Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Niiwino Geertsema, eerst de stem maar nu ook een beetje het gezicht van RTV Noord

Niiwino, kun je jezelf in het kort even voorstellen?

Niiwino Geertsema is de naam en ik ben 34 jaar geleden geboren in het ziekenhuis van Groningen. De eerste zeven jaar woonde ik in Harenermolen, daarna verhuisde het gezin Geertsema naar Warffum. Als jongeman van achttien jaar begon het dorpse leven wat saai te worden en lonken de verleidingen van de grote stad. Ik ben dus in Groningen gaan wonen, ondanks dat ik in Zwolle studeerde.

In Groningen heb ik mijn partner Anne Buunk leren kennen en hoewel zij een echte Stadjer is, kwam het voorstel om richting het Hogeland te verhuizen van haar. Op zoek naar rust en ruimte waren we bijna nog, na een tip van Erik Hulsegge, aan de Brouwerslaan in Middelstum terechtgekomen maar het werd nieuwbouw in Winsum. Het geluk werd compleet toen dochter Mare zich aandiende, zij is nu bijna anderhalf jaar. 

Je wist volgens mij al vroeg dat je de journalistieke kant op wilde?

Ik heb een toptijd gehad op het HHC in Warffum. Niet alleen qua klasgenoten maar ook qua docenten. Ik was een beetje laks en de enige in de klas die een herkansing moest doen en wel in wiskunde. Toen dat lukte vervolgde ik mijn pad op het HBO. Ik ging naar Windesheim in Zwolle. Een HBO-opleiding waar ik de journalistieke kant koos.

Ik zal een jaar of tien, elf geweest zijn toen ik met mijn moeder naar Hilversum mocht om bij Radio 538 een Top 40 uitzending bij te wonen. Dit n.a.v. een goed antwoord op een rebusvraag. Toen ik ook nog de volgende winnaar aan mocht kondigen, was ik eigenlijk al verkocht. Een beetje in een microfoon praten, dikke lol onder elkaar, lekkere muziek draaien, ik vond het helemaal geweldig. Daarbij was ik destijds een groot fan van Ruud de Wild.

Daar is ongetwijfeld de kiem gelegd. Maar de opleiding op Windesheim was nog wel een dingetje. Dat was destijds een opleiding van niks en men kwam op den duur zelfs onder toezicht te staan. Mede daardoor moest ik mijn scriptie twee keer overdoen wat weer tot enige studievertraging leidde. Bijna dagelijks pendelde ik op en neer van Groningen naar Zwolle maar mijn diploma heb ik nooit opgehaald. Die ligt dus nog steeds op mij te wachten.

En deed vervolgens de nodige ervaring op bij OOG?

Ik heb het vak geleerd tijdens mijn stages. De eerste was bij OOG richting de radiokant. Mede daardoor ben ik nog steeds verliefd op dit medium. Bij OOG mocht ik zelf allerlei dingetjes doen en regelen en ik werd er goed begeleid. Kortom, een prima plek om mij te ontwikkelen.

Daarna volgde een stage bij RTV Noord. Daar ging het er wat serieuzer aan toe en die stage was meer richting de tv-kant. Het klopt dat ik na mijn opleiding ook nog een tijdje een eigen eenmanszaakje gehad heb. Want na mijn studie werkte ik drie jaar als freelancer voor Noord. Door mij in te schrijven bij de KVK kon ik ze een factuurtje voor bewezen diensten sturen. 

In het begin was er een korte flirt met Fox Sport?

Dat was in 2013, ik was toen een jaar of 26. Samen met mijn kameraad Leo Wassing besloten we te solliciteren en we werden ook allebei aangenomen. Ik moest onder andere samen met de analist van dienst de analyses en statistieken opstellen die in de uitzending in beeld gebracht werden. Het was een beetje Wild West en ik was best nog wat bleu. Een harde leerschool dus maar ik leerde er veel en kwam zelfverzekerder en met meer zelfvertrouwen terug, ondanks dat mijn jaarcontract niet verlengd werd.

Ik werkte onder andere met Kenneth Pérez en Kees Jansma en leerde er voor mijzelf opkomen. Als een soort van clubwatcher heb ik Marco van Basten wel eens kort geïnterviewd. Daar kan hij zich vast niets meer van herinneren maar ik stond met trillende handjes voor hem. Ook iemand als studiogast Willem van Hanegem was natuurlijk wel bijzonder om te ontmoeten. Mede daardoor ben ik nu niet meer zo snel onder de indruk als ik een bekende Groninger of Nederlander moet interviewen. Het zijn ook allemaal maar gewone mensen.   

