Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Jan Spijk, een leven vol risico…..

Hoe je het ook went of keert, de afgelopen anderhalf coronajaar ben je er niet aan ontkomen om met mensen in gesprek te gaan over dit onderwerp. Zo heb ook ik vaak genoeg mensen gesproken die voor of juist tegen het coronabeleid zijn. Zelf heb ik alle vertrouwen in de medische wereld. Uiteraard hadden dingen vanuit de regering anders geregeld kunnen worden maar vanaf de zijlijn is het altijd makkelijk praten.

Ondanks dat ik het niet met alles eens ben geweest heb ik mij verbaasd over de hoeveelheid mensen die in theorieën geloven die menig sciencefiction-film te boven gaat. Uiteindelijk moet iedereen zelf de keus maken of diegene gevaccineerd wil worden, maar sommige argumenten zijn wel erg sterk. Laatst kwam ik in gesprek met een persoon die misschien niet eens een hele rare theorie had.  Diegene wou zich in ieder geval niet laten vaccineren in verband met de mogelijke risico’s. Tsjah risico’s… Volgens mij bestaat het hele leven uit het nemen van risico’s.

Tegenwoordig word je doodgegooid met de berichten dat het eten of drinken van een bepaald product het risico op bepaalde ziektes verhoogt. Daarnaast verhoogt het ondernemen van ‘wat dan ook’ risico op een ongeluk/ziekte etc.. Als we alle wijze raden op internet en in de media moeten opvolgen dan wordt het wel heel lastig leven. Ik dacht, ik zal op een gemiddelde dag eens mijn patroon aanpassen om zo risicoloos te leven. Als ik nou geen 130 word!

Slaap. Aan een goede nachtrust ben ik gehecht. Zo komt het regelmatig voor dat ik meer dan 8 uur per nacht slaap. Dit blijkt echter ook de kans op een hartaanval te verhogen. Dan maar minder dan 8 uur slapen. Maar denk er om, te weinig slaap is ook niet goed en voor je het weet zit je lichaam vol met stresshormonen of heb je diabetes.

Ontbijt. Pfoe, dat scheelt weer. Ik mag graag goed ontbijten en dit schijnt gezond te zijn. Dit doe ik graag met een beste beker melk. Maar o jee, tussen de middag tik ik ook zo een halve liter melk weg en ’s avonds nog wat vla of kwark. Veel te veel zuivelproducten! Hart en vaatziekten, prostaatkanker. Mijn bingokaart met ziektes begint op de vroege ochtend al snel vol te raken.

Gelukkig kan ik deze zorgen even vergeten als ik een korte fietsrit maak naar mijn werk. Lekker gezond. Of toch niet? Fietsen is levensgevaarlijk. Van de jaarlijkse verkeersslachtoffers is iets meer dan de helft fietser. Dus maar niet met de fiets. Maar de andere helft bestaat bijna alleen maar uit automobilisten. Dan maar thuiswerken?

Werken brengt ook veel risico’s mee. Werken in de bouw: veel risico op lichamelijk letsel. Werken in de industrie: mogelijk contact met gevaarlijke stoffen. Dan maar op kantoor: RSI klachten, oogklachten. In de zorg: geestelijke en lichamelijke klachten. Ik ben wel even toe aan vakantie.

Niet met de auto of fiets in ieder geval. Misschien met de trein dan? Zo kunnen we wel verantwoord Schiphol bereiken. Straks stort het vliegtuig neer? Niet te veel in de zon: huidkanker.

Ik zou een Dikke Van Dale kunnen opstellen met risico’s die we als mens ondergaan. Als we alle negatieve verhalen moeten geloven liggen we allemaal onder de groene zoden voor onze 40e. Feit is echter dat de mens gemiddeld ouder wordt dan ooit tevoren. Zou er dan toch iets goed gaan met onze manier van leven tegenwoordig? Zou de medische wereld al die jaren dan toch het beste met de mens voor hebben gehad en niet onderdeel uitmaken van een groter complot?

Slecht nieuws verkoopt. Het is natuurlijk ook niet noemenswaardig om in de krant te vermelden dat Piet van Dijken uit Lutjegast gister veilig thuis is gekomen in zijn auto vanaf zijn werk. Zo ook met corona, er wordt altijd maar vermeld hoeveel mensen er zijn overleden aan corona, niet hoeveel er genezen zijn. Getallen interpreteren en relativeren is voor velen moeilijk. Al met al zorgt dit gemiddeld gezien voor een negatieve beeldvorming.

Wat moeten we nou als mens zijnde? Er is geen ei van Columbus. Het eeuwig leven bestaat hier niet, oftewel: van leven ga je dood. Uiteraard willen we dit zo lang mogelijk uitstellen, maar risicoloos leven bestaat niet. Morgen toch maar weer op de fiets naar het werk. Pff, wat een stress brengt het schrijven van deze column met zich mee. Nu ben ik wel toe aan een biertje. Eén glas alcohol per dag schijnt gezond te zijn, ow wacht…

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69