Bij de Molen
KOOZAA
De Kleine Munt
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis

Inge en Janine, bordspelPIONiers uit Bedum

Eerst maar even een korte voorstelronde dames?

Misschien is het wel leuk om te beginnen met hoe we elkaar hebben leren kennen. Dat is via onze zoons ontstaan die een goede klik met elkaar hebben en dus na schooltijd vaak met elkaar spelen. We zijn beiden medio-dertigers, bijzonder energiek en overal voor in. Ook wij klikken dus heel goed!

Inge: ‘Inge Kuipers is de naam en ik vind het helemaal niet erg wanneer je vermeldt dat ik in Friesland ben geboren. In Drachten om precies te zijn en op mijn 3e verhuisden we naar Bedum. Mijn partner heeft ook Friese roots maar is wel een echte Bedumer. We hebben drie kinderen van (bijna)elf, negen en zes jaar oud.

Janine Zuidema: Ik ben opgegroeid op de boerderij in Sint Annen. Op mijn 19e ben ik samen gaan wonen in Bedum. Mijn partner is ook een echte Bedumer en ik voel mij prima thuis in Bedum. Wij hebben twee kinderen, de jongste is bijna vijf en de oudste negen.

Wat doen jullie in het dagelijks leven voor werk?

Je zoekt vast al naar een bruggetje richting de spelletjes maar die zul je vermoedelijk via het werk niet vinden. Janine: ‘Na mijn studie Commerciële Economie ben ik in de automotive beland. Sinds 3,5 jaar werk ik als leaseadviseur voor een leasemaatschappij, in (elektrische) auto’s, Mobility Service Nederland in Eelde. Heel divers werk binnen een fijn team waarin ik het klantcontact het mooiste vind.’

Inge vervolgt: ‘Ik heb met de studie Bedrijfseconomie ook een brede opleiding genoten. Na bijna 15 jaar met veel plezier bij Uitzendgroep Abiant in Bedum en in Groningen te hebben gewerkt ben ik nu sinds twee maanden officemanager in de online marketing bij Meceda (www.meceda.nl) in Tynaarlo.

Waar komt dan de fascinatie voor bordspellen vandaan?

Inge: ‘Dat begon bij mij al in mijn jeugd. Mijn hele familie is wel van de spelletjes wat soms resulteerde in lange spelletjesavonden.’ ‘Ik kom helemaal niet uit een spelletjesfamilie’, aldus Janine, ‘ik had meer een knutselmoeder. Mijn interesse in bordspellen kwam rond mijn 15e. Strategisch denken, vooruitkijken, de juiste tactiek bepalen, de wil om te winnen, het zit er allemaal in!’

Begin 2021 was daar het idee om meer mensen voor bordspellen te enthousiasmeren? 

Medio januari 2021 hadden we met vriendinnen een spelletjesavond, volgens mij speelden we toen het spel ‘Kwakzalvers’. We hadden zoveel lol met elkaar dat we zoiets hadden van, eigenlijk moeten we andere mensen ook enthousiasmeren voor het spelen van bordspellen. Dat levert zoveel plezier en gezelligheid op. Zeker in coronatijd natuurlijk waarin maar beperkt contact mogelijk was.

Spelletjes zorgen voor verbinding. Zowel party spelletjes tijdens gezellige avonden met vrienden, als thuis met het gezin. Er zijn zoveel bordspellen, dat is onvoorstelbaar. Dat loopt in de duizenden en wekelijks komen er prachtige, nieuwe spellen bij. Zo verwonderlijk was het eigenlijk niet dat wij met ons tweeën daar wel wat meer mee zouden willen doen. En zo werd eind januari de Pioniers geboren. Op ons visitekaartje zie je dat de eerste i een pion voorstelt en aan onze naam is de slogan ‘(ver)kenners van spellen’ toegevoegd.

Daarvoor wordt vooral Instagram ingezet?

