms voor meerdere keren per week of maand zijn zal ik moeten gaan uitbreiden. Mijn plan is dan ook om mijn onderneming eerst te veranderen van ZZP’er naar ZZMP (zelfstandige met personeel).

Het lijkt mij fantastisch om mijn eigen team op te bouwen en samen met hen te gaan bouwen aan een schoonmaakbedrijf die staat voor dezelfde kernwaarden als waar ik voor sta namelijk BEST (Betrouwbaar, Energiek, Servicegericht, Toegankelijk). Ik weet ook al wat mijn doel is voor 2023 maar we gaan eerst maar eens kijken of dit gaat werken. Alles stap voor stap!

Vind je het niet heel spannend om personeel aan te nemen? Met in het achterhoofd het Chinese gezegde => ik wens je veel personeel…

Ik begrijp jouw vraag heel goed! Goed personeel vinden is heel lastig, echter niet onmogelijk! Goed personeel heb je ook niet zomaar. Door je mensen juist te begeleiden, te ondersteunen en vooral te belonen, ben ik van mening dat je tevreden medewerkers krijgt. En goede werknemers wil je het liefst altijd behouden maar daar zal je dus wel moeite voor moeten BLIJVEN doen.

Ik zie het vooral als een mooie uitdaging en met al mijn werk en levenservaring ben ik klaar voor deze fase. Belangrijk in ieder geval is dat ik het stap voor stap wil doen al moet ik mezelf hier soms wel wat in remmen.

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69