Bij de Molen
Kloaverstee
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Rick Schaaphok, Ik ben tegen de vrijheid van meningsuiting

‘Hey lieverd, Bert Koster weer in de ether met de vraag of ik een column wil schrijven’.

  • Oh leuk ja, wat wordt het onderwerp, toch geen Corona he?’

‘Nee, denk het niet, daar heb ik ook geen verstand van. Toch vind ik het lastig want voetbal gaat de laatste dagen ook niet top. Ik heb een penal gemist en Feyenoord speelde de laatste pot ook triest’.

  • ‘Ja, zoiets las ik al op Twitter. Volgens Twitter ging die bal die jij schoot wel heel erg over he, ze zijn hem nog aan het zoeken zeker?’.

‘Oh, Twitter, ja daar staat wel meer’.

We leven op een prachtige planeet. Toevallig ook nog in 1 van de meest welvarende landen van de wereld. We kunnen met ons mobieltje de Chinees laten komen met een rijsttafel voor 4 personen met dikke brokken kroepoek. Overigens zou ik dat alleen doen als je met een voetbalelftal bent of een hele familie want volgens mij zitten er overal dubbele bodems in bij de Chinees maar dat terzijde.

We kunnen vanaf onze luie bank thuis een film kijken die nog draait in Pathé. We kunnen alle voetbalwedstrijden live in onze woonkamers krijgen. We kunnen naar elk land van de wereld vliegen. Maar wat we tegenwoordig vooral erg goed kunnen is onze mening ventileren. Prachtig, lang leve de sociale media.

Wellicht bent u nog niet bekend met het medium Twitter. Ik zal het u even kort uitleggen. Twitter is bedoeld voor iedereen die dagelijks frustraties heeft en dat moeilijk kan uiten. Het is een soort virtuele Klaagmuur om af te reageren wat er in het dagelijks leven mis gaat. Dit overigens het liefst onder een synoniem of een bijnaam maar zeker niet onder een eigen naam.

Twitter gebruik ik vooral om op de hoogte te blijven van het wel en wee van het cluppie die ik aanhang. Toch scrol ik altijd door de honderden berichten van ‘dakpan’ en ‘tjoeketjakke21846’. Dat geeft mij toch een vorm van vermaak.

Tijdens een wedstrijd van Feyenoord heb ik al honderden keren een bericht getikt bestemd voor mijn ‘tweeps’ (volgers) en toch maar weer verwijderd. Dat komt omdat mijn gevoel zegt van: ‘wat hebben we toch weer een waardeloze scheids, wat is die tegenstander ontzettend vervelend en wat zit het ons vandaag toch weer ontzettend tegen’. Dan wint bij mij uiteindelijk toch het verstand van het gevoel en druk ik op de backspace knop en ga ik er nog even over nadenken.

Dat dit niet altijd lukt blijkt als ik naar mijn tijdlijn van berichten kijk. Dan heb ik toch even die digitale Klaagmuur nodig. Gelukkig werkt dit voor mij alleen bij Feyenoord zo. Als ik verder in mijn tijdlijn kijk, zijn er heel wat mensen die zich net zo druk maken om heel veel zaken waar ze erg ver vanaf staan. Dat lijkt me erg vermoeiend. Naast dat het vermoeiend is, lijkt het me ook geen prettige ontwikkeling. Als ik constant mijn mening ga geven over hoe ze op 24 kitchen aan het bakken zijn in olijfolie terwijl bakboter veel beter is, dan zullen ze mij vast uitlachen.

Als ik mijn mening moet gaan geven over mijn automonteur die mijn auto maakt dan krijgen we mooie discussies. Als ik mijn mening moet geven over de maximumsnelheid van 100 kilometer per uur naar Rotterdam waardoor ik nog later thuis ben na een wedstrijd van mijn club dan kunt u die vast raden. Levert het wat op? Ik denk het niet. Behalve een hogere bloeddruk.

Mede hierom ben ik deze column begonnen met een prachtige tegenstelling. Dit om toch mijn ‘mening’ te geven. Het is namelijk menseigen om overal een mening over te hebben. Zou het niet beter zijn als iedereen over 3 zelf gekozen onderwerp zijn mening mag geven? Ik weet het niet, ik heb er niet voor geleerd.

Zou het niet beter zijn als we meer rekening gaan houden met het milieu? Ik weet het niet, ik heb er niet voor geleerd. Zou het niet beter zijn als we allemaal 100 kilometer per uur gaan rijden op de snelweg? Ik weet het niet, ik heb er niet voor geleerd. Toch kan ik over al deze onderwerpen best een mening vormen. Sterker nog, soms voel ik de irritatie over bepaalde zaken maar dan overwint toch weer het brein wat ik blijkbaar nog ergens heb en druk ik die mooie backspace knop in.

Dat zouden meer mensen moeten overwegen, ook al is dit gewoon maar een mening van een man die ook wel eens een penal mist. Kon ik daar maar de backspaceknop indrukken.

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69