We plaatsten onze eerste foto op Instagram op 27 januari. In het begin plaatsen we vooral foto’s van de spellen zelf. Dat veranderde toen we overnachtten met nog een vriendin in een hotel en daar stond zo’n oude typemachine. Dat bracht ons op het idee om een sfeerfoto in een nostalgische setting te maken, inclusief attributen en kledingstukken. Die spelfoto bereikte op Instagram een enorme vlucht.

En dat maakte ons enthousiast en leidde tot allerlei ideeën. We wilden nieuwe spellen gaan spelen en daarbij passende foto’s in een bijzondere setting maken. Je zou het bijna een klein toneelstukje kunnen noemen. Dit concept sloeg enorm aan. Binnen de kortste keren hadden we 1.000 volgers en we vielen op in het spellenwereldje. Inmiddels hebben we meer dan 3.300 volgers en dat in negen maanden tijd.

Jullie reviews/recensies gaan de hele wereld over?

Na ons logo te hebben ontwikkeld en actief te zijn geworden op Instagram was het reviews schrijven een logische vervolgstap. Die schrijven we heel kort en bondig want zo’n tekstbericht mag van Instagram niet meer dan 2.000 tekens bevatten met daarin kort aangegeven wat het spel precies inhoudt en wat wij ervan vinden. Vervolgens gaan we op zoek naar de juiste spullen en setting en maken een foto die we met de review op Instagram plaatsen.

Doordat de hoeveelheid volgers snel groeide, werden wij voor uitgevers van nieuwe spellen interessant. White Goblin Games was de eerste die wel wat in ons zag. Als ze een nieuw spel uitgeven, sturen ze ons een exemplaar toe waar wij dan weer een review over schrijven. En zo zijn er meer uitgevers. Tegenwoordig weten ze ons zelfs vanuit het buitenland te vinden. En dat vinden we erg leuk.

Helemaal toen 999 Games zich bij ons meldde, dat was voor ons een hoogtepunt. Want deze uitgever vroeg ons niet om een review te plaatsen maar om spellen uit te beelden op een foto voor hun eigen Instagram kanaal. We vragen geen geld voor foto’s of reviews. Dat hoeft van ons ook niet want wanneer een spel ons niet bevalt of niet zo leuk is om te spelen, willen we dat gewoon kunnen schrijven.

Geen kledingstuk of locatie is te gek om een mooi bordspel te promoten?

Dat klopt eigenlijk wel. Vooral in het begin waren we zelf heel druk met het maken van bijzondere kledingstukken en materialen. Alle spullen en kostuums die je achterop ons visitekaartje ziet, hebben we zelf gemaakt. En vergeet ook het schminkwerk niet, daar gaat ook de nodige tijd in zitten. Gelukkig zijn we heel creatief en biedt de omgeving zoveel inspiratie. Laatst reden we zo’n beetje achter elkaar aan naar het werk toen we in Groningen een mooie circustent zagen. Dan aarzelen we niet en vragen wij of we daar foto’s mogen maken. Naast een bijzondere foto op een unieke locatie, leverde ons dat ook nog een mooie rondleiding op.

Dat is het mooie van deze bezigheid, iedereen wil ons altijd wel helpen. En dat leidt tot mooie samenwerkingsverbanden. Zo werken we nu samen met Petra Leegte van de Verkleedkeet die ons aan prachtige kostuums helpt in ruil voor een mooie of gekke foto. En we kunnen regelmatig een beroep doen op fotograaf Peter Russchen uit Bedum die het leuk vindt om themafoto’s te maken. En zo breidt ons netwerk zich steeds verder uit…. 

Dat brengt jullie op de mooiste en gekste locaties?

Het theespel (Chai) bracht ons naar het Theemuseum in Houwerzijl, het scheikundelokaal van de Wessel Gansfort College werd gebruikt toen we een bijzonder ‘proefjesspel’ (Potion Explosion) uit moesten beelden. Janine: ‘En wat te denken van het Hunebedcentrum in Borger waar Inge in de kou in haar berenvel rondliep voor het spel Paleo. Er kwamen spontaan mensen om met haar op de foto te gaan.’ Inge: ‘En de foto voor het spel Cacao waarbij Janine haar hele mond onder chocolade gesmeerd had, leverde bijna 700 likes op.’

