Bij de Molen
KOOZAA
De Kleine Munt
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis

Ivan Klunder zit prachtig op zijn timmerplek bij Prima Bouw Middelstum!

Ivan, kun je jezelf in het kort even voorstellen?

Ivan Klunder is de naam en ik ben vijftig jaar. Samenwonend met Nienke Visser en samen hebben we twee prachtige kinderen gekregen. Dochter Vajèn is acht, zoon Bas vijf. Ik ben getogen in Westeremden, heb nog twee jaar in het Twentse Oldenzaal gewoond om daarna naar Groningen terug te keren en wel in Stedum.

Sinds 2010 woon ik met veel plezier in Middelstum. Eerst aan de Johan Lewestraat en sinds 2018 aan de Heerestraat. We wonen hier met veel plezier. De mensen zijn vriendelijk en er wordt veel georganiseerd in het dorp.

Voordat je timmerman werd, kende je een gevarieerd werkleven?

Dat klopt inderdaad want ik ben als winkelmedewerker begonnen bij supermarkt Kasemier in Middelstum. Daar werkte ik in het begin op de groenteafdeling, later bracht ik onder andere boodschappen rond. Om vervolgens met supermarktmanager Eric Boskamp mee te gaan naar de Basismarkt in Veendam. De laatste vijf, zes jaar was ik daar bedrijfsleider. Ik genoot van het werk en de verantwoordelijkheid maar moest ook opdrachten uitvoeren waar ik niet helemaal achter stond. En dan begint het vanzelf te kriebelen.

Maar toch zaten toen al de bouwgenen in je bloed?

Ergens wel denk ik en toen mijn moeder hertrouwde met de Lopster timmerman Jan Bolt hielp ik hem af en toe wel wat mee met klusjes. Vervolgens kocht ik in 1993 een huis in Stedum die ik zelf helemaal gestript en opgeknapt heb. Dan kom je er echt achter dat je het (ver)bouw- en timmerwerk toch wel in de vingers hebt, anders was dit nooit gelukt

Toen een kameraad van mij, die een eigen timmerbedrijf heeft, aangaf dat hij wel wat hulp kon gebruiken heb ik na enig wikken en wegen in 2003 mijn vaste baan opgezegd en ben ik bij hem aan de slag gegaan als zzp-er. Ik ben ook nog een tijdje gedetacheerd geweest bij Allround Timmerbedrijf Wieringa in Middelstum.

In 2008 was daar Prima Bouw?

In dat jaar werd het voor mij inderdaad tijd om op eigen benen te staan. Wel in een achteraf heel beroerde tijd want niet veel later kwamen we in een recessie terecht. En dat was geen prettig begin met toch wel de nodige stress en financiële kopzorgen. Het was in de tijd dat ik Nienke leerde kennen en samen hebben we ons, ook door zuinig te leven, er door heen geslagen. Niet altijd leuk maar wel heel leerzaam.

Want door hard te werken is het toch gelukt om een vaste klantenkring op te bouwen. Toen de economie vervolgens weer wat aantrok, zag het er al snel een stuk rooskleuriger uit. En nu heb ik het hartstikke druk inderdaad. Dat is dan weer het andere uiterste.

Nooit spijt gehad van het eigen baas worden?

In het begin is er vast de nodige twijfel geweest maar het was achteraf dus ook een heel leerzame tijd. Je gaat bijvoorbeeld kritisch naar je uitgavenpatroon kijken. En, nogmaals, middels hard te werken keerde het tij en door schade en schande word je vervolgens steeds wijzer. Nu hebben we het goed en dat leeft een stuk fijner. Maar dat komt ook doordat je de keerzijde hebt meegemaakt.

Het mooie aan het eigen baas zijn, is dat je je eigen beslissingen kunt nemen. Je overlegt zelf met de klant en ik probeer altijd goede afspraken te maken die ik ook na kan komen. Dat klantcontact vind ik, net als het werk zelf, een heel leuk onderdeel van mijn vak.

Waar kunnen mensen je zoal voor benaderen?

Kort samengevat, alles in en om het huis. Een dakkapel plaatsen bijvoorbeeld, toiletrenovatie, deuren vervangen, badkamers vernieuwen, ramen met HR-glas of Velux dakramen plaatsen en eventueel een kleine aanbouw realiseren. Klussen met een doorlooptijd van enige weken vind ik misschien wel de mooiste klussen. Soms heb ik zelfs werkweken waarbij ik elke dag een andere klus heb maar dat komt niet vaak voor.