Maar bij RTV Noord vond je de echte liefde?

Ik had natuurlijk al eerder op freelance basis drie jaar voor ze gewerkt en keerde in 2015 terug. Ik werk er dus inmiddels al weer zes jaar in vaste dienst en dat bevalt prima! Ik ben een vast ‘onderdeel’ van het radioteam. Ik heb dan wel geen eigen programma maar moet regelmatig invallen voor een collega als die afwezig is.

Ik leer dagelijks nog steeds het nodige bij en als je maar wilt aanpakken dan kan er steeds meer. Gemiddeld werk ik 36 uur per week maar eigenlijk ben je de hele dag wel met je vak bezig.

Voor de radio-ochtendeditie moet je vroeg uit de veren?

Vier uur om precies te zijn en als ik zelf moet presenteren om half vier. Ik zorg dat ik voor half zes in de studio ben en heb dan één tot anderhalf uur de tijd om de eerste regionale nieuwsuitzending voor te bereiden, die ik vervolgens zelf voorlees. Deze wordt vanaf half zeven elk uur uitgezonden bij Edwin op Noord.

Hierbij maak ik gebruik van de input van de nachtredactie maar ik kan er ook eigen inzichten en items in verwerken. Vaak begin ik met het serieuze nieuws, dan een vleugje sport en ik probeer met een luchtig item te eindigen. Tussendoor praat ik soms mee met presentator Edwin Pasveer, ik bereid interviews voor en actualiseer het nieuws. De uitzending eindigt om tien uur en niet veel later keer ik dan terug naar Winsum. Prachtig werk om te doen. Geen dag is hetzelfde en je bouwt een mooi netwerk op. 

Voor de camera’s van Noord Nieuws is ook niets mis mee?

Dat is afgelopen zomer min of meer bij toeval begonnen toen ze echt niemand anders meer konden vinden om Noord Nieuws te presenteren. Ik werd dan ook ’s middags gebeld, net voordat ik een uiltje wilde knappen. De voorbereidingstijd was te kort om zenuwachtig te worden, dat was mijn geluk. Daarbij had ik natuurlijk al wel de nodige radio-ervaring in de pocket.

Het ging mij goed af en ook de redactie was tevreden. Ik heb die zomer nog drie uitzendingen mogen doen. Tot het eind van het jaar presenteer ik nu elke maandag Noord Nieuws, daarna zien we wel weer verder. En ja, ook dat gaat mij goed naar de zin. In het begin moest ik niets van tv hebben. Ik vond het zelfs een beetje een poppenkast. Als je ziet wat er allemaal moet gebeuren en met hoeveel mensen….. En dat voor maar een half uurtje televisie. En daarbij moet je dus opletten hoe je er bij zit, in de camera kijken, voor die tijd word je geschminkt en je moet nette kleren dragen.

Maar toch heb ik ook hier de nodige uitdagingen en verbeterpunten. Je krijgt natuurlijk aandachtpuntjes mee voor de te interviewen studiogasten maar de route van het gesprek mag je zelf bepalen. Je moet soms improviseren, de gasten op hun gemak stellen, voor een leuk sfeertje zorgen en in korte tijd zoveel mogelijk informatie zien los te krijgen.

‘Lekker slap ouwehoeren’ via een podcast is ook heerlijk om te doen?

Absoluut, dan kun je eigenlijk alle regels loslaten bij wijze van en er soms lekker slap op los lullen waarbij je er voor moet waken dat zo’n podcast niet langer dan zo’n drie kwartier duurt. Iedere maandag worden er twee opgenomen die dezelfde dag via de app of de website zijn te beluisteren. Daar maken duizenden luisteraars dankbaar gebruik van. En als iemand als FC Groningen-trainer Buijs aanschuift zijn het er meestal iets meer.

Met Martin Drent en Stefan Bleeker kijk ik terug op het eredivisieweekend. Later die dag neem ik met Karel-Jan Buurke en Henk Elderman de volgende podcast op waarbij ook Donar, Lycurgus en de kelderklasse in het amateurvoetbal aan bod komen. 