Hier in het Hotel ’t Gemeentehuis gebruikten we in de keuken voor het Kakkerlakkenspel nepkakkerlakken. Daar bleef per ongeluk één van liggen die door één van de afwassers vakkundig kapot getrapt werd omdat hij niet van het echt te onderscheiden was. Later hebben we de shoot met echte kakkerlakken nog eens dunnetjes overgedaan maar dan op een andere veilige locatie.

Het Dinopark is natuurlijk een prachtige fotoplek maar ook voor een waterfoto in een meer draaien wij onze hand niet om. En we zijn zelfs met een imker op pad geweest om op de foto te gaan tussen een zwerm bijen voor het spel Beez…. Ook staat Inge op een vliegtuigfoto inclusief een stewardessenpak voor het spel Overbooked.

Wat zijn de hoogte- en dieptepunten van PION-iers tot dusver?

Dat 999 Games ons benaderde was zeker een hoogtepunt. En wat te denken van alle avonturen die we in negen maanden tijd hebben mogen beleven, inclusief bijzondere locaties én foto’s?! Dieptepunten zijn er eigenlijk niet. We hebben via socialmedia één minder leuke reactie gekregen. Dat zet je toch even aan het denken. Want waar wij denken en hopen onze volgers te kunnen vermaken, zijn er mensen die soms anders tegen bepaalde foto’s aankijken.

Nog bijzonder spelanekdotes?

Inge: ‘Er gaat best wel veel tijd zitten in onze uit de hand gelopen hobby. Want naast het spelen van het spel voor de review, moeten we natuurlijk ook nadenken over een geschikte locatie en kledingstukken voor de foto’s. Gemiddeld doen we zo’n twee a drie spelreviews per week.

Als alles meezit dan lukt alles voor zo’n review + foto in twee uur. Maar voor hetzelfde geld gaat er meer tijd inzitten. En dan wordt het een tijdrovende hobby naast het werk en ons gezin. Gelukkig hebben we beiden veel energie en we vinden dit zo mooi dat het ook weer energie oplevert.’

Geef eens een gezamenlijk top-3 qua bordspellen?

Dan gaan we voor de verdwenen ruïnes van Arnak, Chai (dat gaat over thee) en Potion Explosion, een familiespel dat heel goed met kinderen gespeeld kan worden!

Waar staan de PIONiers over tien jaar?

We zijn enthousiast, ambitieus, overal voor in en gaan geen uitdaging uit de weg. Maar we hebben geen concreet plan voor over tien jaar. We zien wel wat voor kansen er op ons pad komen en willen die graag benutten. Een website voor uitgebreidere reviews zal er niet komen. Maar een website inclusief webshop zou zo maar kunnen. Of een eigen YouTube-kanaal.

En wanneer we een partij spellen op de kop weten te tikken die niet in Nederland te verkrijgen zijn dan kunnen wij die misschien wel verkopen. Binnenkort gaan we ook spellenbeurzen bezoeken, zowel in het binnen- als het buitenland. Je merkt het, ideeën genoeg. Nu nog de tijd zien te vinden om ze allemaal uit te voeren, haha….   

Willen jullie verder nog iets kwijt?

Volg ons op Instagram, hierbij het linkje Instagram (Instagram Pioniers). Wanneer iemand graag een review wil zien van een spel dan horen wij dat graag. Of vraag om advies, bijvoorbeeld voor een passend Sinterklaas- of verjaardagscadeau. En misschien is het ook nog wel leuk om te noemen dat we binnenkort op de Walfridusschool in Bedum een spellendag voor de leerlingen gaan organiseren. Want met bordspellen kun je zoveel doen: rekenen, taal, geschiedenis, het zit er allemaal in verweven.

Al spelenderwijs kun je kinderen zoveel bijbrengen. Misschien gaan we ook nog wel met onze spellen richting de verzorgingstehuizen. Wat dat betreft willen we ons graag maatschappelijk inzetten. Je merkt het, we zijn een eindeloos vat vol ludieke ideeën!

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69