Je werkt nauw samen met andere ondernemers?

Ik ben lid van de provinciale BAS-groep. Een concept waarbij eenpitters met elkaar samenwerken. Onze groep bestaat uit een kleine twintig personen. Samen sta je sterker en als je ziek wordt dan kan iemand anders je werk overnemen. En bij het plaatsen van een dakkapel, dat lukt je niet alleen, kun je elkaar helpen. Door gezamenlijk in te kopen kun je scherpere prijzen op de materialen krijgen en daar profiteert de klant weer van.

Ook werk ik samen met specialisten qua stukadoor- en loodgieterwerk. Door klussen goed in te plannen, en dat lukt steeds beter, ben je uiteindelijk minder tijd voor een klus kwijt. Ik vind het een prettige manier van werken.

Wat zijn de hoogte- en dieptepunten van Prima Bouw tot dusver?

Het dieptepunt kun je wel raden, dat was in mijn begintijd als zelfstandige toen het economisch gezien zo slecht ging. Dat komt niet ten goede van je nachtrust. Maar als je dat vervolgens om kunt buigen dan is dat ook weer een hoogtepunt. Ik heb inmiddels vele mooie opdrachten uit mogen voeren en bij bijna iedereen tot volle tevredenheid. Wanneer een klant blij is met het eindresultaat dan geeft dat jezelf ook een goed gevoel. Door positieve mond-tot-mondreclame hoef ik qua acquisitie weinig te doen.

Waar ik ook blij van word zijn de mooie contacten die je opbouwt. Daar hecht ik veel waarde aan. Bij sommige klanten ga ik op de vrijdagmiddag zelfs nog wel eens langs om een weekendborrel te drinken. Dat is toch mooi dat dit kan?

Heb je nog leuke werkanekdotes?

Ik maak genoeg mee bij en met klanten maar ik vind het niet netjes om daar over te praten. Ik vind het heel belangrijk dat er een vertrouwensband is en wil die niet beschamen. Sommige mensen geven mij zelfs hun huissleutels, dat stukje vertrouwen waardeer ik zeer. Ik heb wel eens een opdracht niet aangenomen omdat ik merkte dat de klant mij niet vertrouwde. Dat voelt dan niet goed.

Nog tijd voor hobby’s?

Ik heb tien jaar lang een fantastische tijd gehad met Vlieg en de Meppers, ongeveer van 2005 tot en met 2015. Ik was de toetsenist van de band en beleefde daar veel plezier aan. Ik heb in een grijs verleden een jaar pianoles gehad maar ben eigenlijk een autodidact en heb het mijzelf grotendeels aangeleerd. Marcel Mulder trad destijds als Zanger Vlieg regelmatig als soloartiest op en toen we eens aan de praat raakten stelde ik hem de vraag of hij niet liever met een echte begeleidingsband op wilde treden in plaats van met een ‘achtergrondmuziekband’.

In 2015 was daar echter het afscheidsfeest bij kroegbaas Jules Carels in Garrelsweer. Nog één keer werden alle kostuums uit de kast getrokken en alle nummers gespeeld. Een prachtig slotakkoord. Het kriebelt af en toe nog wel eens maar ik zie mijzelf nu niet meer rondspringen in gekke kledij zoals in die tijd. Daarbij heb ik nu kleine kinderen en daar geniet ik echt van. De maandag is voor mij ‘papadag’ en dan ben ik thuis. Ik vind het mooi om ze op te zien groeien en besef dat je die kans maar één keer hebt.

Waar mogen ze je ’s nachts voor wakker maken?

Niet doen, haha! Wanneer het gezellig is dan kan het ook heel laat worden maar over het algemeen heb ik mijn slaap wel nodig. Het liefst zeven tot acht uur per nacht, daar gedij ik het beste onder. Het fysieke werk helpt ook wel mee om goed te slapen ook al is het til- en sjouwwerk niet meer zo extreem als vroeger.

Waar staat Ivan Klunder met Prima Bouw over 10 jaar?

Het huidige werkleven bevalt prima. Wat dat betreft ben ik een tevreden eenpitter en kan ik het door samen te werken met collega’s prima zonder extra personeel af.

Wil je verder nog iets kwijt?

Volgens mij hebben we veel besproken. Stuur de tekst gerust op en mocht er nog iets ontbreken dan hoor je het wel. Mooi dat het even zo kon tussen de bedrijven door. Voor vragen, bel gerust: 06-12778899.

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69