Wat zijn de hoogte- en dieptepunten uit je journalistieke carrière tot dusver?

Het hele werkpakket bij Noord wat ik nu uit mag voeren, die enorme variatie elke dag, dat beschouw ik zeker als een hoogtepunt. En soms komen hoogte- en dieptepunten bijeen. Kijk, de Facebookrellen waren natuurlijk verschrikkelijk ellendig voor de inwoners van Haren. Maar er gebeurde die avond en nacht wel wat, zachtjes uitgedrukt.

Ik was destijds een beginnend journalist en mocht zelfs in de nachturen nog even mijn zegje doen voor de microfoon. Toen was ik wel zenuwachtig. Tijdens dergelijke gebeurtenissen stroomt de adrenaline door het lichaam. De aanleiding is vaak niet mooi maar om dergelijke nieuwsitems tot een goed einde te brengen, daarvoor ben je uiteindelijk in de journalistiek gegaan.

Heb je nog leuke werkanekdotes?

De wekelijkse podcast met Martin en Stefan heb ik al benoemd. Dan gaat het er soms om weg hoor. We zijn dan net drie kwajongens waarbij de voetbal- en kleedkamerhumor niet geschuwd wordt. Maar ook over mijn Foxsport-tijd kan ik nog wel bijzondere verhalen vertellen. Zeker wanneer het op Kees Jansma aankomt. De analist die de zelfspot niet schuwt. Én smakelijk kan vertellen. Over het feit dat hij vaak rond kerst een vleugel in Theater Carré in Amsterdam afhuurt voor zijn exen en kinderen bijvoorbeeld. Dan ziet hij die ook een keer weer.

Op een keer zette hij vlak voor een uitzending nog even snel een geldbedrag in op een vroege goal van Wayne Rooney voor Manchester United. Toen dat ook daadwerkelijk gebeurde, grapte hij direct: ‘Kan ik mooi weer een weekje alimentatie van betalen.’ Een keer was hij echter in een slecht humeur. Een collega van mij, had hem een verkeerde analyse ingefluisterd met als gevolg dat hij het de hele dag moest ontgelden.

Ik besloot nog wat olie op het vuur te gooien, mijn contract liep toch binnen afzienbare tijd af. Waar wij onze koffie uit plastic bekertjes dronken, moest Kees het zwarte goud altijd in een porseleinen kopje hebben. Toen ik hem een kop koffie aanbood vroeg ik hem gevat of hij het in een bekertje of in een kopje moest hebben. ‘In een kopje, paardelul!’, was zijn chagrijnig antwoord. 

Nog tijd voor andere hobby’s?

Vroeger voetbalde ik zelf, onder ander bij Warffum en Groninger Boys. Tegenwoordig blijft het bij sport kijken op de bank. Sinds Mare zich aangediend heeft, gaat veel van mijn vrije tijd in mijn gezin zitten en daar is niets mis mee. Ik kijk uit naar jaarlijkse vakanties in Italië maar kan mij ook verheugen op vaartochten richting Garnwerd. Ik heb onlangs een bootje gekocht en ben die aan het opknappen.

Winsum is voor jou ‘the place to be’ geworden?

Qua wonen zeker maar mijn hart ligt nog steeds in Warffum. Eigenlijk kun je beter stellen dat het Hogeland ‘the place to be’ is. Maar ook de stad Groningen is een prachtige stad met zijn eigen charmes. Daar mag ik graag een uurtje doorheen kuieren. We wonen kortom in een hele mooie provincie.

Waar staat Niiwino Geertsema over 10 jaar?

Het idee dat het allemaal in Hilversum gebeurt, heb ik laten varen. Wat ik nu doe is perfect, ik heb hartstikke leuk werk en ben een echte Groninger. Als de vraag komt of ik Studio Sport wil presenteren dan zeg ik dan ook niet direct ja. Maar waarom zo ver vooruit kijken? Eerst mijzelf maar eens verder ontwikkelen in alle werkzaamheden die ik nu doe!

Wil je verder nog iets kwijt?

Het is goed dat site’s als die van jou maar ook die van bijvoorbeeld de Ommelander bestaan. Want lokaal ontstaan misschien wel de mooiste verhalen en daar profiteren we bij Noord ook weer van. Wat dat betreft kunnen we elkaar goed versterken. Ga zo door, zou ik zo zeggen….

 

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69