Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

‘Meedogenloos’, in het Eemshotel…..

Een maandje geleden plofte bij mij een mailtje van Carola van Profiel Uitgeverij (onderdeel Scholma Druk Bedum) de mailbox binnen. Of ik wel bij de boekpresentatie van de vierde misdaadroman van Klaas-Jan Dijkema (Kajé Dijkema) wilde zijn. En dat wilde ik maar al te graag…..

En zo tokkelde ik vrijdag jl. op mijn gemak naar Delfzijl, naar het Eemshotel. Ik dacht terug aan een artikeltje in één van de bokkebladen waarin ik voor het eerst de naam Klaas-Jan Dijkema tegenkwam. De gepensioneerde rechercheur die aan het schrijven geslagen was. Het leek mij geweldig om hem aan een pensionadointerview te onderwerpen en dus verdween zijn naam in een notitieboekje. Op de een of andere manier duurde het nog een tijdje voordat ik wist te achterhalen dat hij uit Wittewierum komt maar toen was het telefonisch contact snel gelegd.

Het leidde tot twee bezoeken aan de familie Dijkema waarbij ik ook kennis mocht maken met zijn vrouw Attie Dijkema-Dijkema. Eerst was daar het pensionadointerview. En later keek ik in een uitgebreid Babbelen met Bert interview terug op de totstandkoming van zijn eerste drie misdaadromans. Dit laatste n.a.v. het in één ruk uitlezen van deel drie, ‘Over lijken op het Hoogeland’. Naast de spannende verhaallijn, genoot ik ook van de beschrijvingen van de locaties want hoofdpersoon Lucien de Lange lost de moorden vanuit het bureau in Delfzijl op.

Niet alleen op de presentatie kon ik mij verheugen maar ook de locatie waarin de boekpresentatie zich afspeelde, kon mij bekoren. Het Eemshotel is natuurlijk niet zomaar een locatie. Mijn fantasie sloeg op de heenreis al een beetje op hol. Want dit hotel zou toch ook wel een bijzondere ‘scene of the crime’ kunnen zijn. Helemaal wanneer er vanuit een van de hotelkamers een lijk door het raam naar beneden gedumpt wordt in de Waddenzee. Zou die bij vloed tot Emden of Rottumeroog kunnen reiken en aanspoelen? Of ligt het lijk tijdens het droogvallen der zee ‘gewoon’ op een zandplaat? Verdikkie, in mijn gedachten was ik het eerste hoofdstuk al aan het schrijven.

Afijn, toen ik binnenkwam was de schrijver al met zijn praatje begonnen. Hij had het over onrustige nachten die niet geheel stressvrij voorbij gingen want er komt natuurlijk heel wat bij zo’n presentatie kijken. Zeker met in het achterhoofd het feit dat ‘Meedogenloos’ raakvlakken en overeenkomsten vertoont met een moord uit 2002 waarbij een onderwijzer in Groningen in de deuropening van zijn woning werd doodgeschoten. U begrijpt ongetwijfeld de achterliggende emoties toen na de speech het eerste exemplaar van het boek werd overhandigd aan de weduwe van de doodgeschoten man. Zij was samen met haar kinderen bij de presentatie aanwezig.

En dat was niet de enige bijzondere lading aan deze presentatie. Want sinds deel I schreef Peter R. de Vries altijd een aanbeveling over Dijkema zijn boeken en hij was ook altijd een van de eersten die het manuscript onder ogen kreeg en hierover zijn licht liet schijnen. Ze hadden elkaar leren kennen toen Dijkema aan een aantal complexe en onopgeloste moordzaken werkte. Naast wederzijds respect was er ook een goede klik en wat De Vries vooral zo aansprak was dat de verhalen een goed beeld van de werkelijkheid geven. Tijdens een uitzending van RTL Boulevard besteedde hij zelfs aandacht aan Dijkema zijn debuutroman.

Hoe bijzonder is het dan achteraf dat zijn aanbeveling van ‘Meedogenloos’ een week voor de brute aanslag die hem het leven kostte bij Dijkema binnenkwam. ‘Helaas is door de dood van Peter ook een eind gekomen aan deze altijd prettige samenwerking. Kajé vroeg en kreeg toestemming van de kinderen om de lovende woorden op de achterkant van het boek te plaatsen.’ Een gegeven waarop tijdens de presentatie nog even op gepaste wijze werd ingegaan.

Na deze indrukwekkende woorden, volgde de boekoverhandiging, enige fotomomenten en een proost op de goede afloop waarna Dijkema zich terugtrok achter de tafel en de nodige verkochte boeken van een handtekening en persoonlijke voetnoot voorzag. Een mooie bekroning van maandenlang monnikenwerk waarin hij zich succesvol verplaatste in zijn alter ego De Lange.

Eén van die boeken ging mee naar Middelstum. En die gaat binnenkort mee naar mijn vakantiebestemming. Iets waar ik mij op kan verheugen want ik weet inmiddels dat ook deze editie ongetwijfeld een vlot geschreven en spannend verhaal geworden is waarbij feiten en fictie elkaar moeiteloos weten te vinden en versterken. En had De Vries het niet over een verhaal met soms ingenieuze trekjes met een zeer sterk en verrassend slot? Iets wat ook corrector Wouter Haak kon beamen toen ik hem nog even naar zijn bevindingen vroeg…..

Dus mocht u in aanloop naar de feestdagen nog nadenken over een passend Sinterklaas- of Kerstcadeau dan is ‘Meedogenloos’ zeker aan te bevelen. Boekgegevens: Meedogenloos  ISBN-nummer  978 90 5294 6061, 288 pag,  full color omslag, Romandruk, softcover. Vanaf nu verkrijgbaar bij de boekhandel, bol.com en via www.profiel.nl voor € 20,-

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69